Prípadom Budaj by sa mala okamžite zaoberať polícia! Blahovi na kauze niečo nesedí
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Kompromitujúci spis našli už v lete 2021. Prečo sa čakalo rok a pol s jeho zverejnením? Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) začal klásť opodstatnené otázky v kauze Jána Budaja.

 

Vďaka mravčej práci českého historika na dokumente pre RTVS vyplávala na povrch pravda o minulosti dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja. Niekdajší líder Nežnej revolúcie podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB, priniesol informáciu stredu (1.2.) portál SME.

Eduard Chmelár: BUDAJ JE NOTORICKÝ LUHÁR!
"Pre mňa je tento človek nedôveryhodný aj ako respondent pre historika pri opise udalostí, ako sa stali. Možno mu dá pani prezidentka štátne vyznamenanie, veď keď už dala metál trom exponovaným ľudákom, môže dať aj eštebákovi, nech zachováva... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

SME priniesol aj citácie z Budajom podpísaných dokumentov. „Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše sa v ručne písanej správe s Budajovým podpisom z 23. júna 1979.

„Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne.“

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k jeho údajnej spolupráci s ŠTB v Bratislave vo štvrtok 2. februára 2023.

Búrka na politickej scéne

Budaj na svoju obhajobu uviedol, že si na toto znenie dokumentu nepamätá, ale priznal, že Štátnej bezpečnosti niečo podpisoval. Šéf envirorezortu objavenie zväzku víta a zároveň v Česku požiadal o jeho sprístupnenie. Dáva mu to podľa neho možnosť brániť svoju osobu. Pripomína, že išiel proti režimu, bol odpočúvaný a sledovaný ŠtB.

Ku kauze sa vracia Blaha a poukazuje na dôležitú vec

 

"Prípadom Budaj by sa mala okamžite zaoberať polícia. Budajov spis, ktorý potvrdzuje, že bol agentom ŠTB, našli už v lete 2021. Prečo sa čakalo rok a pol s jeho zverejnením?" Kladie opodstatnenú otázku podpredseda Smeru na sociálnej sieti Telegram.

Blahu zaujíma, kto mal záujem na tom, aby Hegerova vláda kvôli tomuto škandálu nepadla? "Mohlo dôjsť k jeho vydieraniu? Čo to na nás skúša Nadácia otvorenej spoločnosti a liberálni aktivisti?"

"Budaj je politická mŕtvola, otázkou je, kto a prečo zinscenoval jeho politickú vraždu..."

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

J. Budaj sa vyjadril k zverejnenému spisu ŠtB. Dôveryhodne?
Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) sľúbil spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), ale nikdy ju nevykonával. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii. Budaj tak reagoval na medializované informácie o nájdení... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale?

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!