Vynálezy, ktoré zmenia váš život
08 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Dnes si predstavíme 5 vynálezov ktoré sa o pár rokov stanú našimi každodennými pomocníkmi či už na cestách alebo v kancelárii. 



1. Cake Kalk

Cake Kalk / youtube.com


Švédsky výrobca dokázal, že je možné spojiť nízku váhu a vynikajúce cezpoľné schopnosti v extrémne efektívnom balení. Modely týchto motoriek vážia s batériou iba 69 kilogramov a dokážu dosahovať rýchlosť až 80 km/h dokonca aj v off-roadových podmienkach.
2. Policajné štíty

Policajný štít / youtube.com


Polícia bude používať tieto štíty pri stretoch so smrteľným nebezpečím. Sú odolné a ľahké na používanie a najlepšie je na nich, že ich netreba nosiť v rukách. Tento vynález, zvaný Shieldbot ( štítový robot ) vyrobila americká spoločnosť Howeandhowe technologies. Je to robot ktorý sa hýbe nezávisle a chráni policajtov pred akoukoľvek fyzickou ujmou. Robot používa pásy ktoré mu dovoľujú pohybovať sa po rôznych povrchoch, od zložitého off-roadového terénu až po cesty mesta. Štít ma šírku 2 a pol metra a okrem štítu dokáže používať aj baranidlo a hák.

Hekeri púšťali poslancom porno
Zoom už čelí viacerým sťažnostiam, keď neznáme osoby prenikli do cudzích videohovorov, pričom zverejnili homofóbne či rasistické príspevky. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA

3. Selfie Type

Selfie Type / youtube.com


Selfie Type je nový vynález vytvorený pre ľudí ktorí pravidelne píšu na počítači, mobilnom telefóne alebo inom zariadení. Je to rýchlejšia, menej objemná a viac efektívna virtuálna klávesnica od Samsungu schopná vyriešiť všetky vaše problémy s písaním. Funguje s pomocou systému AI ( umelej inteligencie ), ktorá používa prednú kameru na sledovanie pohybov vašich prstov. Znamená to, že môžte písať na akomkoľvek povrchu bez toho aby ste potrebovali fyzickú klávesnicu. Vynález sa predviedol na CES2020 a hoci teraz je to iba prototyp, má potenciál sa stať jedným z najpopulárnejších zariadení budúcnosti.
4. Digitálne spätné zrkadlá

Digitálne spätné zrkadlá / youtube.com


Určite nebudeme preháňať keď povieme, že používanie spätných zrkadiel zachránilo milióny životov. Schopnosť vidieť prichádzajúce autá v spätnom zrkadle je tak dôležitá, že sa dožila svojho digitálneho spracovania. Toyota a Lexus už ukázali autá ktoré digitálne zrkadlá majú. V tomto trende, ale Japoncom dýcha na krk aj Audi.

Ropu možno nebude treba, čínski vedci vytvorili motor na vzdušnú plazmu
Nový revolučný typ motora plánujú najprv využiť v letectve. Informoval portál Life.ru. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Obrazovky sú spojené s kamerami ktoré ukazujú čo sa deje vonku, pričom sú umiestnené na kraj palubnej dosky tak aby vodičovi nezavadzali vo výhľade. Zredukovanie samotných zrkadiel prispelo k lepšej viditeľnosti a prehľadnosti situácie za autom ako aj vylepšilo aerodynamiku samotného auta. Vodič vie takisto meniť množstvo módov a uhly kamier. Za pomoci tohto vynálezu sa parkovanie stáva výrazne jednoduchším a zároveň celkové šoférovanie sa stáva bezpečnejším.
5. Audi AI:ME

Audi AI:ME / youtube.com


Audi AI:ME môže predstavovať budúcnosť dopravy. Toto auto má vzniknúť ako odpoveď na trend zdieľania áut ktorý je v priamom kontraste so súčasným modelom vlastníctva áut: 1 človek 1 auto. Predstavilo sa v roku 2019 v Šanghaji, kde obdržalo veľmi dobré hodnotenie. Má 170 koní s maximálnou rýchlosťou 70 km/h, čo by malo byť viac ako dostačujúce pre rušné mestské oblasti.

Auto môže šoférovať buď vodič alebo umelá inteligencia. Interiér je jednoduchý a nachádza sa tu všetko čo vás môže zabaviť. V kokpite je veľký LED panel, pričom je takisto možnosť pripojiť sa k internetu. Auto má takisto aj sklá rozšírenej reality.

Audi AI:ME / youtube.com


Surferi si uprostred pandémie zajazdili na dychberúcich farebných vlnách (VIDEO)
Bioluminiscencia je vždy inšpirujúca, ale kvôli pandémii Covid-19, sa v Kalifornii našlo len pár surferov, ktorí sa odhodlali si ísť zajazdiť na žiariacich vlnách, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Marek Molnár