Mladí Nemci nie sú vygumovaní, odmietajú vyzbrojovať Ukrajinu
02 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Nemecko má problém. "Tanky Ukrajine nie, pán Scholz." Mladí Nemci sú proti. A je ich nadpolovičná väčšina, až 52 percent vo vekovej skupine 18 až 34 rokov. Informuje web parlamentnilisty.cz. V Nemecku totiž pôsobia aj slobodné médiá a nezaviedli tam cenzúru. A politiku tam nediktujú liberálni kvázižurnalisti.

Hoci sa Nemecko napokon minulý týždeň rozhodlo po dlhom váhaní Ukrajine poskytnúť tanky Leopard 2 a umožniť ich export aj ďalším krajinám, toto rozhodnutie sprevádzalo dlhé váhanie Berlína a množstvo pochybností mnohých Nemcov, či by sa ich krajina na obrane napadnutej Ukrajiny mala spolupodieľať vojenskou technikou.

Rozum káže pacifizmus

Nemecký kancelár Scholz dostáva od verejnosti listy a e-maily, ktoré chvália jeho prístup zabrániť výraznej eskalácii vojny. Pripomína to web parlamentnilisty.cz s odvolaním sa na reportáž televízie Al-Džazíra. Podľa prieskumov sa najviac proti vyslaniu tankov v Nemecku stavajú mladí Nemci. Neobvykle stoja za svojim kancelárom, ktorého už mnohí, vrátane nášho maistreamu, obvinili z nebezpečného váhania. "Nemecko bude vždy stáť na čele podpory Ukrajiny," povedal podľa agentúry Reuters Scholz v nemeckom parlamente po niekoľkotýždňovom mlčaní k otázke exportu nemeckých tankov.Berlín podľa kancelára musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, „ale zároveň musíme zabrániť tomu, aby vojna prerástla na vojnu medzi Ruskom a NATO“.

Nemecko zvažuje, nie je na špagáte

Spravodajská agentúra Reuters pripomína, že Nemecko je síce jedným z najväčších darcov vojenskej techniky pre Ukrajinu, ale za 11 mesiacov vojny Berlín zvýšil dodávky vojenskej pomoci napadnutej krajine iba pod tlakom a až potom, čo prvý krok urobili ostatní spojenci.

Nevidia iba čierno-bielo

Práve nemecká SPD je podľa Al-Džazíry dlhodobo naklonená praktickým vzťahom s Ruskom a zostáva hrdá na svoje politické dedičstvo, v rámci ktorého sa niekdajší kancelár Willy Brandt usiloval o otvorenejšie vzťahy s východným Nemeckom a vtedajším Sovietskym zväzom. Server Al-Džazíry pripomína, že samotný kancelár Scholz niekoľkokrát v posledných mesiacoch akcentoval obavy aj pred ruskými vyhrážkami jadrovým útokom. Jeho hovorca navyše uviedol, že kancelár dostáva od verejnosti listy a e-maily, ktoré chvália tento jeho prístup, ktorým sa snaží zabrániť výraznej eskalácii vojny.

Racionálny názor

V nemeckej verejnosti podľa Al-Džazíry prevládajú pacifistické nálady natoľko, že by mnohí Nemci radšej v medzinárodných záležitostiach uprednostnili nateraz chýbajúcu sprostredkovateľskú, diplomatickú úlohu. Obzvlášť nepríjemné je mladým Nemcom vraj posielanie zbraní do oblastí východnej Európy, pretože sa mnohým vracajú spomienky na to, ako túto oblasť Nemecko napadlo počas druhej svetovej vojny.

Tieto nálady sú kvantifikované v prieskume DeutschlandTrend pre ARD Morgenmagazin zo 17. až 18. januára. Prieskum, ktorý publikoval tiež server Tagesschau.de, ukázal, že 46 percent Nemcov síce podporuje vyslanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu, avšak až 43 percent je určite proti a 11 percent je skôr proti.

Ikona Francúzska úplne naplno: "NATO a USA nás ťahajú do vojny"
„Dnes si každý uvedomuje zodpovednosť Spojených štátov v súčasnom konflikte, osudovú úlohu NATO, ktoré sa neustále rozširuje, a bezohľadnú politiku ukrajinskej vlády. (...) Západniari, žiaľ, nechali Zelenského, jeho oligarchov a neonacistické... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme