Slovenskí exportéri kritizujú prezidentku Zuzanu Čaputovú
13 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Len pred týždňom jeden z koaličných subjektov, Slovenská národná strana žiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zverejnila mená ľudí, ktorí ju sprevádzali na pracovnej ceste za Atlantik. Dnes jej v súvislosti s rovnakou cestou slovenskí exportéri vyčítajú, že jej transparentnosť je predstieraná a na pracovnej ceste na americký kontinent boli s prezidentkou „vyvolení“ podnikatelia.

SNS vyslovila vážne podozrenie, že na palube lietadla sa nachádzali osoby, ktoré tam nemali čo hľadať. Napríklad aj sponzori prezidentskej kampane. Na netransparentnosť si podľa Plusky sťažuje aj Rada slovenských exportérov. Jej predseda Lukáš Parízek pre Plusku upozornil na niekoľko skutočností, ktoré hovoria o netransparentnosti. Vysvetlil tiež, prečo sa podnikatelia uchádzajú o účasť na zahraničných cestách politikov a doplnil, čo všetko sa zo Slovenska exportuje.

Podozrenie národniarov

Slovenská národná strana ešte 6. februára vyslovila vážne podozrenie, že na palube štátneho lietadla boli rodinní príslušníci, ktorí tam nemali čo robiť. Súčasne z informácií, ktorými disponujeme je zrejmé, že išlo o sponzorov a blízke osoby, ktoré sa priamo alebo nepriamo podieľali na financovaní prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej.

SNS TVRDO do Čaputovej! Odkryje prezidentka svoje tajomstvá?
Aké tajomstvá skrýva prezidentka Čaputová? Slovenská národná strana zverejnila ostrú výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej. Slovenská národná strana vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby v súvislosti s pracovnou cestou v Kanade a v Spojených... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Hovorca reagoval veľmi rýchlo

Na výzvu národniarov odpovedal hovorca Prezidentského paláca Martin Strižinec s tým, že zo strany Prezidentskej kancelárie sa cesty zúčastnili zamestnanci, ktorí mali počas cesty pracovné povinnosti a tiež osobní ochrancovia prezidentky.

„Súčasťou delegácie boli aj štátni tajomníci ministerstva hospodárstva a zahraničných vecí so sprievodom, zástupcovia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a zástupcovia médií, ktorým Kancelária prezidenta (KP) SR nepreplácala ubytovanie. "Prezidentku sprevádzala tiež podnikateľská delegácia, ktorej členov na základe verejnej výzvy a transparentného výberu odporučilo SARIO a ktoré v Kanade a USA zorganizovalo jednotlivé biznis fóra," ozrejmil hovorca.

Nespokojní podnikatelia

Predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek však v rozhovore pre Plusku upozornil na „nie celkom transparentný výber“ členov delegácie z podnikateľského prostredia.

„Ozvalo sa nám niekoľko firiem, aj spomedzi našich členov, aj z externého prostredia, že bez udania dôvodu neboli vybraté, i keď podnikajú v oblastiach, ktoré boli definované vo verejnej výzve. Poukázali na to, že v delegácii je napríklad aj nejaká právnická kancelária. Overoval som podrobnosti tejto zahraničnej cesty pani prezidentky a neoficiálne som dostal informáciu, že sa prihlásilo nečakané množstvo firiem a že uspeli väčšinou spriatelené spoločnosti, a teda, že celý výber sa robil len naoko,“ povedal Parízek pre Plusku. Vysvetlil tiež, že ide o firmy, ktoré sú združené v konkrétnom podnikateľskom združení, prípadne sú inak (majetkovo a pod.) poprepájané. Nevie však povedať nič konkrétne, je to len informácia z interného prostredia.

Hanzelová si bohapusto vymyslela ÚPLNÚ KRAVINU! No hnus, hovorí Blaha
Útoky liberálnych novinárov naberajú na intenzite! Článok Zuzany Kovačič Hanzelovej zo SME Pomsta a moc sa nejakým nedopatrením dostal do rúk aj podpredsedovi parlamentu Ľubošovi Blahovi (Smer-SSD) a ten na Telegrame konštatuje, že sa mu doslova... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Nebolo miesto (?)

Oficiálna informácia hovorí, že počet účastníkov bol limitovaný kapacitou vládneho špeciálu, no Parízek tvrdí, že Prezidentská kancelária vopred nezverejnila kritériá výberu účastníkov, čo je podľa neho netransparentné. Navyše ak by kancelária chcela, mohla objednať väčšie lietadlo.

Nerobme z podnikateľov hlupákov

Priblížil, že prihlásených bolo 137 firiem so záujmom o podnikanie v Kanade a USA a len 29 sa reálne mohlo zúčastniť. Podnikatelia sa preto pýtajú, prečo.

„Keďže sa kompetentní odmietajú vyjadriť ku kritériám výberu, len to potvrdzuje predpoklad, že celý proces bol netransparentný a vopred dohodnutý,“ myslí si Parízek. Vzhľadom na to, že viac, ako stovka firiem ostala odignorovaná, by exportéri očakávali z Prezidentskej kancelárie adekvátne vysvetlenie.

Načo sa tam tlačia?

Bežný občan môže nadobudnúť dojem, že podnikatelia takéto zahraničné cesty politikov využívajú na rozšírenie svojho biznisu za jeho peniaze. Parízek vysvetľuje, že toto sú štandardné postupy aj v USA.

„Podnikatelia zamestnávajú ľudí a napĺňajú rozpočet štátu, preto by im politici a vládni predstavitelia mali pomáhať a vychádzať v ústrety, keďže je ekonomická prosperita v záujme nás všetkých. V medzinárodnom konkurenčnom prostredí je pomoc štátu často kľúčová,“vysvetlil Parízek.

Chmelár nechápavo k TV Markíza: ČO TO, PREBOHA, ROBÍTE?!
Pri sledovaní nedeľnej relácie Na telo mi, takpovediac, vybilo poistky, keď sa TV Markíza pochválila, že urobila prieskum, v ktorom sa pýtala ľudí, aké by mali byť podľa nich tresty za krádež. Robiť z takejto závažnej veci anketovú otázku je čistý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

V čom sme dobrí

Šéf exportérov doplnil, že okrem tradičnej priemyselnej výroby (metalurgia, zbrojársky priemysel) Slovensko vyváža aj IT technológie, no darí sa aj rôznym sektorom ekonomiky. Medzinárodné štatistiky v oblasti konkurencieschopnosti však hovoria, že by to mohlo byť oveľa lepšie.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik