USA nedokážu splniť potreby vojny
02 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Zatiaľ čo Washington prisľúbil poslať Ukrajine takmer 30 miliárd dolárov na vojenskú pomoc, Pentagon zatiaľ podpísal kontrakty za menej ako 10 miliárd dolárov, odhaduje Wall Street Journal. A to aj doma v USA potrebujú doplniť "zásoby"!

Nové veľké kontrakty zároveň ešte neviedli k boomu medzi vojenskými dodávateľmi Pentagonu. Tí čelia zlyhaniam v dodávateľskom reťazci, náročnému trhu práce a procesu obstarávania zbraní, ktorý sa môže natiahnuť na roky.

Lockheed Martin Corp očakáva pokles

Lockheed Martin Corp., jedna z najväčších svetových obranných spoločností, ktorá vyrába protitankové strely Javelin a raketomety HIMARS, uviedla, že očakáva pokles ročného predaja už druhý rok po sebe. Partner spoločnosti Lockheed, spoločnosť Raytheon Technologies Corp., neočakáva prudký nárast predaja až do roku 2024. Americký obranný sektor je zatiaľ v tomto roku v poklese približne o 6 %, čím zaostáva za širším akciovým trhom o 12 percentuálnych bodov.

Ikona Francúzska úplne naplno: "NATO a USA nás ťahajú do vojny"
„Dnes si každý uvedomuje zodpovednosť Spojených štátov v súčasnom konflikte, osudovú úlohu NATO, ktoré sa neustále rozširuje, a bezohľadnú politiku ukrajinskej vlády. (...) Západniari, žiaľ, nechali Zelenského, jeho oligarchov a neonacistické... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Vysoká spotreba munície bola prekvapením

Veľkým problémom amerických výrobcov zbraní je priepasť medzi vyjadreniami Pentagonu o výške vojenskej pomoci Ukrajine a tým, koľko v skutočnosti vynakladá na nákup nových zbraní od obranných spoločností.

Do decembra Ukrajina minula toľko rakiet Stinger, koľko Spojené štáty vyrobili za 13 rokov, ako aj rakiet pre komplexy Javelin vyrobených za 5 rokov, píše Wall Street Journal. Americké obranné podniky sa snažia vyrovnať so zákazkami, prekonávať problémy s nedostatkom pracovnej sily a ťažkosťami vo výrobe, ktoré vyplývali z potreby rýchleho rozšírenia výroby.

Minister námorníctva USA Carlos del Toro už skôr varoval, že predlžovanie konfliktu na Ukrajine o šesť mesiacov alebo rok by predstavovalo hrozbu pre dodávateľské reťazce vojensko-priemyselného komplexu USA.

Zásoby sa míňajú

Už v polovici novembra CNN s odvolaním sa na zdroje informovala o vyčerpaní zásob niektorých druhov zbraní a munície v americkej armáde. Vrátane 155 mm delostreleckej munície a prenosných protilietadlových systémov Stinger, protiradarových rakiet HARM, rakiet zem-zem GMLRS a prenosných protitankových systémov Javelin.

Peskov vysvetlil Putinove slová v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine
Peskov: Rusko naplno využije svoj potenciál, v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vysvetlil slová Vladimíra Putina, že Rusko má čím reagovať na dodávky zbraní Ukrajine, Rusko podľa... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!