Je azerbajdžanská ropa pre Slovensko SKUTOČNE z Azerbajdžanu?
22 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ruská ropa má dokorán otvorené zadné vrátka do Európy! Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila závislosť Európy od ruskej ropy a zemného plynu za „históriu“. Iní, od vysokých ukrajinských predstaviteľov až po poslancov Európskeho parlamentu a odborníkov z odvetvia však tvrdia, že táto kapitola histórie sa stále píše. Sprostredkovatelia zarábajú na tom, že ruská ropa nachádza nepriame cesty na európsky trh, informuje POLITICO.

Kontrola dodržiavania sankcií deravá ako rešeto

Značné množstvá ruských uhľovodíkov, najmä ropy, stále obchádzajú sankcie a prúdia na európsky trh, hovoria odborníci.

"Mal som priateľa v New Yorku v deväťdesiatych rokoch, ktorý sa sťažoval, že šváby sa dostanú do jeho bytu cez akúkoľvek dostupnú dieru - to je to, čo Rusko robí so svojou energiou," povedal pre POLITICO Oleg Ustenko, ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

"Musíme opraviť tieto diery, aby sme zabránili Rusku dostávať tieto krvavé peniaze, ktoré používajú na financovanie vojenskej mašinérie, ktorá ničí našu krajinu a zabíja našich ľudí," dodal.

Je známe, že je ťažké sledovať ropu na svetových trhoch. Dá sa ľahko zmiešať s inými zásielkami v tranzitných krajinách, čím sa efektívne vytvorí väčšia dávka, ktorej pôvod nie je možné určiť. Proces rafinácie, nevyhnutný pre akúkoľvek praktickú aplikáciu, odstraňuje aj všetky stopy pôvodu suroviny.

Komplexná sieť lodných spoločností, nesúcich vlajky nevyspytateľných offshoreových jurisdikcií, pridáva ďalšiu vrstvu utajenia; niektoré už boli obvinené z toho, že pomáhajú Rusku skrývať pôvod jeho vývozu ropy rôznymi spôsobmi.

Na rozdiel od plynovodu je trh s ropou globálny. Systémy swap a sieťovania a miešanie odrôd sú bežnou praxou,“ povedal Michail Chodorkovskij, prominentný exilový kritik Putina a bývalý generálny riaditeľ ropného a plynárenského gigantu Jukos.

Apokalypsa? Rakúsko je zhrozené z krokov USA
Express: Manévre amerických vzdušných síl B-52 blízko ruských hraníc hrozia vyprovokovaním tretej svetovej vojny Prelety amerických jadrových bombardérov pri ruských hraniciach predstavuje podľa rakúskeho portálu Exxpress vážne nebezpečenstvo pre... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Azerbajdžan: Zníženie produkcie ale zvýšenie exportu?

EÚ od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vo veľkej miere zakázala ruské fosílne palivá, s výnimkami pre obmedzené množstvá ropy, plynu, skvapalneného zemného plynu (LNG) a ropných produktov.

Na svetové trhy sa však stále dodávajú veľké objemy ruskej ropy, čo vedie niektorých expertov k podozreniu, že si cestu na európsky trh nachádzajú zadnými dvierkami.

„Od zavedenia sankcií zostal objem ropy, ktorú Rusko vyváža, viac-menej stabilný,“ povedal Saad Rahim, hlavný ekonóm globálnej firmy Trafigura na obchodovanie s komoditami. "Je možné, že ruská ropa sa stále predáva EÚ a západným krajinám cez sprostredkovateľov."

Jedna potenciálna cesta do Európy vedie cez Azerbajdžan, ktorý hraničí s Ruskom a je východiskovým bodom ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), ktorý prevádzkuje spoločnosť BP. Prístav Ceyhan v Turecku je hlavným dodávateľským uzlom, z ktorého sa ropa prepravuje do Európy; tiež dostáva veľké množstvá z Iraku cez ropovod Kirkúk-Ceyhan.

François Bellamy, francúzsky europoslanec a člen Výboru Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku, v nedávnej otázke adresovanej Komisii vyjadril podozrenie o tejto trase. Údaje ukazujú, že Azerbajdžan vyviezol o 242 000 barelov denne viac, ako vyprodukoval od apríla do júla minulého roka, čo je podľa neho veľká marža oproti domácej produkcii, ktorá minulý mesiac predstavovala 648 000 barelov denne a podľa ministerstva dlhodobo klesá. 

„Ako môže krajina znížiť svoju produkciu a zároveň zvýšiť export? V číslach je niečo úplne nekonzistentné a táto nekonzistentnosť vytvára podozrenie, že sa sankcie obchádzajú,“ povedal Bellamy.

Bruselská mediálna lož o Budapešti a politike Maďarska
Maďarsko poprelo správu agentúry Bloomberg , že vetovalo zverejnenie spoločného vyhlásenia EÚ o vydaní zatykača Medzinárodným trestným súdom v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Túto lož veľmi cieľavedome šíril aj hlavný mediálny prúd na... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Hovorca Komisie uviedol, že pracuje na odstránení medzier v sankčných režimoch, a vymenoval bývalého veľvyslanca EÚ v USA Davida O'Sullivana za osobitného vyslanca, ktorý má za úlohu bojovať proti obchádzaniu sankcií. Úradník tiež poukázal na to, že údaje, ktoré Bellamy cituje o azerbajdžanských ropných transakciách, sa „udiali predtým, ako sankcie nadobudli platnosť, takže o obchádzaní sankcií tam nemôže byť ani reči“.

„Azerbajdžan nevyváža ruskú ropu do EÚ prostredníctvom ropovodu BTC,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Aykhan Hadžizada a dodal, že hoci „Azerbajdžan naďalej používa všetku ropu, na ktorú sa nevzťahujú sankcie, bez ohľadu na zdroj“, „zostáva odhodlaný vykonávať svoje dodávateľské a obchodné operácie s maximálnou starostlivosťou a starostlivosťou v súlade s príslušnými zákonmi a nariadeniami.“

Spoločnosť BP bola už predtým nútená popierať, že by ropovod BTC prepravoval ruskú ropu, a údaje, ktoré má spoločnosť POLITICO o dodávkach ropy z Ceyhanu, ukazujú nedávny pokles objemu vývozu do EÚ z približne 3 miliónov ton za mesiac (približne 700 000 barelov za mesiac) začiatkom roku 2022 na približne 2 milióny ton mesačne v tomto roku.

Ako dobre sa fičí na Ruskom plyne
Záhada. Mysleli by ste si, že plyn z Ruska je na sankčnom zozname? Potiaľ by ste sa nemýlili. Ale napríklad to, že veselo na veľkú radosť Zelenského prúdi do Európy, to asi netušíte. Najnovšie o tejto záhade píše vplyvný web EurAsia... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Legálne, no nemorálne

Turecko však minulý rok zdvojnásobilo svoj priamy dovoz ruskej ropy a odmietlo uvaliť sankcie na ruskú ropu napriek tomu, že Ukrajine súčasne ponúklo vojenskú a humanitárnu podporu.

Fínske Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) koncom minulého roka varovalo , že „sa vytvára nová trasa pre ruskú ropu do EÚ cez Turecko“, kde sa rafinuje na ropné produkty, nepodlieha sankciám a predáva sa ďalej.

„Máme dostatok dôkazov o tom, že niektoré medzinárodné spoločnosti kupujú rafinérske produkty vyrobené z ruskej ropy a predávajú ich do Európy,“ povedal Zelenského poradca Ustenko. „Je to úplne legálne, ale úplne nemorálne. To, že je to povolené, neznamená, že s tým nemusíme nič robiť.“

Britská mimovládna organizácia Global Witness zverejnila v pondelok správu, podľa ktorej sa ropa z ruských ropovodov, na ktorú sa nevzťahuje priame embargo, neustále predáva za ceny, ktoré ďaleko presahujú limit 60 dolárov, ktorý krajiny G7 zaviedli v decembri minulého roka.

„Skutočnosť, že ruská ropa naďalej prúdi po celom svete, je znakom, nie chybou západných sankcií,“ povedala Mai Rosnerová, aktivistka, ktorá pracovala na správe. "Vlády ponúkli priemyslu fosílnych palív dokorán otvorené zadné dvierka a obchodníci s komoditami a veľké ropné spoločnosti využívajú tieto medzery, aby pokračovali v podnikaní ako zvyčajne."

Dorazil tanker pre Slovensko z Azerbajdžanu, foto: iStock

Pre Slovensko ropa z Azerbajdžanu, alebo aj nie?

 

Do bratislavskej rafinérie Slovnaft smeruje prvýkrát ľahká ropa z azerbajdžanského ropného poľa Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), informovala pred pár dňami TA3. Ďalšia dodávka ropy neruského pôvodu má prispieť k tomu, aby rafinéria dokázala vyprodukovať dostatočné množstvo palív pre odberateľov v stredoeurópskom regióne aj po skončení výnimky z embarga, uvaleného na ruskú ropu.

"Je to historický míľnik, nakoľko ide o druh ropy, s ktorou získame úplne nové skúsenosti na našej ceste k vyššej pružnosti v oblasti spracovania rôznych typov rôp," uviedol v súvislosti s príchodom tankeru s azerbajdžanskou ropou do chorvátskeho prístavu Omišalj výkonný riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič.

Biely dom rázne odmieta šance na prímerie
USA sú proti akémukoľvek možnému čínskemu úsiliu o sprostredkovanie dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Napísal to web Global Research. Pôvodným zdrojom je Antiwar.com. Biely dom rázne a bez okolkov vystúpil proti prímeriu na Ukrajine v čase cesty... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik