Skúška transatlantického spojenectva (Vladimír Maľšev)
25 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry)


Opustia Američania Grékov a Poliakov rovnako ako Kurdov?


Turecký prezident

Erdogan cestuje do Ruska, aby sa stretol s Putinom, pričom hlavná téma bude mier
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne s ruským prezidentom Vladirom Putinom, keď sa päťdňové prímerie v severnej Sýrii blíži ku koncu. Na stretnutí by sa mohlo rozhodnúť, či v severovýchodnej Sýrii existuje šanca na... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Marek Molnár
vyhlásil v Istanbule v predvečer svojho príchodu do Soči na rokovania s Vladimírom Putinom o situácii v Sýrii: „Viete si to vôbec predstaviť? Celý Západ sa postavil na stranu teroristov. Všetci na nás útočia. Medzi nimi aj členské krajiny NATO i členské štáty Európskej únie. Všetci!“


Celý Západ vrátane Trumpových protivníkov v USA je viac než kedykoľvek predtým vzrušený rozhodnutím amerického prezidenta stiahnuť amerických vojakov zo severnej Sýrie. Išlo o približne 1 000 vojakov. Aj ich pomocou vznikol takzvaný samostatný kurdský štát Rojava. Nachádzajúci sa pozdĺž hranice s Tureckom. Tak či onak, rozhodnutie amerického prezidenta vydláždilo cestu vojensko-politickému víťazstvu Damašku v severnej časti krajiny. Priblížilo zároveň koniec vojny, ktorá trvá už deviaty rok.


Bizarný list Trumpa Erdoganovi pobavil svet - Erdogan ho vraj "zahodil do koša"
20 | 10 | 2019 | René Skalný

Pre európske krajiny NATO to bol šok. Trump nepovažoval za potrebné upovedomiť ktoréhokoľvek z vodcov členských krajín aliancie o svojom rozhodnutí ohľadom Sýrie. „Kurdi boli jednoducho vulgárne zradení," uviedol český prezident Miloš Zeman. „Trump zradil Kurdov. Zradí aj Poľsko?“ Znel titulok článku v poľskom denníku Rzeczpospolita. „Čo ďalšie sa ešte musí stať, aby vlády krajín NATO pochopili závažnosť situácie. A začali podľa toho konať?“ Komentoval „Trumpovu zradu“ nemecký Die Welt.     


Hlavy európskych štátov, členovia takzvaného euroatlantického spoločenstva, sa dozvedeli správu o rozhodnutí Trumpa stiahnuť väčšinu amerických jednotiek zo severnej Sýrie z Twitteru. Ide o obľúbený spôsob komunikácie amerického prezidenta so svetom. A odkedy vlastne modernej Európe záleží na Kurdoch? Na tých Kurdoch, ktorých európske mocnosti za posledných sto rokov zradili isto viac ako raz?


A tak sa „kurdské úrady, ktoré boli zradené bývalým spojencom USA okamžite zblížili so sýrskym režimom. A jeho hlavnými spojencami. Iránom a Ruskom,“ napísali francúzske noviny Liberation.


Talianska Corriere della Sera, ktorá pripomína, že USA boli kedysi politickým a vojenským garantom euroatlantického spoločenstva, píše, že scenár sa „úplne zmenil“. A dôvodom majú byť najnovšie udalosti v Sýrii. Z článku vyplýva, že Taliani už Ameriku nepovažujú za „garanta“. Noviny poznamenávajú, že USA už nemožno dôverovať: „Rovnováha síl vo svete sa zmenila. Európa musí naliehavo začať hľadať nové spôsoby riešení“.


"TRUMP TLAČÍ NA TURECKO": Americký prezident hrozí zničením tureckej ekonomiky v najnovšom liste adresovanom Erdoganovi
Americký prezident Donald Trump v najnovšom liste nalieha na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uzavrel dohodu so sýrskymi Kurdmi, pričom ho varuje, že história odsúdi Erdogana ako „diabla“, a USA ho v prípade odmietnutia... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár

Grécky Kathimerini zdôrazňuje, že nedávno Grécko počas aténskej návštevy štátneho tajomníka Mika Pompea uzavrelo časovo neobmedzenú dohodu o spolupráci v oblasti obrany. Súhlasili s vytvorením ďalších troch vojenských základní USA na gréckom území. Ale čo teraz? Dá sa vôbec na americké záruky spoľahnúť?


Autor článku v denníku Kathimerini Kostas Kostandaras pripomenul slová zástupcu Ruska pri EÚ Vladimíra Čižova. Pred niekoľkými dňami na stretnutí „Dialóg civilizácií“ na gréckom ostrove Rhodos povedal: „Varovali sme Kurdov, že ich Američania opustia. Tu na Rhodose chcem tiež zároveň varovať Grékov pred tým, že budú čeliť rovnakému osudu ako Kurdi“. Podľa neho Grécko urobilo podpísaním novej dohody o obrane s USA chybu. Grécko ale nie je jediné, ktoré by si malo zobrať toto ruské varovanie k srdcu. „Keďže USA naďalej strácajú dôveru a EÚ nedokáže rozvíjať silnú stratégiu, vplyv Ruska naďalej len porastie,“ uzatvára grécky denník.


Existuje ďalšia okolnosť, ktorá znervózňuje Európu na rozhodnutí Trumpa opustiť Sýriu. Medzi bojovníkmi, ktorí sa dostali na slobodu po začatí tureckej ofenzívy, je aj veľa prívržencov Islamského štátu. A mnoho z nich pochádza z európskych krajín. Ich prípadný návrat na kontinent nevzbudzuje práve nadšenie. „Tomuto hroziacemu problému bolo možno ľahko predísť. Stačilo sa naň pripraviť. A nie sa slepo spoliehať na dlhodobú americkú prítomnosť v Sýrii. Bolo o nej možné pochybovať už po vyhláseniach Trumpa v decembri 2018," prízvukuje parížsky Le Monde.


Erdogan cestuje do Ruska, aby sa stretol s Putinom, pričom hlavná téma bude mier
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne s ruským prezidentom Vladirom Putinom, keď sa päťdňové prímerie v severnej Sýrii blíži ku koncu. Na stretnutí by sa mohlo rozhodnúť, či v severovýchodnej Sýrii existuje šanca na... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Marek Molnár

Všeobecný názor európskych médií tak zrejme najlepšie zhrnul francúzsky Liberation: „Sýrsku ruletu vyhrali Rusi".


„V súčasnosti nie je možné rozhodovať o budúcnosti Sýrie bez Vladimíra Putina. Žiadny zo zostávajúcich hráčov na rozbitej sýrskej šachovnici nemôže hrať bez jeho súhlasu. Ani Assad, Kurdi, Turecko či Izrael. Všetci sú teraz závislí na postoji Moskvy pri presadzovaní vlastných záujmov v Sýrii. A to všetko Moskva dosiahla bez jedinej ruskej guľky. Všetky cesty do Sýrie teraz prechádzajú Moskvou, “ píše The Wall Street Journal. Svoj článok nazval výstižne „Putin novým sýrskym kráľom“.


Kritika európskych spojencov USA v súvislosti so stiahnutím amerických vojsk zo Sýrie podčiarkuje postupné oslabovanie transatlantickej spolupráce. Donald Trump v tom nevidí vážnejší problém. Spoločným menovateľom jeho rozhodnutí je teraz dosiahnutie víťazstva v blížiacich sa prezidentských voľbách v roku 2020.