Krajiny po rokovaniach prijali klimatickú dohodu, EÚ je sklamaná
20 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Krajiny na Klimatickom summite OSN (COP27) v nedeľu prijali klimatickú dohodu, ktorá vyzýva na rýchle zníženie emisií v snahe spomaliť globálne otepľovanie.

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorý predsedá COP27, oznámil schválenie textu dohody po maratónskych rokovaniach. Prijatím tejto dohody sa skončila v poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC).

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že rokovania COP27 zaostali pri presadzovaní naliehavého "drastického" znižovania uhlíkových emisií potrebného na riešenie globálneho otepľovania.

"Naša planéta je stále v pohotovosti. Teraz musíme drasticky znížiť emisie a toto je problém, ktorý táto COP neriešila," uviedol šéf OSN po skončení summitu COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Ukrajinci mali vyzvať ľudí, aby opustili krajinu!
Generálny riaditeľ ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK Maksym Tymčenko mal podľa maďarského portálu Index pre BBC vyhlásiť, že Ukrajinci by mali zvážiť odchod z krajiny, aby ušetrili energiu. O pár hodín neskôr toto poprel a Maďari... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

EÚ je sklamaná z klimatickej dohody OSN o emisiách

Európska únia vyjadrila v nedeľu sklamanie z nedostatku ambícií v oblasti znižovania emisií v najnovšej klimatickej dohode.

"Európska únia sem prišla, aby sa dohodla na ráznych slovách, a sme sklamaní, že sme to nedosiahli," povedal podpredseda Európskej komisie zodpovedný za klimatickú politiku Frans Timmermans na záverečnom zasadnutí Klimatického summitu OSN (COP27) v letovisku Šarm aš-Šajch pri Červenom mori. Podľa neho dohoda niektorým krajinám umožní vyhýbať sa plneniu záväzkov.

"To, čo máme pred sebou, nie je dostatočným krokom vpred pre ľudí a planétu," povedal. EÚ presadzovala prísnejšie záväzky na zníženie emisií s cieľom obmedziť globálne otepľovanie.

EÚ síce nezablokovala záverečnú dohodu, ale pohrozila, že ak nedosiahne lepšie záväzky v oblasti emisií, odstúpi od rozhovorov. Timmermans poukázal na rozhodnutie Únie podporiť vytvorenie fondu "strát a škôd" pre krajiny najviac ohrozené globálnym otepľovaním. V minulosti to Európa odmietala kvôli obavám z možnej zodpovednosti. Jeho vznik presadzovala skupina krajín známa ako G77, ktorá zahŕňa vyše 130 rozvojových krajín aj Čínu.

"Čelíme morálnej dileme, pretože táto dohoda nestačí na zmiernenie (otepľovania)," povedal Timmermans. "Odídeme a tým zabijeme fond, o ktorý zraniteľné krajiny tak tvrdo bojovali celé desaťročia?... Nie. Bola by to obrovská chyba a obrovská premárnená príležitosť na riešenie klimatických zmien," povedal.

Znenie klimatickej dohody musí teraz schváliť takmer 200 krajín zúčastňujúcich sa na summite v Egypte. (tasr/AFP)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik