Trump chystá na voľby ťažké delostrelectvo (Dmitrij Sedov)
22 | 10 | 2019 I

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Predvolebné vášne v USA narastajú


Vyšetrovanie generálneho prokurátora USA Williama Barra, týkajúce sa obvinenia Donalda Trumpa z údajných „tajných väzieb“ s Ruskom, nabralo zaujímavý smer. Najnovšie vznikla otázka, či boli obvinenia prezidenta opodstatnené. A či boli vôbec zákonné. Hlavne, na základe akých argumentov vlastne vznikli.


Prokurátor John Durham, ktorého Barr poveril vyšetrovaním, už prezentoval svoj zámer vypočuť niekoľko súčasných i bývalých amerických spravodajcov. Práve tých, ktorí sa podieľali na „odhalení“ ruských pokusov o zasahovanie do prezidentských volieb v roku 2016. Durham už požiadal o stretnutie analytikov Americkej spravodajskej služby (CIA), ktorí mali na starosti preverenie možnej účasti Ruska v amerických prezidentských voľbách.


V sídle CIA v Langley ale žiadosť vyšetrujúceho prokurátora okamžite odmietli. Medzi ministerstvom spravodlivosti a spravodajskou službou tak vznikol spor. Durham však ukázal svoju silu a schopnosti. Rozšíril počet členov vyšetrovacej skupiny. Tým si zabezpečil predĺženie času, ktorý je prípustný na vyšetrovanie. Samotná povaha konfliktu medzi oboma inštitúciami je dosť citlivá. Vnútorné vyšetrovanie pracovníkov CIA sa totiž môže zmeniť na trestné. Vtedy, ak sa ukáže, že spravodajskí dôstojníci prekročili svoje právomoci. Prípadne ich dokonca zneužili. Ani americké ministerstvo spravodlivosti, ani CIA sa k veci zatiaľ bližšie nevyjadrujú. Hrozba škandálu omnoho väčších rozmerov stále priamo visí vo vzduchu.


Pravdepodobnosť objavenia vážnejších „kostlivcov v skrini“ v útrobách Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) prichádza tiež do úvahy. FBI začal vyšetrovanie „ruského zasahovania do volieb“ v júli 2016. Nejasná línia vtedajšieho riaditeľa úradu  Jamesa Comeyho viedla k jeho prepusteniu. Vyšetrovanie prebral špeciálny prokurátor Robert Mueller. Na prípade pracoval asi rok. Napokon dospel k záveru, že neodhalil známky spolupráce Donalda Trumpa a Ruska. Napriek tomu, že o „nevhodných“ kontaktoch s Rusmi existovalo veľa dokumentov.


Týmto sa však celá záležitosť neskončila. Republikáni totiž nadobudli podozrenie, že za vznikom obvinení Trumpa stála Obamova administratíva. V spolupráci s niekoľkými dôstojníkmi špeciálnych služieb. Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti Michael Horowitz preto začal vyšetrovanie aktivít FBI v tomto prípade. Podľa W. Barra však takéto vyšetrovanie nie je dostatočné. Ťažko môže odhaliť skutočnú podstatu prípadu. „Michael Horowitz nemá právomoc vynútiť si svedectvo. Jeho možnosť získať dôkazy od úradníkov inštitúcií je veľmi obmedzená.“ Podľa Barra sa preto musí Horowitzov prípad zmeniť na vyšetrovanie trestného činu.


FBI aktívne odmieta začatie trestného konania. Ministerstvo spravodlivosti však tajomne uviedlo, že Durham sa dopracoval k niečomu významnému. A jeho kritici by mali byť opatrní. Každopádne, doteraz sa neuskutočnili rozhovory so žiadnymi kľúčovými osobami FBI zapojenými do prípadu. A tie by mohli priniesť veľmi prekvapujúce zistenia. Vyšetrovanie medzitým pokračuje aj v ďalších štátoch. Durham už dokončil návštevy Talianska a Veľkej Británie. Pátral tam po „príspevku“ špeciálnych služieb týchto štátov k tajomnej „ruskej stope“. Zoznam krajín, ktoré treba navštíviť, zahŕňa aj Ukrajinu. Šéf administratívy Bieleho domu Mick Mulvaney na tlačovej konferencii 17. októbra naznačil, že práve do tejto krajiny siahajú sprisahanecké nitky. Dnes už je totiž známe, že server, z ktorého pochádzal útok na americkú Demokratickú stranu sídlil na Ukrajine.


Prezidentský poradca Tom Bossert zasa nešetril spôsob pokrytia prípadu hlavnými médiami USA. Podľa neho dosiaľ takúto mieru prekrúcania faktov proti prezidentovi ešte nezažil. Podľa neho už nejde iba o neprimerané posúdenie, ale rovno sprisahanie.


V každom prípade vyšetrovanie prokuratúrou prinúti špeciálne služieb k väčšej opatrnosti. Predovšetkým v súvislosti s blížiacou sa prezidentskou predvolebnou kampaňou. Ak sa pred blížiacimi voľbami dokonca podarí preukázať nezákonnú činnosť pracovníkov spravodajských služieb, oslabí to „Deep State“. Tak Trump nazýva neoficiálnu „moc v pozadí“, ktorá sa podľa neho snaží vládnuť v USA.


Prezident Trump sa teda už naostro pripravuje na ďalšiu predvolebnú kampaň. Aj na poli informačnej vojny. V minulých voľbách utrpel významné straty hlavne v dôsledku spoločného postupu amerických médií. Väčšina bola proti nemu. Teraz zasadil preventívny úder. Trump vyhlásil, že do úvahy prichádza aj žaloba na jedného z jeho najvplyvnejších oponentov, televíziu CNN. Advokát prezidenta Charles Harder poslal prezidentovi CNN Jeffovi Zuckerovi dôrazný list. Televíziu v ňom obvinil z ohovárania Trumpa a porušovania novinárskej etiky. Uviedol: „Doposiaľ nikdy v histórii tejto krajiny nebol jej prezident cieľom takej plánovanej série podvodných, neopodstatnených, neetických a nezákonných útokov. Navyše zo strany takzvaných kľúčových mienkotvorných médií“. Advokát osobitne poukazuje na jeden konkrétny videozáznam. Na ňom údajne Zucker tvrdí, že treba „dosiahnuť impeachment Trumpa za každú cenu“. „A to je len špička ľadovca, ktorú dosvedčia moji svedkovia," varuje Harder. Zdôraznil, že Trump je pripravený začať súdny spor proti CNN. Uvažuje o požiadavke náhrad za všetky druhy škôd, ktoré mu spôsobila. A to v maximálnom rozsahu, ktorý umožňuje zákon.


Vášne v USA narastajú ...


Titulné foto: Evan Vucci / AP