So západnými tankami alebo bez nich - na Ukrajine ZAČÍNA PORIADNA ESKALÁCIA!
03 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Na odolanie očakávanej ruskej ofenzíve koncom zimy alebo začiatkom jari potrebuje Ukrajina ďalšie komponenty pre modernú vzdušno-pozemnú bitku. Upozorňujú na to pre National Interest profesor politológie na Penn State Stephen Cimbala a starší člen Centra pre americký pokrok a bývalý námestník ministra obrany USA Lawrence Korb.

Príprava na ruskú ofenzívu

Rozhodnutie Spojených štátov a NATO poskytnúť Ukrajine hlavné bojové tanky Abrams a Leopard II na jej vojnu proti Rusku je pokračovaním udalostí uplynulého kalendárneho roka. Rusko a Ukrajina sa totiž ocitli zamknuté v nákladnej zdĺhavej vojne opotrebenia.  

Ťažké boje medzi ruskými a ukrajinskými silami na východe a juhu Ukrajiny stále pokračujú. Rusko teraz udržiava 1300-kilometrovú obrannú líniu a preskupuje sa na veľkú ofenzívu.

Zdroj: AP | tank
Foto: AP

Na odolanie očakávanej ruskej ofenzíve potrebuje Ukrajina ďalšie komponenty pre modernú vzdušno-pozemnú bitku, vrátane hlavných bojových tankov, obrnených transportérov, delostrelectva s dlhým doletom, vyspelých systémov protiraketovej obrany a vyškolených operátorov, ktorí dokážu použiť toto vylepšené vybavenie.

Oznámenia prezidenta Josepha Bidena a generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga z 25. januára, že Spojené štáty pošlú na Ukrajinu tridsaťjeden tankov Abrams – s cieľom uvoľniť cestu Nemecku, Poľsku a ďalším členom NATO, aby poslali stovky tankov Leopard II. – zdá sa, že ide len o postupné zvyšovanie ante. 

Péter Szijjártó americkému veľvyslancovi: Je nepodstatné čo si myslíte! (VIDEO)
Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí a obchodu odkázal veľvyslancovi Spojených štátov amerických v Budapešti. "Môžem povedať, že je úplne nepodstatné, čo si on alebo ktorýkoľvek iný veľvyslanec myslí o vnútropolitických procesoch v... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ale Rusko to tak možno nevidí
Problém eskalácie v časoch vojny má minimálne dve časti: vojensko-technickú a politicko-psychologickú. 
 
Vojensko-technickým aspektom je vedenie boja a zabezpečenie potrebných ingrediencií na to: vojská; vybavenie; strelivo; velenie, riadenie a komunikácia; inteligencia; a tak ďalej. Tieto zložky efektívneho riadenia bojiska sú dostatočne náročné. Len málo bitiek ide presne podľa plánu a v priebehu bojov možno očakávať veľkú neistotu, chaos a trenice. 
 

Politicko-psychologický aspekt eskalácie je ešte náročnejší. Tento aspekt sa prejavuje dvoma spôsobmi: po prvé, vo vnímaní a očakávaniach politických vodcov a ich vyšších vojenských poradcov; a po druhé, v názoroch hlavných domácich politických síl v každej krajine, vrátane elitných influencerov rôzneho druhu a masovej verejnosti. 

Pokiaľ ide o politicko-psychologické aspekty eskalácie, zdá sa, že Rusko už dostalo značný zásah. Jeho vojenský výkon v porovnaní s predvojnovými očakávaniami uviedol do rozpakov kremeľských vodcov a vysokých vojenských veliteľov. Zdá sa, že Putin verí, že presvedčil ruskú verejnosť o nevyhnutnosti tejto dlhotrvajúcej vojny. Tento predpokladaný súhlas je však krehký a závisí od schopnosti ruských síl poskytnúť presvedčivý dôkaz o zmysluplnom pokroku na bojisku. 

Medzitým ukrajinské vojenské sily prekonali väčšinu predvojnových očakávaní. To viedlo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho poradcov k presvedčeniu, že viac najmodernejšieho vojenského vybavenia z NATO spolu s ďalšou podporou, ktorá zahŕňa spravodajstvo, výcvik, logistiku a systémy velenia, umožnia ukrajinským silám vyhrať a znovu získať územia anektované Ruskom.

USA nedokážu splniť potreby vojny
Zatiaľ čo Washington prisľúbil poslať Ukrajine takmer 30 miliárd dolárov na vojenskú pomoc, Pentagon zatiaľ podpísal kontrakty za menej ako 10 miliárd dolárov, odhaduje Wall Street Journal. A to aj doma v USA potrebujú doplniť "zásoby"! Nové veľké... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Dva potenciálne scenáre eskalácie

Do budúcnosti existujú najmenej dva potenciálne scenáre eskalácie: vertikálny a horizontálny

Vertikálna eskalácia by znamenala použitie väčších a deštruktívnejších konvenčných zbraní a v najhoršom prípade by sa Rusko uchýlilo k taktickým jadrovým zbraniam krátkeho alebo stredného doletu. 

Horizontálna eskalácia znamená rozšírenie konfliktu do ďalších krajín, možno aj do niektorých členských štátov NATO. Z ruskej perspektívy je NATO už zapojené do zástupnej vojny proti Rusku a symbolika amerických tankov a cvičných jednotiek rozmiestnených na Ukrajine sa môže javiť ako veľmi osobná výzva z Washingtonu pre Putina a jeho vojenské vedenie.

Eskalácia domén

Okrem horizontálnej a vertikálnej eskalácie sa Rusko alebo NATO môžu zapojiť do eskalácie domén. Jedným príkladom eskalácie domény by boli rozsiahle kybernetické útoky jednej strany proti vojenským, ekonomickým alebo sociálnym aktívam druhej strany. 

Vieme, že hlavné mocnosti už majú schopnosť neustáleho skúmania svojich vojenských a civilných počítačových a komunikačných sietí. V prípade vojny možno očakávať ešte agresívnejšie snahy ukradnúť tajomstvá a nasadiť ničivé roboty. Strana, ktorá má pocit, že prehráva kinetickú vojnu, sa môže obrátiť na kybernetickú vojnu, aby to kompenzovala eskaláciou do inej domény.

Peskov vysvetlil Putinove slová v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine
Peskov: Rusko naplno využije svoj potenciál, v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vysvetlil slová Vladimíra Putina, že Rusko má čím reagovať na dodávky zbraní Ukrajine, Rusko podľa... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Rusko má navrch

Ďalším príkladom eskalácie domén by mohlo byť rozšírenejšie používanie bezpilotných lietadiel na útok alebo obranu vojenských a iných prostriedkov. Obe strany už použili drony na prieskum, riadenie velenia a útoky. Rozšírenie obmedzených útokov bezpilotných lietadiel do masívnejších bojových letov so zdokonaľovaním technológie osloví technologicky orientovaných veliteľov a softvérových inžinierov.

Eskalácia domény môže mať aj formu cielených vrážd proti politickým alebo vojenským vodcom. V skutočnosti boli široko hlásené obvinenia z tajných ruských snáh zbaviť sa ukrajinských vodcov v počiatočných fázach vojny. Okrem zásahových jednotiek komanda môže Rusko okrem iných možností použiť aj pokročilé technológie na presné útoky s dronmi, mikrovlnami alebo lasermi proti jednotlivým ukrajinským vodcom alebo dôležitým centrám rozhodovania na Ukrajine.

Bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá

Nakoniec, a čo je nanajvýš poľutovaniahodné, eskalácia môže mať podobu zločinov proti ľudskosti. Účelové zameranie sa na civilistov s cieľom teroru a šoku, okrem akéhokoľvek legitímneho vojenského účelu, je jednou z možností, ktorá oslovuje frustrovaných vodcov, ktorí čelia sklamaniam na bojisku. 

V tejto súvislosti Rusko zámerne zacielilo raketové útoky na elektrické rozvodné siete. Tento šok má odradiť od podpory vojny, ale na Ukrajine má opačný účinok. Verejná podpora pre vojnu proti Rusku a pre Zelenského vládu zostala silná. Ukrajina a NATO naopak stupňuje úsilie, aby dosiahli svoj cieľ zabrániť Rusku prevziať trvalú kontrolu nad akoukoľvek časťou Ukrajiny, bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá.

Mladí Nemci nie sú vygumovaní, odmietajú vyzbrojovať Ukrajinu
Nemecko má problém. "Tanky Ukrajine nie, pán Scholz." Mladí Nemci sú proti. A je ich nadpolovičná väčšina, až 52 percent vo vekovej skupine 18 až 34 rokov. Informuje web parlamentnilisty.cz. V Nemecku totiž pôsobia aj slobodné médiá a nezaviedli... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik