Erdogan cestuje do Ruska, aby sa stretol s Putinom, pričom hlavná téma bude mier
22 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne s ruským prezidentom Vladirom Putinom, keď sa päťdňové prímerie v severnej Sýrii blíži ku koncu. Na stretnutí by sa mohlo rozhodnúť, či v severovýchodnej Sýrii existuje šanca na mier.


Putin a Erdogan sa stretnú v čiernomorskom rezorte v Soči,  kde budú diskutovať o „vývoji“ v Sýrii a o „normalizácii situácie v severovýchodných regiónoch krajiny“ podľa Ruska. Rokovania budú zahŕňať aj „boj proti medzinárodným teroristickým skupinám a podporu procesu politického urovnania“.

Erdogan prehlásil, že situáciu prediskutuje s ruským vodcom a „potom podnikne potrebné kroky“ bez toho, aby vysvetlil, čo by to mohlo znamenať.

„Ak sa prísľuby Turecku nesplnia, nebudeme čakať ako predtým. Budeme pokračovať v operácii a budeme naďalej ničiť teroristov,“ uviedol Erdogan. Turecko začalo inváziu do severnej Sýrie, ktorá sa nazýva operácia Mierová jar 9. októbra a zameriava sa na kurdské milície, ktoré túto oblasť držali od porážky islamského štátu (IS, predtým ISIS).

Turecko bolo odsúdené spojencami NATO a Washington mu hrozil sankciami. Turecko sa 17. októbra dohodlo na pozastavení operácií až do kurdského stiahnutia. Do tej doby však americké jednotky, ktoré sa sťahovali z napadnutej zóny, už boli nahradené silami sýrskej armády na základe dohody medzi Kurdmi a Damaskom.

V pondelok Erdogan na medzinárodnom fóre v Istanbule prehlásil, že jeho vláda „nikdy nerokovala s teroristickými skupinami“, a nemá v úmysle začínať ani teraz.

Trump je „úplne pripravený“ na vojenskú akciu proti Turecku, prehlásil Pompeo
Americký prezident Donald Trump je „úplne pripravený“ na použitie vojenských síl proti Turecku, ak by to bolo „potrebné“, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Marek Molnár