Zabudnite na 64 pohlaví! DO MÓDY ide niečo celkom iné
18 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Sloboda a priama demokracia (SPD) a lekár Ivan David upozorňuje na tzv „klimatickú úzkosť“, ktorá sa šíri zväčša medzi mladými ľuďmi.

David však najskôr vysvetľuje, že určitá skupina ľudí je veľmi ľahko manipulovateľná a preto je v nich veľmi ľahké vyvolať pocit úzkosti, či ohrozenia. To sa týka aj klimatických zmien, hoci v histórií poznáme niekoľko období, ktorým sa hovorí „malá doba ľadová“.

Pre ľahkú ovplyvniteľnosť sa manipulátori zameriavajú na deti a mládež, ktoré sú veľmi ľahko ovplyvniteľné. To vedia  aj rôzne štedro dotované neziskovky, ktoré už majú vybudovaný aj slovník pojmov. David celé svoje zamyslenie uzatvára konštatovaním, kedy bude naozaj zle. Pravdou je, že rôzne samity na záchranu klímy sa konajú pravidelne

Ako to vidí lekár

„Niektorí ľudia sú veľmi sugestibilní (ovplyvniteľní, pozn. red.). Nie sú schopní kritického náhľadu, zdieľajú presvedčenie, pocity, nálady. Dokonca môžu zdieľať bludy duševne chorého, a to tak, že ani odborník nemusí byť hneď schopný ľahko rozpoznať, kde je pôvod bludu a kto je tým, kto bludné presvedčenie zdieľa,“píše lekár Ivan David. Ten to takýmto ľuďom nevyčíta, pretože tento jav pozná aj klasická psychiatria.

Ilustračné fofo@Pixabay | Zneužívanie

Šialenstvo vo dvojici

„Pocit ohrozenia mimozemšťanmi či susedmi púšťajúcimi do bytu jedovaté plyny je samozrejme sprevádzaný úplne reálnou úzkosťou, hnevom a aktivitou, ako by ohrozenie bolo reálne. Aj sugestibilní ľudia bez diagnózy podliehajú presvedčeniu svojho sociálneho okolia. A je jedno, či ide o presvedčenie náboženské, politické, alebo nejaké iné,“ pripomína lekár s tým, že pod vplyvom skupiny konajú aj zvieratá. Psychiatria má pre tento jav pomenovanie „šialenstvo vo dvojici“.

David preto upozorňuje, že sa nesmieme diviť tomu, že ľudia stále podliehajú sektám a pod ich vplyvom sebatrestaniu, či domnelej spoločnej viny. Tie nezmizli v histórii, ako by sa mohlo zdať.

TENTO príbeh si prečítate za 30 sekúnd a zapamätáte si ho na celý život
Pravda o šťastí je prostá: nič vonkajšieho nás nemôže urobiť šťastnými, ani nešťastnými. To dokážu iba naše myšlienky o sebe a o živote, pretože všetko sa odohráva vo vnútri nás a cez naše pocity. Prečítajte si krátky príbeh, Išlo raz Šťastie po... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Manipulácia

„Šikovne vedená manipulácia dokáže aj dnes získať množstvo stúpencov, ktorí sa správajú ako dav nielen na ulici, ale aj doma pri počítači. Ľudia fascinovaní manipulátorom sú schopní konať aj proti svojmu životnému záujmu,“ vysvetľuje lekár. Pritom vôbec nezáleží na tom, ži má presvedčenie reálny základ. „Ľudia nosia to, čo sa nosí a myslia si to, čo sa myslí,“píše doslovne David.

Úzkosť môže byť aj užitočná

David vysvetľuje, čo je úzkosť a že úzkostnosť je osobnostná črta, trvalá hladina úzkosti. Primeraná úzkosť podľa neho vedie k opatrnosti. No manipulátor veľmi dobre vie, že aby mohol svoj cieľ dosiahnuť ľahšie, je nutné pocit ohrozenia, úzkosti pestovať.

Poďme však k veci – zmena klímy

David upozorňuje, že k zmene klímy dochádza v niekoľko storočných cykloch aj v našich zemepisných šírkach. Hovorí sa tomu „malá doba ľadová, ktorú strieda oteplenie a možnosť pestovať tu aj také plodiny, aké sa tu inak neurodia. „Za to v minulosti rozhodne nemohol rozmach priemyslu,“ poznamenáva David.

„Kázanie nevzdelaných fanatikov, skorumpovaných „bádateľov“ a politických manipulátorov je sprevádzané u disponovaných osôb nefalšovanou úzkosťou. Trpia, pretože sa niekto rozhodol využiť klimatické zmeny na zhoršenie sociálnych podmienok ľudí,“ vysvetľuje lekár.

Karol Farkašovský: Všimnite si to pozoruhodné šermovanie so zodpovednosťou
"Všimnite si to pozoruhodné šermovanie so zodpovednosťou. Dočasná, nedôveryhodná vláda posúva tému MIG- ov „akože“ do parlamentu. Pre istotu iba na Výbor pre obranu a bezpečnosť. No zároveň sa ešte dva dni predtým dozvedáme v televíznej diskusii od... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zacielené na mladých

Tak, ako každá totalita, aj táto klimatická úzkosť je zameraná na deti a mládež, v ktorých sa pestuje predstava, že ak zničíme to, čo nás vlastne živí (priemysel, poľnohosporárstvo), nás zachráni.  

„Mladí ľudia tušia, že sa budú mať horšie ako ich rodičia. A to s určitosťou nastane, ak sa ľudia podvolia propagande,“ píše David.

No toto nám fakt pomôže

„Stále viac mladých ľudí podľa psychologických štúdií trpí úzkosťou z klimatickej krízy“. Ako sa to dá zistiť? Otázkou v dotazníku: „Obávate sa klimatickej krízy?“ Samozrejme, obávame, pristane sa klimatickej krízy obávať, keď sa o tom s takou vážnosťou všade hovorí a píše. Kto by povedal, že je mu to ľahostajné?,“ vysvetľuje formu manipulácie cez mainstreamové médiá David s tým, že tie si nájdu aj odborníkov. Tí pochádzajú zväčša z radov neziskoviek, financovaných z verejných fondov. Tie deťom a mladým ľuďom všetko vysvetlia a tí sa potom združujú do hnutí, ako „Piatky pre budúcnosť.

„Proti otepľovaniu veľmi prospeje v piatok miesto vyučovania skandovať heslá na námestí,“ poznamenáva David.

pixabay | Ilustračný obrázok/ruka

Nový slovník

Mladých ľudí to privedie do beznádeje a uvažujú spôsobom, načo im je vzdelanie, keď nebude voda a bude vojna. „Vysoká škola by mohla byť veľmi užitočná, ak by tam neučili blbosti a absolventi ich nešírili ďalej,“upozorňuje David. Podľa neho „nová veda“ potrebuje aj nové pojmy, ktoré sa spájajú aj s klimatickou úzkosťou. Tu David zmieňuje pojmy ako solastalgia (smútok za domovom, zatiaľ čo ste stále doma), terrafúria (hnev kvôli bezduchej deštrukcii prírody), talvisúru (zimný smútok kvôli strate tradičných zim) alebo flygskam (obava z lietania).

„Ešte pár pojmov vymyslieť a možno založiť novú katedru, výskumný ústav a niekoľko neziskoviek,“ poznamenáva lekár.

Krajiny po rokovaniach prijali klimatickú dohodu, EÚ je sklamaná
Krajiny na Klimatickom summite OSN (COP27) v nedeľu prijali klimatickú dohodu, ktorá vyzýva na rýchle zníženie emisií v snahe spomaliť globálne otepľovanie. Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorý predsedá COP27, oznámil schválenie... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Manipulátori nezaháľajú

„Niektoré symptómy environmentálnej úzkosti môžeme prirovnať k posttraumatickej stresovej poruche – s tým, že tu hovoríme o poruche pre-traumatickej: očakávania desivej budúcnosti môže mať na ľudí podobný vplyv ako to, keď naňho traumatickú udalosť skutočne zažijú,“ cituje jednu z odboríčok David a dodáva, že je tu aj metodika pre učiteľov, podľa ktorej nesmieme zľahčovať nikoho zážitky a nebagatelizovať jeho emócie. Zdôrazňovať treba príbehy s dobrým koncom, akými je zrušenie otroctva či volebné právo žien. To má však podľa Davida drobný háčik.

Prírodu neoklameme

„Na rozdiel od zrušenia otroctva, alebo zavedenia volebného práva pre ženy, si klimatickú nemennosť možno síce odhlasovať, ale klíma sa tým riadiť nebude,“ myslí si David, ktorému v „novej vede“ ani zmienka o racionalite či reálnych prírodných procesoch a tiež chýba optimistické hľadisko, že pred tisíc rokmi „malá doba ľadová“ dopadla dobre.

„Bohužiaľ nielen v spoločenských vedách, ale aj v prírodných vedách stále viac ľudí živí pseeudo vedecké nezmysly. Definitívny koniec príde, keď iracionalita ovládne aj exaktné vedy a techniku,“uzatvára David a pripomína akési video o alternatívnej matematike, v ktorom 2 + 2 = 22.

VIDEO: V Nemecku zadržali ekoaktivistku Gretu Thunbergovú
Nemecká polícia zadržala švédsku environmentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú, informovali v utorok európske médiá. 20-ročná Greta Thunbergová sa zúčastnila protestu proti zbúraniu obce Lützerath kvôli rozšíreniu uhoľnej bane. Polícia... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme