Guvernér Virgínie odmieta odstúpiť kvôli rasistickej fotografii
03 | 02 | 2019 I tasr

Guvernér amerického štátu Virgínia Ralph Northam v sobotu nepodľahol rastúcemu tlaku na jeho odstúpenie. Northam sa údajne nachádza na fotografii v školskej ročenke, na ktorej je on a ďalšia osoba v rasistickom oblečení na večierku. Za túto fotografiu sa v piatok ospravedlnil, v sobotu však už tvrdil, že na fotografii vôbec nie je, uviedla agentúra Reuters.


Northam, ktorý sa ujal funkcie pred rokom, uviedol, že post guvernéra neopustí. "Kým budem cítiť, že mám viesť, budem v tom pokračovať," povedal.

Guvernér Virgínie sa v piatok ospravedlnil po tom ako priznal, že je jedným z dvoch ľudí, na fotografii z roku 1984, na ktorej bola jedna osoba prezlečená za černocha a vedľa nej druhá oblečená v kostýme Ku Klux Klanu.

V sobotu však už tvrdil, že sa na túto fotku pozrel lepšie a je si istý, že to nie je on. Na tlačovej konferencii Northam povedal, že urobil iné chyby, napríklad, že si zafarbil tvár na čierno, aby imitoval Michaela Jacksona v tanečnej súťaži.

Northam sa ospravedlnil za svoju minulosť a zároveň sľúbil, že sa bude snažiť, aby mu verejnosť odpustila a znovu mu začala dôverovať.

Je nepravdepodobné, že Northamova tlačová konferencia upokojí rastúci tlak na jeho odstúpenie zvnútra Demokratickej strany, ktorej je členom. Krátko po jeho tlačovke vydal šéf demokratov Tom Perez vyhlásenie, v ktorom vyzval Northama, aby rezignoval, uviedla agentúra AP.