YouTube už cenzuruje "nenávistné“ videá s obsahom "nadradenosti"
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Služba YouTube už aktualizovala svoje zásady pre zverejňovanie nenávistných prejavov a teraz zakáže už aj videá s „nadradeným obsahom“ a podporujúce “niektoré konšpiračné” teórie.


YouTube, ktorý je dcérskou spoločnosťou Google, vydal v stredu blog o „nenávistnom obsahu“. Spoločnosť už v roku 2017 obmedzila funkcie komentovania a zdieľania na podobných videách, ale nový zákaz zachádza opäť o trochu ďalej.


„V súčasnosti robíme ďalší krok v našej politike proti  nenávistným prejavom, a to tým, že zakazujeme konkrétne videá, ktoré tvrdia, že niektorá skupina je nadradená inej, aby tým ospravedlnila diskrimináciu, segregáciu alebo vylúčenie týchto skupín,“ píše sa v blogu.


YouTube trvá na zákaze všetkých foriem "nadradzujúcich" videí. To sa podobá na politiku, s ktorou prišiel nedávno už aj Facebook. Spoločnosť sa rozhodla zakázať obsah tzv. „bieleho nacionalizmu“, či „bieleho suprematizmu“. Problémom je, že aj naďalej ignoruje podobný obsah, napr. videá separatistických alebo radikálnych sionistických hnutí.


YouTube však prezentoval práve „videá, ktoré propagujú alebo oslavujú nacistickú ideológiu“, ako príklad, ktorý porušuje jeho nové pravidlá.


Spoločnosť uviedla, že tento „hraničný“ obsah, vrátane videozáznamov konšpirácií o plochej Zemi a falošných “vedeckých” videí, bude vynechaný z odporúčaní pre divákov a nahradený videami „z dôveryhodných zdrojov“. Tým sa spoločnosť dostáva na dostrel záujmom obhajcov slobodného prejavu a ich podporovateľov, ktorí už teraz obviňujú spoločnosť zo zaujatosti.


„Nakoniec odstránime aj obsah, ktorý by chcel popierať neodškriepiteľné fakty o dobre zdokumentovaných skutkoch násilných udalostí, ako boli napríklad holokaust alebo streľba na škole Sandy Hook,“ píše sa ďalej v blogu.


YouTube bol jedným z mála technologických gigantov, ktorí v auguste vyradili zo svojho obsahu kontroverzného Alexa Jonesa, spolu s jeho mediálnou skupinou Infowars, a to aj napriek búrlivému prejavu zdesenia rôznych konzervatívcov a aktivistov slobodného prejavu.


Jones vtedy tvrdil, že žiaci zastrelení pri tragickom incidente na základnej škole Sandy Hook v roku 2012 boli „krízoví herci“, ktorí boli najatí na propagáciu agendy na kontrolu zbraní.


V priebehu niekoľkých minút po tomto oznámení boli nové pravidlá aplikované naprieč celou službou YouTube. Prekvapení ostali konzervatívni komentátori, novinári a dokonca aj blackmetaloví hudobníci, ktorým služba oznámila, že ich videá zakázala, obmedzila ich možnosti zdieľania alebo zabránila možnému speňaženiu ich obsahov.