ZACVAKÁ MATOVIČ A JEHO HNUTIE SLOVENSKO MILIÓN? Bude musieť
23 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Právny tím finančníka Jaroslava Haščáka sa v lete 2023 obrátil na americkú spoločnosť Meta. Prevádzkovateľa Facebooku požiadal o vymazanie videí Igora Matoviča jeho hnutia OĽaNO, v ktorých šírili nepravdivé informácie. Podľa Plusky bolo odstránených predmetných 17 videí, na ktoré Haščákovi právnici upozorňovali. Pluska informuje, že aj spoločnosť Meta uznala šírenie “protiprávneho obsahu”.

Tam to však nekončí. Príspevky ľudí politicky blízkych Matovičovmu hnutiu majú byť naďalej Metou preverovaní. Matovičovci už dávnejšie dostali rozsudok, podľa ktorého mali predmetné videá a statusy zmazať, pričom neobstála ani výhovorka o predvolebnej kampani. Naopak - hnutie sa netají svojim úmyslom útočiť ďalej.

Podali preto žalobu, v ktorej žiadajú, aby bolo Jaroslavovi Haščákovi priznané odškodné od Matoviča a hnutia Slovensko vo výške milión eur.

Ostávajú v hľadáčiku

„Domnievam sa, že výsledok bude taký istý. Ide totiž v podstate o obsahovo rovnaké výroky ako tie, ktoré už boli po posúdení vymazané,”uviedol pre Plus 7 dní Alexander Kadela z advokátskej kancelárie zastupujúcej Jaroslava Haščáka na margo toho, že Meta bude naďalej preverovať desiatky verejných príspevkov z prostredia blízkeho Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu.

Rozhodli o tom už aj slovenské súdy

Igor Matovič a spol. pritom nerešpektovali rozhodnutie súdu spred takmer dvoch mesiacov, čo primälo Haščáka obrátiť sa priamo na prevádzkovateľa Facebooku či Instagramu.

„Po vydaní rozhodnutia súdu prvej inštancie bolo až zarážajúce, že sa Igor Matovič nielenže hanlivých výrokov nezdržal, ale svoje útoky ešte zintenzívnil a dokonca spochybňoval nezávislosť súdneho rozhodnutia. Veríme, že Igor Matovič a jeho hnutie budú súdom nariadené právoplatné neodkladné opatrenie tentoraz rešpektovať,”dodal advokát.

Remišová pokrytecky o pokrytectve, Korčok pokrytecky o mimovládkach, keď pokrytectvo tečie (aj médiami)
Pokrytectvo je pretvárka, falošnosť, farizejstvo. Je to navonok predstieranie cnosti a dobra a súčasne skrývanie svojej skutočnej povahy alebo náklonností. Pokrytec koná alebo sa správa rovnako ako iní ľudia, ktorých súčasne za tieto činy alebo... Čítať ďalej
21 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

„Odvolací súd v statusoch a videách Igora Matoviča a jeho hnutia identifikoval zjavné porušovanie osobnostných práv, čo vyžadovalo okamžitý zásah súdu,“ informovala advokátska kancelária Relevans, ktorá zastupuje Haščáka s tým, že Krajský súd skonštatoval, že Matovičov postup „vybočuje z hraníc slušnosti“.

Volebná kampaň ako výhovorka

Matovičovo hnutie sa proti rozhodnutiu ohradilo tým, že vo videách šlo o predvolebnú kampaň. Šlo o videá z jarného Matovičovho turné po Slovensku, kde ľudia mohli bez cenzúry hovoriť čo chceli.

„V tomto smere je preto námietka zásahu a porušenia právnych predpisov upravujúcich volebnú kampaň nenáležitá, pretože aj počas volebnej kampane je zachované právo na ochranu osobnosti proti prípadným znevažujúcim výrokom. Nemožno preto označiť návrh na nariadenie neodkladného opatrenia a napadnuté uznesenie súdu prvej inštancie za nezákonné konania porušujúce volebnú kampaň,“ informuje Pluska v jednom zo svojich starších článkov na túto tému.

Ústa plné právneho štátu, no „skutek utek“

„Vidieť na tom, ako si Matovič predstavuje boj za právny štát, o ktorom tak často hovorí. Tak, že rozhodnutie súdu nemusí rešpektovať, pokiaľ sa mu nepáči alebo mu z nejakých dôvodov nehrá do karát. Keďže súd prijal záver, že jeho postupy a tvrdenia sú neslušné a nepodložené, tak sa rozhodol tie postupy a tvrdenia neustále opakovať, aby nezarezonovalo, ako danú vec vyhodnotil súd, ale aby súdne rozhodnutie prekričal. Ide v podstate o marenie účelu súdneho rozhodnutia.” Vysvetlil advokát Alexander Kadela.

NEROB Z ĽUDÍ BL*COV, VERONIKA! Pčolinský totálne UZEMNIL Pallas Aténu Remišovú
Ikona múdrosti v slovenskej politike Veronika Remišová má buď neskutočne deravú pamäť, alebo si to aspoň myslí o Slovákoch. Aby totiž mohla Matovičova vláda, keď v nej ešte Remišová sedela, ľahšie vyhadzovať úradníkov, zmenila ani nie dva týždne po... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.