Ako dobre sa fičí na Ruskom plyne
21 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Záhada. Mysleli by ste si, že plyn z Ruska je na sankčnom zozname? Potiaľ by ste sa nemýlili. Ale napríklad to, že veselo na veľkú radosť Zelenského prúdi do Európy, to asi netušíte. Najnovšie o tejto záhade píše vplyvný web EurAsia Daily.

Situácia je o to zaujímavejšia, že sám prezident Zelenskyj má zjavne existenčný záujem na tom, aby poplatky za tranzit ruského plynu cez Ukrajinu boli najvyššie.

Miliarda je dobrá

Ukrajinský štátny podnik GTS, ktorý kontroluje príjmy z tranzitu ruského plynu, vedie nový líder. Pracoval pre oligarchu Rinata Achmetova, no spája sa aj s úradom prezidenta, ktorý dokáže svojim ľuďom zariadiť finančné toky v predvečer parlamentných volieb tak, aby cielili tam, kam majú.

Výberové konanie spoločnosti GTS vyhral Dmitrij Lippa . Jeho kandidatúru schválila vláda. Dmitrij Lippa je často spájaný s oligarchom Rinatom Achmetovom, pre ktorého dlho pracoval v Metinveste. Nedávno šéfoval hutníckemu závodu Kametstal.

V špecializovaných médiách je však Dmitrij Lippa spájaný s kanceláriou prezidenta Ukrajiny a zástupcom úradu Rostislava Shurmu , ktorý sa sám stal v januári členom štátnej dozornej rady Naftogazu Ukrajina.

Ide o nemalé prachy, čo tam po tom, že ide o ruský plyn

Ukrajinské médiá poznamenávajú, že Dmitrij Lippa odišiel z Kametstalu už pred koncom výberového konania na post šéfa ukrajinského operátora GTS. Táto spoločnosť je pre kanceláriu prezidenta Zelenského mimoriadne zaujímavá, pretože zostáva jednou z mála, ktorá stále generuje vysoké zisky a môže sa stať zdrojom financovania nadchádzajúcich parlamentných volieb v krajine. Ukrajinský operátor GTS zarába najmä na tranzite ruského plynu a minulý rok by mohol dostať za prepravné služby približne 1 miliardu dolárov.

Dobre sa podržte

Ten istý web - EurAsia Daily tiež sucho konštatuje nasledovné: "Fínsko naďalej dováža plyn z Ruska vo forme LNG, ako to vyžaduje zmluva, a voči ruskému palivu neexistujú žiadne sankcie. Fínskemu YLE to oznámila spoločnosť médiá. Firma spresnila, že zmluva bude platiť ešte niekoľko rokov. Navyše, v prípade odmietnutia zo strany ruského LNG bude musieť Gasum nielen zaplatiť za neodobraté objemy, ale ich aj nahradiť inými dodávateľmi, aby splnil svoje vlastné záväzky voči zákazníkom, teda zaplatiť plyn dvakrát.

Na ruský plyn neexistujú žiadne sankcie. A Gasum nemá dôvod vypovedať zmluvu alebo sa obrátiť na arbitráž, uviedla spoločnosť a dodala, že dovoz sa uskutočňuje na základe dohody s Gazprom Export. Tvrdí web EurAsia Daily.

Generálny tajomník NATO komentoval návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku
Stoltenberg označil návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku za dôkaz zblíženia medzi oboma krajinami Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg považuje návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku za pokračovanie súčasného trendu vo vzťahoch medzi... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme