Biely dom rázne odmieta šance na prímerie
22 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

USA sú proti akémukoľvek možnému čínskemu úsiliu o sprostredkovanie dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Napísal to web Global Research. Pôvodným zdrojom je Antiwar.com.

Biely dom rázne a bez okolkov vystúpil proti prímeriu na Ukrajine v čase cesty čínskeho prezidenta Si Ťin- pchinga do Moskvy s cieľom potenciálneho sprostredkovateľa medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho náprotivkom v Kyjeve.

Peking má plán

Si Ťin-pching priletel do Moskvy v pondelok a očakáva sa, že sa po rozhovoroch s Putinom virtuálne porozpráva aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským . Si Ťin-pchingova cesta prichádza po tom, čo Peking zverejnil 12-bodový mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vyzýval obe strany k zastaveniu nepriateľstva a začatiu mierových rozhovorov.

Zelenskyj vyjadril otvorenosť čínskemu návrhu, no prezident Biden ho okamžite odmietol.

Mier "nikdy"

„Momentálne nepodporujeme výzvy na prímerie,“ uviedol podľa citovaného zdroja, ale aj podľa časopisu Newsweek hovorca Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby . „Určite nepodporujeme výzvy na prímerie, ktoré by ČĽR požadovala na stretnutí v Moskve a ktoré by len prospelo Rusku."

USA podľa Global Research chcú, aby Ukrajina na jar spustila protiofenzívu, aj keď vysoký ukrajinský predstaviteľ pre The Washington Post minulý týždeň povedal , že Kyjev nemá prostriedky na to, aby ju zvládol.

Nikdy nebol záujem na mieri zo strany USA

USA a ich spojenci odrádzali od mierových rozhovorov a sprostredkovateľských snáh , aj okamžite po ruskej invázii vo februári 2022. V tom čase Moskva hľadala dohodu. Pripomína Global Research.

Ako dobre sa fičí na Ruskom plyne
Záhada. Mysleli by ste si, že plyn z Ruska je na sankčnom zozname? Potiaľ by ste sa nemýlili. Ale napríklad to, že veselo na veľkú radosť Zelenského prúdi do Európy, to asi netušíte. Najnovšie o tejto záhade píše vplyvný web EurAsia... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme