"TRUMP TLAČÍ NA TURECKO": Americký prezident hrozí zničením tureckej ekonomiky v najnovšom liste adresovanom Erdoganovi
17 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump v najnovšom liste nalieha na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uzavrel dohodu so sýrskymi Kurdmi, pričom ho varuje, že história odsúdi Erdogana ako „diabla“, a USA ho v prípade odmietnutia zničia.


"Nechcete byť zodpovedný za zabitie tisícoviek ľudí a ja nechcem byť zodpovedný za zničenie tureckej ekonomiky, ale keď to bude potrebné, tak budem," hrozí Trump v liste z 9. októbra.

Americký prezident vyzýva Erdogana, aby „urobil skvelú dohodu“ so sýrskymi demokratickými silami, pričom poznamenáva, že kurdský generál Mazloum Kobani Abdi je „ochotný urobiť ústupky, ktoré by nikdy v minulosti neurobil“.

Trump ďalej radí Edoganovi: "Nebuď tvrdý chlap. Nebuď blázon!"

Reuters / Jim Bourg


Trump sa opakovane vyhrážal Turecku zničením jeho hospodárstva a varoval, že ak Ankara urobí niečo, čo Washington považuje za „prekročenie hranice“, tak sa rozpúta americký hnev. Hrozby voči spojencovi NATO sa opäť zvýšili, a to po tom, ako sa americký viceprezident Mike Pence pripravuje na štvrtkové stretnutie s Erdoganom. Ak bude toto stretnutie neúspešné, budú nasledovať „sankcie, tarify a iné veci“.

Erdogan vylúčil rokovania so sýrskymi Kurdmi; vyzval ich, aby sa vzdali
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu dôrazne vylúčil rokovania s kurdskými ozbrojencami v Sýrii, pričom uviedol, že ich jedinou možnosťou je zložiť zbrane a vzdať sa. Erdogan zároveň odmietol výzvy zahraničných mocností vrátane USA, aby... Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | TASR