Vladimír Prochvatilov: Hromadné streľby v USA, alebo život chorej spoločnosti
26 | 08 | 2019 I Zuzana Perželová

Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)


„Hlbšie, ako nenávisť“


Americké médiá neprestávajú komentovať dve masové streľby, ku ktorým došlo začiatkom augusta. 3. augusta v El Paso (štát Texas) istý Patrick Crusius vo veku 21 rokov zahájil streľbu v supermarkete Walmart, kde zomrelo 20 ľudí a 26 bolo zranených. Strelec bol zadržaný. 4. augusta v Daytone (štát Ohio) za menej ako 60 sekúnd útočník, istý Connor Betts, zabil 9 ľudí a ďalších 32 zranil, incident sa odohral v meste, kde sa nachádzajú bary, reštaurácie a obchody. Strelec je mŕtvy.


Šesť ľudí z dvadsiatich, ktorí zomreli v El Paso boli Mexičania. Policajný šéf Greg Allen povedal, že vrah vypovedal „bez výčitiek svedomia“ a „bez ľútosti“. Podľa polície sa Crusius vzdal sám. Manifest, ktorý napísal sa šíri po sociálnej sieti. Autor v ňom pranieruje migrantov a sympatizuje so strelcom z Nového Zélandu, ktorý v marci 2019 zastrelil 51 ľudí.


4. augusta okolo 1. hodine ráno došlo v Chicagskej oblasti West Side (Illinois) k streleckému incidentu. Neznámy útočník začal strieľať na ľudí zhromaždených na pouličnej párty. Sedem ľudí bolo zranených. Ako uviedla polícia, strieľal neznámy páchateľ.


Komentár Nebojsa Malica: Summit krajín G7 je len o hádaní sa, pričom svete okolo horí. Týmto dokazujú svoju „neúnosnú zbytočnosť"
Keď sa lídri krajín, ktoré kontrolujú 40 percent svetového HDP, zhromažďujú vo francúzsku, aby prediskutovali hospodársku nerovnosť a ďalšie "naliehavé" problémy, zvyšok sveta si kladie otázku, či má G7 stále svoj účel. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Marek Molnár

11. augusta venoval The Washington Post   špeciálne nedeľné vydanie hromadným streľbám v Spojených štátoch amerických, opublikovali mená 1 196 obetí obdobných zločinov, počínajúc rokom 1966.


Rozsah reakcií na masové zabíjanie v Spojených štátoch je rozsiahly.


Najpravdepodobnejší kandidát za Demokratickú stranu v prezidentských voľbách roku 2020 Joe Biden je za rozšírenie používania biometrie a vyhlásil, že ako prezident prijme zákon, ktorý bude od výrobcov zbraní vyžadovať výrobu „inteligentných pištolí“ aktivovaných odtlačkami prstov. Biden, podobne ako senátorky Kamala Harrisová a Kirsten Gillibrandová, požaduje zrušenie zákona zakazujúceho predvolávať výrobcov zbraní na občianske súdne spory. Prezidentský kandidát za demokratov Julian Castro vyzval k zavedeniu licencie na vlastnenie strelnej zbrane, zavedeniu sedemdňovej čakacej lehoty na nákup zbrane a zníženiu kapacity obchodov s puškami.


Zaríf o jadrovej dohode: Čaká nás ťažká cesta, avšak treba ju vyskúšať
Rokovania medzi Francúzskom a Iránom o zachovaní tzv. jadrovej dohody, ktoré sa v nedeľu konali paralelne summitu G7 vo francúzskom letovisku Biarritz, označili obe strany za pozitívne a zaviazali sa v nich pokračovať. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR

Portál Breitbart, ktorý založil Steve Bannon, a ktorý je podporovateľom Donalda Trumpa odbočil od analýzy príčin hromadných strelieb a začal s dementovaním kritiky na adresu Donalda Trumpa, ktorú na prezidenta vychrlilo množstvo popredných amerických novinárov. Politický redaktor Národného verejného rádia (NPR) Domenico Montanaro vyhlásil, že Trump nesie zodpovednosť za nedávne streľby a musí priznať svoju vinu. Podľa slov Montanara sa dôvodom strelieb stala Trumpova protimigrantská rétorika.


Televízny kanál Fox News podporujúci Trumpa poskytol slovo čiernej Američanke, politickej technologičke Donne Brazilovej, ktorá  pripomenula,  že pred dvoma rokmi „bieli nacionalisti zorganizovali nepokoje v Charlottesville, počas ktorých vykrikovali rasistické, antisemitské a homofóbne urážky“ čo sa stalo „prelomovým okamihom, kedy sa ilegálne biele nacionalistické hnutie vynorilo z temných kútov Internetu a divoko, ba odvážne vyhlasovalo rasovú nenávisť“. Podľa slov Donny Brazilovej, ktorá vyrastala na juhu v podmienkach segregácie a vie, čo je rasizmus, je to, čo sa odohráva teraz, niečo celkom iné: „Toto je biele nacionalistické hnutie, ktoré ďaleko presahuje nenávisť a fanatizmus“.


Pavol Jesenský: Fico chce automatické zvyšovanie ceny chleba
Návrh strany Smer na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy v podstate znamená aj automatické zvyšovanie ceny chleba a pečiva. Z minimálnej mzdy sa totiž vypočítavajú aj príplatky za prácu v noci a cez víkend, ktoré v pekárenstve predstavujú... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

"Hromadné streľby – sú len americký spôsob, ako zabíjať a zomierať", - tvrdí na stránke arabského kanála "Al Jazeera" bojovník za práva černošských Američanov redaktor stránky BlackCommentator.com David A. Love. Verí, že "epidémia masových strelieb v Amerike, pri ktorej zabíjajú prevažne farebných, podporujú rasizmus, korupciu a šírenie zbraní".


Známy rozhlasový moderátor Hal Turner začal s vlastným vyšetrovaním udalostí krvavého augustového týždňa a  zistil  významný nesúlad vo verzii masakru v Daytone: „Zdá sa, že ten strelec, ktorého identifikovali ako Connora Bettsa, zomrel v Connecticute v roku 2014... Mŕtvi Connor Betts mal sestru, ktorá sa volala... Megan,  rovnako ako sa volala tá, ktorá, bola podľa informácií údajne zabitá počas streľby v Daytone!“ - píše Turner. Akosi veľa náhod?


Zabíjajú aj  farebných aj bielych. 31. septembra 2017 v Las Vegas, z 32. poschodia hotela Mandalay Bay bol automatickými zbraňami   zastrelenýdav účastníkov na festivale country hudby, väčšinou sa jednalo o bielych Američanov. 58 ľudí bolo zabitých a 500 bolo zranených. Podľa oficiálnej verzie bol strelcom 64-ročný Stephen Paddock, ktorý bol zabitý políciou. Z pozície viceprezidentky  televízneho kanálu CBS  bola následne prepustená Hayley Geftman-Goldová, ktorá mŕtvych v Las Vegas nazvala "Republikánmi – milovníci zbraní, ktorí si nezaslúžia súcit".


Pavol Jesenský: Trump tvrdí že je vyvolený a celý svet dúfa, že sa prebudí v dobrej nálade
Americká a rovnako aj celosvetová ekonomika do veľkej miery závisia od toho, v akej nálade sa prebudí Donald Trump. Takáto nepredvídateľnosť pritom neprospieva ani vývoju burzových indexov, ani svetovému obchodu a robí ich závislou od momentálneho... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

14. júna 2017, v deň narodenín Donalda Trumpa,  bol  zastrelený jeho priateľ kongresman Steven Scalise, prominentný funkcionár Republikánskej strany. Scalise mal toho istého dňa v Kongrese presvedčiť členov strany, aby nehlasovali za nové protiruské sankcie. 66-ročný James Hodgkinson,  ktorý Scalisa zastrelil  (tiež zabitý počas zadržania) bol prívržencom demokratov a mal zoznam vodcov Republikánskej strany, ktorý mali byť „zastrelený“.


Paddocka aj Hodgkinsona vyhlásili za psychopatov.  Komentujúc popravy v El Paso a Daytone Trump prišiel na to, že strelci sú duševne chorí a vyzval na zmenu americkej kultúry, čím zastavil oslavované násilie vo videohrách a online platformách. Americkí experti s takýmto hodnotením nesúhlasia. “Nazývať týchto strelcov “duševne chorými monštrami" znamená skresľovať realitu”,  -okomentoval  Trumpove slová Kevin Fisher, výkonný riaditeľ Michiganskej pobočky Národnej aliancie pre duševné choroby: "V skutočnosti... ľudia s duševnými ochoreniami sa oveľa pravdepodobnejšie stanú obeťami násilia, než páchateľmi". V knihe “Násilie a duševné choroby”, publikovanou Americkou psychologickou asociáciou, sa uvádza, že masové streľby realizované ľuďmi s vážnymi duševnými chorobami tvoria menej ako 1% všetkých vrážd.


Spoločnosť RAND Corporation  uverejnila  komplexnú správu s názvom “Mass Shootings: Definitions and Trends. Podľa údajov FBI sa v správe uvádza, že „počet aktívnych streleckých incidentov“ sa v období medzi rokmi 2000 a 2013 zvýšil v priemere o 16 percent. Avšak o sociálnych príčinách masakrov v Amerike RAND mlčí . Túto tému obchádza aj Mike Brooks, slávny americký psychológ. V článku na stránke Psychology Today píše, že niektoré z príčin masových strelieb sú "hlbšie, ako nenávisť", ale preskúmať hĺbku sa nikto nepodujme.


Operácia CIA "Mockingbird". Temná história slobody tlače v USA
Valentin Katasonov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič

Tri dni po tragických udalostiach v El Paso a Daytone uverejnila skupina z Irvingského zdravotného strediska Kolumbijskej univerzity  článok, v ktorom odmieta súvislosť medzi nárastom počtu hromadných strelieb s duševnými chorobami a videohrami.


„Musíme... začať premýšľať o prostredí (the environment), ktoré primárne k týmto popravám prispieva“ píšu autori správy.


„Prostredie“ - to je americká spoločnosť. Mení vraždy na masový jav a zúfalo signalizuje o svojej chorobe. Podľa údajov vlády USA  zostavených propagandistickou organizáciou kontroly nad zbraňami Everytown for Gun Safety, priemerne v Amerike každý rok zomrie viac ako 36 tisíc ľudí, čo je približne sto ľudí denne. Z tohto množstva dve tretiny tvoria samovraždy a jedna tretina pripadá na vraždy.


Nemení sa „žiariace mesto na kopci“ na arénu hybridnej občianskej vojny?


Helen Buyinski: Ako umlčať "disidentov" v digitálnej ére
Autor: Helen Buyniski (americká novinárka a politická komentátorka) Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič