Kde sa končia zásoby zbraní pre ukrajinskú vojnu?
23 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ruská federácia v priebehu roka odpálila na Ukrajinu viac ako 5000 rakiet a uskutočnila takmer 3500 náletov. 

Od začiatku totálnej invázie z konca februára 2022 Rusko vypálilo na územie Ukrajiny takmer päťtisíc rakiet, píše Ukrajinská pravda.

Rakety

Zástupca náčelníka Hlavného operačného oddelenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny, generál Oleksij Gromov na brífingu 23. februára vyhlásil, že "Vo všeobecnosti od začiatku totálnej ozbrojenej agresie ruských okupačných síl bolo na objekty na území Ukrajiny uskutočnených takmer 5000 raketových a takmer 3500 leteckých útokov." Útočníci podľa neho vykonali takmer 1100 útokov pomocou dronov. Gromov tiež dodal, že v dôsledku nedostatku vysoko presných rakiet, ruské jednotky používajú vzdušné protilodné riadené strely CH-22, takzvané „zabijaky nosičov“, na ničenie obytných budov Ukrajincov. . Len vo februári zničila ukrajinská armáda  6 nepriateľských lietadiel, 2 ruské vrtuľníky, 80 riadených striel a 84 bezpilotných lietadiel.

Maďari zbrane nepošlú
Szijjártó: Maďarsko nepošle zbrane na Ukrajinu, aj keď budú Ukrajinou uznané národnostné menšiny Maďarsko je pripravené súhlasiť s uskutočnením ministerského stretnutia komisie Ukrajina- NATO, ak Kyjev vráti práva maďarskej národnostnej menšine v... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

A čo dostal Kyjev?

Západ dodal Kyjevu od začiatku konfliktu viac ako 4000 obrnených vozidiel a diel, stovky tankov a desiatky lietadiel. 16. januára to oznámil komentátor Bloombergu Michael Winfrey. Článok cituje údaje z holandského analytického portálu Ory, ako aj vyjadrenia ukrajinských podporovateľov o hlavných typoch zbraní, ktoré už boli dodané a stále sú prisľúbené Kyjevu.

Kto, koľko

Na Ukrajinu údajne dodali  410 tankov zo sovietskej éry z krajín bývalého socialistického bloku, ako sú Poľsko, Česká republika a Slovinsko. Autori článku spomínajú tanky Challenger 2, sľúbené Veľkou Britániou. Pripomínajú tiež oznámenie Poľska o dodávke tankov Leopard 2, ak sa k podobnému záväzku zaviažu aj ostatní spojenci NATO. Čo sa týka obrnených vozidiel, podľa autorov  na Ukrajinu dodali 300 bojových vozidiel pechoty, z toho 250 sovietskej konštrukcie. Kyjev tiež dostal od Západu 14 sovietskych útočných lietadiel Su-25, ktoré kúpili krajiny NATO v Bulharsku, štyri Su-25 zo Severného Macedónska, 20 vrtuľníkov ruskej výroby Mi-17, 11 vrtuľníkov sovietskej konštrukcie z Českej republiky, Slovenska a Lotyšska, šesť vrtuľníkov Kamov z Portugalska, viac ako 30 dronov Bayraktar TB2 z Turecka a po jednom z Litvy a Poľska, ako aj stovky amerických kamikadze dronov Switchblad. Západné krajiny dodali Kyjevu 1 100 obrnených transportérov vrátane amerických M117 a M113, 925 obrnených vozidiel so zvýšenou ochranou proti mínam, ako aj viac ako 1 540 mobilných vozidiel pechoty. Kyjev dostal od Západu aj 300 vlečných húfnic a 95 raketometov.

Čo tvrdí ruská rozviedka 

Od decembra 2021 Ukrajina prijala 440 tankov, viac ako 1 100 systémov protivzdušnej obrany a 1 510 bojových vozidiel pechoty  z krajín NATO. Informovala o tom tlačová agentúra zahraničnej spravodajskej služby (SVR). Krajiny aliancie tiež dodali Kyjevu milión 206 tisíc nábojov, 9 800 rakiet pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy a 609 tisíc protitankových nábojov. Ruská tajná služba tvrdí, že ruská armáda zničila väčšinu vojenskej techniky, ktorú Západ poskytol Ukrajine.

USA v rozpakoch? Čo s tým Krymom?
Zelenského slová o plánoch zmocniť sa Krymu viedli k rozkolu v rámci Spojených štátov. Vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o snahe zmocniť sa Krymu, vyvolávajú v Spojených štátoch kontroverziu, píše novinárka Ellie Cooková v... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik