Americký politický oheň rozdúchal anonym (Vladimír Prochvatilov)
30 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Trump nemôže veriť takmer žiadnemu spolupracovníkovi - dejiny USA si také nepamätajú.


V USA sa rozhorel oheň politickej vojny. Novú dávku „oleja do ohňa“ pridalo tlačovou správou vydavateľstvo Twelve, ktoré oznámilo, že 19. novembra vydá 272 stránkovú knihu „Varovanie“. Kniha má pochádzať od autora článku v denníku The New York Times s titulkom „Som súčasťou odporu vo vláde Trumpa“. Uverejnil ho 5. septembra 2018.


Podnadpis anonymného článku znel „Pracujem pre prezidenta, ale spolu s rovnako zmýšľajúcimi kolegami som sa zaviazal zasahovať do niektorých častí jeho programu a zámerov“.


Autor článku tvrdil, že v správe Donalda Trumpa je „vysokým úradníkom“. Čo potvrdil redaktor The New York Times James Dao. „Autor nás kontaktoval cez prostredníka, ktorému dôverujeme".


V článku sa uvádza: „Skutočnosťou, ktorej Trump úplne nerozumie, je, že sa veľa vysokopostavených úradníkov v jeho administratíve snaží narušiť časti jeho programu a jeho najnebezpečnejšie zámery. Som jedným z nich. Pre nás je na prvom mieste naša krajina. Prezident naďalej koná takým spôsobom, ktorým jej škodí. Mnohí prisľúbili urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zachovali naše demokratické inštitúcie. Cieľom je, aby Trump opustil úrad“.


Skúška transatlantického spojenectva (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Trump má teda ďalšiu ranu očakávať 19. novembra. Kniha „Varovanie“ má ukázať „bezprecedentný zákulisný portrét prezidenta Trumpa“. Podľa vyjadrenia vydavateľstva Twelve, zostane autor neznámy. Celý výťažok z predaja knihy má byť venovaný neziskovým organizáciám. „Tým, ktorí obhajujú pravdu v neslobodných krajinách po celom svete". Kniha má obsahovať poznámky z autorových rozhovorov s Trumpom.


Anonymný autor knihy údajne odmietol značný preddavok. Chce darovať podstatnú časť svojej odmeny Združeniu korešpondentov Bieleho domu. A tiež ďalším organizáciám bojujúcim za slobodnú tlač hľadajúcim pravdu“.


Portál Axios uverejnil titulnú fotografiu pripravovanej  knihy. Uvádza sa na nej: „Na týchto stránkach nenájdete len moje slová. Prečítate si vyjadrenia samotného Donalda Trumpa. Pretože neexistuje lepší dôkaz o jeho charaktere ako jeho vlastné slová. Neexistuje lepší dôkaz o nebezpečenstve, ktoré predstavuje, než jeho vlastné konanie“. Autor dúfa, že aj ostatní úradníci prezidentovej administratívy prestanú mlčať.


Skutočnosť, že novinári poznajú podrobnosti o knihe, ale Biely dom nepozná autora, naznačuje stupeň odcudzenia medzi prezidentom a spravodajskou komunitou v USA. Americké spravodajské služby buď zlyhali, alebo jednoducho nechceli nájsť dôverníka z bezprostredného tímu Trumpa.


Biely dom reagoval na ohlásenú knihu ústami hovorkyne Stephanie Grisham: „Anonymné napísanie takej knihy si vyžaduje veľa presvedčenia a odvahy“.




John Huntsman

Analytik portálu www.slates.com William Saletan verí, že tajomným autorom je bývalý americký veľvyslanec v Rusku John Huntsman. Saletan našiel veľa zhodných slov a fráz v uvedenom článku a Huntsmanovom prejave. Svetoznámy jazykovedec, riaditeľ kognitívneho neurovedeckého centra Kalifornskej univerzity a žiak renomovaného Noama Chomského, Steven Pinker, vyzval odborníkov, aby sa k tomu vyjadrili.


Diskusia sa uskutočnila. Jedinou slabinou verzie Saletana je, že anonymný autor, uvedomujúc si, že píše „najviac kontrolovaný text v histórii“, zámerne sfalšoval Huntsmanov štýl. S verziou Saletana súhlasí aj mediálna spoločnosť Politico. Pripomína, že americkí otcovia zakladatelia, Alexander Hamilton, James Madison a John Jay tiež skryli autorstvo „Listov federalistov" pod pseudonym Publius.


Komu vadí ruský plyn v Európe (Peter Iskenderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Medzi podozrivými z autorstva boli aj viceprezident Mike Pence a vedúci Americkej hospodárskej rady Larry Kudlow. Pence však spolu s ďalšími 29 Trumpovými úradníkmi vydal vyhlásenie, v ktorom to popiera. Kudlow nič nevyvrátil. Saletanova jazyková analýza by mohla sedieť aj na neho.


Teraz prezident nemôže veriť takmer žiadnemu zo svojich spolupracovníkov. To sa nestalo v celej histórii USA. National Interest tvrdí, že najväčším problémom Trumpa je neschopnosť zabezpečiť si lojalitu vlastného tímu. „Ohlásená anonymná kniha vysoko postaveného úradníka v administrácii ukazuje, že Trump ťažko nachádza spoľahlivých ľudí. Takých, čo sú nielen oboznámení s jeho názormi, ale ich aj zdieľajú“.


Trump to sám priznal na tlačovej konferencii 25. októbra: „Nemám tím. Sám sebe som tímom. Neurobil som pritom nič zlé“.



Veľvyslanec USA v Rusku John Huntsman medzitým dobrovoľne odstúpil 3. októbra.

Ak jazykovední analytici dokážu s istou pravdepodobnosťou určiť autorstvo minuloročného anonymného článku v The New York Times, potom pomocou softvéru na súdnu identifikáciu možno odhaliť i autora knihy. Tvrdí The New York Times.


Ponáhľanie, s ktorým oponenti Trumpa vznášajú nové obvinenia proti 45. prezidentovi USA, je pochopiteľné. Po ďalších prezidentských voľbách v roku 2020 budú všetky takéto odhalenia zbytočné. Čas na použitie kompromitujúcich zbraní je tu a teraz. Zdá sa, že najväčším nebezpečenstvom pre Trumpa nie sú ani tak útoky demokratov. Ale možná zrada časti republikánov v Senáte.




John Bolton

Republikánski senátori sa môžu rozhodnúť podporiť obvinenia Trumpa na základe svedectiev úradníkov jeho administratívy počas vypočutia v Snemovni reprezentantov. Tim Morrison, vyšší zamestnanec Rady národnej bezpečnosti, sa napríklad chystá ignorovať smernicu Bieleho domu proti spolupráci pri vyšetrovaní. Morrison bol účastníkom telefonického rozhovoru medzi Trumpom a ukrajinským prezidentom Vladimírom Zelenským 25. Júla. Počas neho mal Trump žiadať, aby Kyjev vyšetril záležitosti súvisiace s bývalým viceprezidentom Joe Bidenom.


Trump chystá na voľby ťažké delostrelectvo (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 10 | 2019

Tak či onak, „Trumpovi najnebezpečnejší nepriatelia dnes nie sú anonymní kariérni úradníci. Ale tí, ktorých prepustil,“ tvrdí The New York Times. Bývalá poradkyňa pre Rusko Fiona Hill začala svedčiť v Snemovni reprezentantov v prípade „Ukrajina“. Jej svedectvo je ale nič proti tomu, že rokovania s kongresmanmi o dôkazoch obvinenia Trumpa vedie jeho bývalý poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton.