ROČNÉ VÝROČIE: Biden posiela Ukrajine ďalšie 2 miliardy!
24 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine oficiálne prekročí hranicu jedného roka a Bidenova administratíva nelení! V piatok oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšie 2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc, čím sa celková suma americkej vojenskej pomoci za jeden rok zvýši na viac ako 30 miliárd dolárov, píše Breitbart.

Spojené štáty zhromaždili svet, aby podporili Ukrajinu a viedli Rusko k zodpovednosti. Pod vedením prezidenta Bidena vyčlenili Spojené štáty za posledný rok viac ako 32 miliárd dolárov na bezpečnostnú pomoc Ukrajine," uviedol minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení.

Toto všetko a Rusko ešte nepadlo?

Podpora podľa Austina zahŕňa viac ako 1 600 protilietadlových systémov Stinger; viac ako 8 500 protipancierových systémov Javelin; 232 húfnic a viac ako dva milióny kusov delostreleckej munície; 38 vysokomobilných delostreleckých raketových systémov (HIMARS) a munície; batéria protivzdušnej obrany Patriot; osem pokročilých raketových systémov Surface-toAir (NASAMS) a ďalšie kľúčové spôsobilosti protivzdušnej obrany; 109 bojových vozidiel pechoty Bradley; 31 tankov Abrams a 90 obrnených osobných nosičov Stryker.

"Toto všetko sme urobili s podporou oboch strán v Kongrese a s hrdou podporou amerického ľudu," povedal Austin. Ďalších 20 miliárd dolárov na bezpečnostnú pomoc poskytli ďalší spojenci a partneri, dodal.

Palety 155 mm nábojov, ktoré sú určené na Ukrajinu/AP

A miliardy a vojenská technika prúdia ďalej

Nový balík vojenskej pomoci v hodnote 2 miliardy dolárov nebude pochádzať z vlastných zásob americkej armády, ako väčšina predchádzajúcej pomoci, ale bude zakúpený priamo od dodávateľov obrany pre Ukrajinu z fondu, ktorý USA založili a ktorý je známy ako Ukrajinská bezpečnostná iniciatíva (USAI).

Ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že najnovší balík je zameraný na bezpilotné lietadlá a protidrony a zariadenia na detekciu elektronického boja, ako aj na „kritické“ zásoby munície pre delostrelectvo a schopnosti presnej streľby.

Obsahuje:

  •  Dodatočnú muníciu pre vysokomobilné delostrelecké raketové systémy (HIMARS);
  •  Ďalšie 155 mm delostrelecké náboje;
  •  Muníciu pre laserom navádzané raketové systémy;
  •  CyberLux K8 UAS;
  •  Switchblade 600 UAS;
  •  Altius-600 UAS;
  •  Skok 20 UAS;
  •  ProtiUAS a zariadenia na detekciu elektronického boja;
  •  Zariadenia na odmínovanie;
  •  Zariadenia na podporu bezpečnej komunikácie; a
  •  Financovanie školení, údržby a udržiavania.

„Spojené štáty budú naďalej spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi, aby Ukrajine poskytli spôsobilosti na splnenie jej okamžitých potrieb na bojisku a požiadaviek dlhodobej bezpečnostnej pomoci tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol DOD.

Kde sa končia zásoby zbraní pre ukrajinskú vojnu?
Ruská federácia v priebehu roka odpálila na Ukrajinu viac ako 5000 rakiet a uskutočnila takmer 3500 náletov. Od začiatku totálnej invázie z konca februára 2022 Rusko vypálilo na územie Ukrajiny takmer päťtisíc rakiet, píše Ukrajinská... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Milan Laca

Austin tiež apeloval na „opätovné odhodlanie“ podporovať Ukrajinu „na dlhú trať“, pričom tvrdí, že stávky siahajú ďaleko za Ukrajinu.

Spojené štáty sa rozmiestnili po Európe

"V reakcii na najnaliehavejšie nebezpečenstvo pre európsku bezpečnosť od konca 2. svetovej vojny sme spolu s našimi spojencami rýchlo pokračovali v zjednocovaní a posilňovaní NATO. Aliancia posilnila svoju obranu na východnom krídle. Medzitým Spojené štáty rozmiestnili alebo rozšírili viac ako 20 000 ďalších amerických síl do Európy a rozmiestnili prvé stále americké sily na východnom krídle NATO. NATO je jednotnejšie ako kedykoľvek predtým a záväzok USA brániť každý centimeter spojeneckého územia zostáva pevný.

Po roku agresívnej vojny vedenej stálym členom Bezpečnostnej rady OSN sú naši spojenci a partneri na celom svete jednotní a odhodlaní. Putinova bezohľadná, nezákonná vojna nie je len totálnym útokom na suverenitu Ukrajiny a historickou hrozbou pre európsku bezpečnosť. Je to tiež priamy útok na systém pravidiel, inštitúcií a zákonov, ktoré svet vybudoval za takú veľkú cenu po druhej svetovej vojne – systém, ktorý odmieta agresiu a rešpektuje práva všetkých krajín, veľkých aj malých.

Putin si myslel, že obrana Ukrajiny skolabuje, že americké odhodlanie ochabne a svet sa bude pozerať iným smerom. Mýlil sa. O rok neskôr odvážni ukrajinskí obrancovia nezaváhali a ani náš záväzok ich podporovať tak dlho, ako to bude potrebné,"vyhlásil Austin.

„Môžu nás čakať ťažké časy, ale buďme si vedomí toho, čo je na Ukrajine v stávke. A zostaňme jednotní v zámeroch a činoch – a pevní v našom záväzku zabezpečiť, aby svet pravidiel a práv nenahradil svet tyranie a nepokoja,“ uzavrel minister obrany USA.

Hľadajú sa zbrane!
Médiá sa dozvedeli o tajnej britskej skupine, ktorá nakupuje muníciu pre Kyjev. Británia vytvorila tajnú pracovnú skupinu na nákup munície pre Ukrajinu. Potichúčky... Britské ministerstvo obrany zriadilo tajnú skupinu, ktorej cieľom je získať... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik