Susan Riceová: Za Trumpa prestal svet chápať, čo majú USA na mysli!
16 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Neustále protirečivé vyhlásenia Donalda Trumpa vedú k tomu, že celý svet už vôbec netuší, čo Spojené štáty chcú a čo robia, povedala pre CNN bývalá bezpečnostná poradkyňa Susan Riceová.





Podľa nej je tento stav dôsledkom úplného kolapsu rozhodovacieho procesu vo Washingtone, kvôli čomu sa nevyriešili ani tak jednoduché otázky, ako je informovanie verejnosti o rozhodnutiach prezidenta.

CNN: Sledujeme vývoj situácie v Sýrii tu jeden deň prezident prehlasuje, že si s celou svojou veľkou múdrosťou uvedomuje, že príliš jemné rokovanie s Tureckom je potrebné nahradiť tvrdými opatreniami a že chce úplne zničiť tureckú ekonomiku a potom hovorí, že s nimi zaobchádzal príliš tvrdo a pozýva Erdogana, aby sa stretol v Bielom dome. A to všetko počas 72 hodín.

Susan Riceová: A mnohým tvrdí, že vyzval Turkov, aby neprekračovali sýrsku hranicu.

CNN: Čo potom urobili?

Susan Riceová: Samozrejme vedel, že ju prekročia.

CNN: Inými slovami, všetko sa to stalo počas 72 hodín.

Susan Riceová: To nedáva rozum.

CNN: Aké závery si myslíte, že svet z toho vyvodí?

Susan Riceová: Záverom je, že nemáme ani najmenšie tušenie, čo robíme. A že rozhodovací proces v oblasti národnej bezpečnosti je úplne bezradný. Ako píšem vo svojej knihe, ktorá rozpráva ako o mojom osobnom živote, tak o tom, čo som urobila v administratíve Obamu a Clintona, bez ohľadu na to, či som pracovala pre prezidenta Reagana, Busha staršieho, či mladšieho, Clintona alebo Obamu, vždy existoval rozhodovací proces, ktorý sme sa všetci snažili dodržiavať.

V rámci tohto procesu boli zložité problémy riešené zdola nahor so zapojením faktov, ich analýzou, v prítomnosti rozviedky, ako aj zvažovaním a diskusiou o rôznych možnostiach, ktoré boli hodnotené z hľadiska účelnosti.

Námestníci dávali odporúčania svojim nadriadeným a nadriadení prezidentovi Spojených štátov. Bol to dôkladný a zodpovedný proces, a preto, keď sa prezident rozhodne, existuje už aj plán pre informovanie verejnosti. Toto rozhodnutie sa neobjavuje na Twitteri v náhodne vybranej hodine, ozdobené výkričníkmi. Vypracuje sa dôkladná informačná stratégia, v rámci ktorej sa konajú konzultácie aj s našimi spojencami a Kongres dostáva všetky potrebné informácie. To všetko sa zrútilo a už to tak nefunguje. A zdá sa mi veľmi dôležité, aby Američania pochopili, že toto nie je štandardné. Je to patologické. Je to nebezpečné. A nesmieme dovoliť, aby sa to stalo akousi bežnou praxou, či nebodaj normou.

A som úplne pripravená priznať, a úprimne to aj hovorím vo svojej knihe, že nemáme vždy pravdu. Snažím sa úprimne písať o tom, kde sme mali pravdu a kde sme urobili chybu. To isté možno povedať o predchádzajúcich administratívach. Postup, ktorý sledujeme, nemusí poskytnúť dokonalú odpoveď. Ale umožňuje to správne premyslieť veci. Teraz sa toto všetko stratilo a musíme všetko vrátiť na svoje miesto.