Hrozí Amerike druhá občianska vojna?  (Vladimír Prochvatilov)
29 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Vlastníci zbraní vo Virgínii sa odvolávajú na Druhý dodatok Ústavy USA.


Dňa 20. januára sa v meste Richmond vo Virgínii konala demonštrácia, ktorú usporiadala Liga na obranu občanov Virgínie. Demonštrácie sa podľa agentúry Reuters zúčastnilo viac ako 22 tisíc ľudí. Protestovali vlastníci zbraní. Vydali sa do ulíc, aby vystúpili proti zákonom, ktoré sa chystal schváliť miestny parlament vo Virgínii. Ten je momentálne kontrolovaný demokratmi.


Demokrati vo Virgínii chcú sprísniť kontrolu vlastníctva zbraní v štáte. Plánom bolo zvýšiť vek na kúpu na 21 rokov. Ďalej dôkladnejšieho overenie osobných údajov kupujúceho. Tiež zákaz nadobúdania zbraní viac ako raz mesačne. Súčasťou sprísnenia malo byť i vytváranie „bezpečných zón“ v mestách. Do nich by mohli vstupovať civilisti len neozbrojení. Zakázaný mal byť aj predaj útočných pušiek.


Legislatívne iniciatívy vo Virgínii boli vyvolané okrem iného tragédiou, ku ktorej došlo v máji 2019. Vtedy do mestskej radnice vstúpil zamestnanec mestskej časti Virgínia Beach Devane Craddock a začal strieľať. Výsledkom bolo 12 mŕtvych a 4 zranení. Samotný Craddock bol zabitý pri prestrelke s políciou.


Vodca Ligy na obranu občanov Virgínie, bývalý pomocný šerif Philip Van Cleave, začal rozsiahle kampane proti legislatívnym iniciatívam parlamentu Virgínie. Podarilo sa mu presvedčiť úrady viac ako stovky miest a obcí, aby sa odvolali na Druhý dodatok Ústavy USA. Aby na jeho základe odmietli prijať zákony štátu, ktoré sú proti záujmom vlastníkov zbraní.


Spojitosť medzi Jeruzalemom a Doneckom (Anton Kanevský)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Van Cleave vyzval demonštrantov, aby sa vyhli násiliu alebo akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo vrhnúť tieň na zástancov práv na zbrane. Varoval, že demokrati chcú diskreditovať účastníkov protestov.


Donald Trump nevynechal šancu na zostrenie sporu. Na Twitteri uštipačne poznamenal: „Teraz berú vaše zbrane. Čo by ste čakali, keď volíte demokratov“. Prezident USA sľúbil voličom, že nedovolí, aby bolo právo na Druhý dodatok kýmkoľvek porušované.


Guvernér štátu Ralph Northam pred zhromaždením vyhlásil mimoriadny stav. Z obavy, že by mohlo viesť k ozbrojeným zrážkam.


Demonštrácia však bola pokojná. Účastníci ovešaní smrtiacimi zbraňami od hlavy po päty pokojne prešli ulicami Richmondu. Mnohí mali oblečené maskovacie alebo vojenské vybavenie. Na uliciach sa predávali tričká a suveníry so sloganmi na podporu práva na zbrane a prezidenta Donalda Trumpa.


Demonštrácie sa zúčastnili rôzni ľudia. Od verných prívržencov Druhého dodatku po náboženské osoby vyzývajúce na mier. „Na zhromaždení za právo na zbrane v Richmonde vystúpili najmenej dvaja okresní šerifovia," uviedla korešpondentka Národného verejného rozhlasu Sarah McCammon. Dodala, že „šerif Scott Jenkins z kraja Culpeper prehlásil, že ak vo Virgínii príjmu nové obmedzenia, urobí z tisícov majiteľov zbraní svojich pomocníkov“.


Putinov deň v Jeruzaleme (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Na uliciach bolo počuť nahnevané výkriky proti guvernérovi Virgínie. A tiež skandovanie „USA! USA!“. Portál Breitbart naklonený prezidentovi Trumpovi zhromaždenie vysielal naživo. A populárny rozhlasový moderátor Alex Jones jazdil po meste na obrnenom vozidle Terradyne. Stojac v hornom prieleze rečnil k davu cez mikrofón.


Krátko pred demonštráciou na podporu práva na zbrane zatkla FBI 27-ročného bývalého záložníka kanadskej armády Patricka Matthewsa, 33-ročného občana Marylandu Briana Lemleyho a 19-ročného Williama Bilbrougha. Sú považovaní za členov radikálnej skupiny „Báza“. Tá obhajuje vytvorenie bieleho etnického štátu. Ďalší štyria členovia skupiny boli zadržaní v Georgii a Wisconsine.


FBI odpočúvala komunikáciu medzi Matthewsom, Lemleym a Bilbroughom. Tvrdí, že chceli zaútočiť na demonštráciu na podporu práva na zbrane. Predpokladali, že by vďaka tomu mohli začať rasové nepokoje.


Parlament vo Virgínii napriek protestom schválil zavedenie povinných biografických kontrol predaja zbraní. Tiež obmedzenie počtu nákupu strelných zbraní raz za mesiac. Ďalej právo miestnych úradov zakázať nosenie zbraní vo verejných budovách a na určených miestach. A aj zákaz predaja vojenských útočných pušiek i vytváranie „bezpečných zón“ bez zbraní.


Aj napriek oficiálnej verzii FBI o úmysle členov skupiny „Báza“ zaútočiť na demonštrantov v Richmonde, tomu mnoho Američanov neverí. Hlavne preto, že v rovnakom štáte Virgínia v Charlottesville pred časom naopak na pravicových štrajkujúcich útočili demokrati. A v auguste 2015, počas nepokojov vo Fergusone v štáte Missouri, pravicová skupina členov „Strážcov prísahy“ vyzbrojená poloautomatickými puškami sa dokonca postavila medzi demonštrantov a policajtov. A tým zabránila vzájomnému stretu.


Preto je málo pravdepodobné, že „Báza“ naozaj chcela zaútočiť na protestujúcich v Richmonde. Rusky hovoriaci Američan, sledujúc udalosti v Richmonde, napísal na sociálnu sieť: „Niekoľko mesiacov som rozmýšľal, či by som mal predĺžiť svoje členstvo v Národnej asociácii vlastníkov pušiek. Ale teraz niet pochýb. Ihneď po dokončení tohto príspevku prejdem na jej stránku. Ročné členské 30 dolárov tak miniem na dobrú vec. Na obhajobu našich práv a boj proti zloduchom, ktorí nás chcú o ne pripraviť“.


Portál Breitbart uviedol, že „demokratickí lídri, členovia hnutia za kontrolu držania zbraní a novinári demokratického tábora sa snažia urobiť z účastníkov zhromaždenia v Richmonde extrémistov a rasistov. Preto aj Michaelom Bloombergom platená organizácia „Matky žiadajú činy“ označila za extrémistov tých občanov Virgínie, ktorí sa odvolávajú na Druhý dodatok Ústavy USA".


Na pozadí nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA sa zrážky medzi stúpencami republikánov a demokratov stávajú čoraz častejšími a prudšími. Niekedy sa doslova zdá, že vo vzduchu priamo visí zlovestná pachuť druhej občianskej vojny v Amerike.


Od Stalina po Putina. (Jadrové zbrane) - časť 5
Piata časť pokračovania seriálu Od Stalina po Putina. (časť 4 TU) Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Zuzana Perželová