VIDEO: V Nemecku zadržali ekoaktivistku Gretu Thunbergovú
17 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Nemecká polícia zadržala švédsku environmentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú, informovali v utorok európske médiá.

20-ročná Greta Thunbergová sa zúčastnila protestu proti zbúraniu obce Lützerath kvôli rozšíreniu uhoľnej bane.

Polícia poznamenala, že aktivistu na tomto mieste zadržali už druhýkrát. Teraz je na policajnej stanici s ďalšími demonštrantmi.

Európske médiá pripomínajú, že územie Lutzeratskej osady patrí spoločnosti RWE. Pripravuje sa demolácia, aby sa rozšírila neďaleká baňa Garzweiler.

Ministri a samotná RWE trvajú na tom, že takýto krok pomôže zabezpečiť energetickú bezpečnosť Nemecka v čo najkratšom čase. Environmentálni aktivisti zasa vyzývajú na urýchlené opatrenia proti využívaniu fosílnych palív, a preto sú proti rozširovaniu uhoľnej bane.

Thunbergová je environmentálna aktivista. Preslávila sa pred niekoľkými rokmi, keď ako tínedžerka organizovala protesty, najmä pred švédskym parlamentom. Potom ju začali pozývať, aby vystúpila na medzinárodných konferenciách, stretla sa so svetovými lídrami a aktívne kritizovala vlády rôznych krajín za to, že nepodnikli dostatočné kroky na boj proti klimatickým zmenám.

Belgická prokuratúra nechce nikoho stíhať za smrť Jozefa Chovanca
Prokuratúra z belgického mesta Charleroi nechce nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť. Stanovisko prokuratúry v utorok... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme