Zvyšok sveta sa má čo učiť. Na vypátranie nakazených majú v Singapure detektívov
22 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Singapuru, jednému z prvých miest postihnutých koronavírusom, sa darí zostať o krok vpred pred nebezpečnou nákazou.Ako to urobili a je už príliš neskoro na zvyšok sveta? Odpoveď na túto otázku sa pokúsil priniesť portál britskej BBC.


V polovici januára prišla do Singapuru na čínsky Nový rok skupina 20 turistov z čínskeho mesta Guangxi.Navštívili viacero tamojších pamiatok. Na ich trase bol aj obchod s tradičnou čínskou medicínou, predával sa tam napríklad krokodílový olej či rôzne bylinné produkty. Obslúžila ich špecializovaná predavačka, ktorá turistom ukázala rôzne produkty, dokonca predviedla vmasírovanie liečivého oleja na ich ramená.Čínska skupina cestu ukončila a vrátila sa domov. Ale niečo zanechali.
Sofistikovaný program

Z tohto jedného výletu sa nakazilo deväť ľudí vrátane manžela predavačky, šesťmesačného dieťaťa a indonézskeho domáceho pomocníka.Dostali ho aj dvaja ďalší zamestnanci. Našťastie sa uzdravili, ale mohlo by to byť oveľa horšie, keby Singapur nemal rozsiahly sofistikovaný rozsiahly program na sledovanie všetkých kontaktov. Pozoruje šírenie vírusu od jednej osoby k druhej; identifikuje a izoluje týchto ľudí - a všetky ich blízkekontakty - predtým, ako môžu vírus ďalej šíriť.
Preplnené nemocnice sa nekonajú

„Skončili by sme ako Wu-chan,“ hovorí Leong Hoe Nam, špecialista na infekčné choroby v nemocnici Mount Elizabeth Novena a singapurský vládny poradca. „Nemocnice by boli preplnené.“

Od 16. marca Singapur potvrdil 243 prípadov a žiadne úmrtia.Približne 40% týchto ľudí sa o nákaze dozvedelo prostredníctvom zástupcu ministerstva zdravotníctva, ktorý ich pripravil na to, že je potrebné sa nechať testovať a izolovať.

Celkovo bolo doteraz vysledovaných 6 000 osôb pomocou kombinácie záznamu CCTV, policajného vyšetrovania a staromódnej detektívnej práce, ktorá často začína jednoduchým telefonickým hovorom.

Gröhling chce urobiť všetko pre to, aby mal vírus čo najmenší dosah na vzdelávanie
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) si prevzal rezort z rúk predchodkyne Martiny Lubyovej (SNS). Preberá ho podľa vlastných slov v náročnom období a sľubuje, že urobí všetko pre to, aby mal nový koronavírus na vzdelávanie čo najmenší... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | TASR