VIDEO Čo môžu čakať slovenskí SENIORI? Tomáš i Krajniak sú optimisti
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu. Nezaradený opozičný poslanec Erik Tomáš (Hlase-SD ) tvrdí, že tento návrh dôchodcov ukráti oproti ich návrhu. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

 

Skoršie rozmrazenie dôchodkov?

Pri rozmrazení dôchodkov je zhoda. Krajniak ho považuje za legitímne aj vzhľadom na vysokú infláciu. Je reálne, že dôchodky sa rozmrazia skôr ako v januári 2024.

Hlas-SD navrhuje, aby sa všetky dôchodky valorizovali dvakrát – v januári aj v júli. Po konzultácii s ministerstvom práce by mohli zabezpečiť, aby sa dôchodky v júli zároveň rozmrazili, povedal Tomáš.

Krajniak si myslí, že dôchodcom s najnižšími dôchodkami je potrebné pomôcť viac, než je to ukotvené v aktuálnom mechanizme. Chce, aby sa ich dôchodky valorizovali väčším percentom, než zvyšku penzistom. Plánuje navrhnúť valorizáciu pevnou sumou, a to, napríklad o 45 eur. Išlo by o mimoriadnu valorizáciu.

„Týmto by sme percentuálne pomohli dôchodcom s najnižšími dôchodkami viac ako tým, ktorí majú 900-eurový dôchodok,“ povedal Krajniak. Dodal, že ak má byť zmyslom najviac pomôcť ľuďom s najnižšími dôchodkami, tak iný spôsob valorizácie ako ten súčasný je lepší.

Špekulácie o Zelenského osude
"Pasca sa uzatvára." V Kyjeve začali hovoriť o hroziacej rezignácii Zelenského. Poradca bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, Oleg Soskin, predpovedá Zelenského rezignáciu po odchode prezidenta USA Joea... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Milan Laca

Pokiaľ by bol podľa Tomáša presadený ich zákon, tzv. dôchodcovská inflácia by vystúpila podľa očakávaní na 17 percent. Chápe, že valorizácia dôchodkov o pevnú sumu by viac pomohla ľuďom s nižšími dôchodkami, ale tým ľuďom, ktorí viac peňazí odvádzali do Sociálnej poisťovne, by to nepomohlo.

„Je veľká šanca, že naše návrhy na zvyšovanie dôchodkov dvakrát do roka, ako aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov budú v parlamente schválené. Len už do toho nesmie vstúpiť politikárčenie! Vyhlásil som to v relácii Sobotné dialógy RTVS, v ktorej som diskutoval s povereným ministrom Krajniakom,“ uviedol po diskusii s dočasne povereným ministrom na sociálnej sieti Erik Tomáš.

Lepším riešením sú septembrové voľby, než by boli februárové, tvrdí Krajniak. Tomáš hovorí, že septembrový termín je nedôstojný

Voľby mali byť skôr, ale súčasne je lepšie, keď budú voľby v septembri, ako keby boli vo februári 2024. Uviedol to v sobotu (4. 2.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol dočasne poverený minister páce Milan Krajniak (Sme rodina). Dodal, že februárový termín považoval za najhoršie riešenie.

Podpredseda strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš hovorí o nedôstojnom odchode vlády, a to z dôvodu, že predčasné voľby sa schválili až na desiaty mesiac po jej páde. Fakt, že odvolaná vláda bude vládnuť ešte „necelý rok“ označil ako nebezpečný precedens do budúcnosti.

Tomáš sa domnieva, že ak by predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) trval na tom, že by voľby boli ešte v prvom polroku roku 2023, mohlo dôjsť k dohode o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb. A to pod hrozbou nástupu úradníckej vlády.

Krajniak si nemyslí, že strana podporením všetkých termínov predčasných volieb hrala „neférovú hru“. Išlo podľa neho len o hľadanie zhody vo vláde, aby sa našiel kompromis pri vyhlásení tohto termínu. Dohodu považuje za „koniec chaosu“.

Prípadom Budaj by sa mala okamžite zaoberať polícia! Blahovi na kauze niečo nesedí
Kompromitujúci spis našli už v lete 2021. Prečo sa čakalo rok a pol s jeho zverejnením? Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) začal klásť opodstatnené otázky v kauze Jána Budaja. Vďaka mravčej práci českého historika na dokumente pre RTVS... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!