Lídri EÚ SCHLADILI nádeje Kyjeva! Rýchle členstvo v EÚ sa NEKONÁ
03 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Lídri EÚ schladili očakávania Kyjeva rýchlej cesty k členstvu v únii. No na piatkovom summite s Volodymyrom Zelenským sa budú vyhýbať negatívnym verejným vyhláseniam, ktoré by mohli oslabiť morálku a poškodiť Zelenského snahu projektovať európsku budúcnosť pre Ukrajincov, píše Guardian.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel sa majú v piatok stretnúť so Zelenským v Kyjeve na rozsiahlych rozhovoroch o vojne, ďalších sankciách voči Rusku a začlenení Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ.

Je zrejmé, že lídri EÚ sa budú v súkromí snažiť zmierniť očakávania Ukrajiny o urýchlenom členstve, pričom sa budú vyhýbať negatívnym verejným vyhláseniam, ktoré by mohli oslabiť morálku a poškodiť Zelenského snahu projektovať európsku budúcnosť pre Ukrajincov.
Očakávania Kyjeva sú nereálne
Západné členské štáty EÚ sa obávajú, že očakávania Kyjeva týkajúce sa rýchlych rokovaní o členstve sú nereálne. Začiatkom tohto týždňa ukrajinský premiér Denys Shmyhal pre Politico povedal , že jeho krajina má „veľmi ambiciózny plán na vstup do Európskej únie v priebehu nasledujúcich dvoch rokov“.
 
Volodymyr Zelenskij a Ursula von der Leyen počas spoločného brífingu v Kyjeve na Ukrajine. Fotografia: Future Publishing/Ukrinform/Getty Images
 

EÚ udelila Ukrajine štatút kandidátskej krajiny vlani v júni , čo je historické rozhodnutie prijaté v období po roku 1992 bezprecedentnou rýchlosťou.

Len málo členských štátov však očakáva, že Ukrajina sa čoskoro pripojí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vlani v máji povedal, že Ukrajine bude pravdepodobne trvať niekoľko desaťročí, kým vstúpi do EÚ . Niektoré diplomatické zdroje dokonca vyjadrili skepticizmus, že Ukrajina, ktorá by sa stala najchudobnejšou členskou krajinou EÚ a najväčším príjemcom európskych fondov, niekedy členstvo dosiahne.

Mladí Nemci nie sú vygumovaní, odmietajú vyzbrojovať Ukrajinu
Nemecko má problém. "Tanky Ukrajine nie, pán Scholz." Mladí Nemci sú proti. A je ich nadpolovičná väčšina, až 52 percent vo vekovej skupine 18 až 34 rokov. Informuje web parlamentnilisty.cz. V Nemecku totiž pôsobia aj slobodné médiá a nezaviedli... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Jazyk EÚ sa mení

V návrhu komuniké zo summitu sa uvádza, že „EÚ zopakovala svoj záväzok podporovať ďalšiu európsku integráciu Ukrajiny“ a „rozhodne o ďalších krokoch, keď budú úplne splnené všetky podmienky špecifikované v stanovisku komisie o štatúte kandidátskej krajiny.

Jazyk konštatujúci „značný pokrok“ Ukrajiny smerom k členstvu v EÚ sa zmenil na „značné úsilie“ po sťažnostiach Nemecka, Holandska a iných, že EÚ nevykonala žiadne oficiálne hodnotenie, ktoré by odôvodňovalo takéto ružové komentáre.

„Neexistuje žiadna rýchla cesta,“ povedal jeden vysoký diplomat EÚ a dodal, že je „priskoro povedať“, či Ukrajina vstúpi do EÚ. „Cesta pre každú kandidátsku krajinu je dlhá. Ukrajina tu nie je výnimkou."

Poľsko a pobaltské štáty sa dohadujú v povzbudivejšom jazyku. No aj tieto vlády, ktoré dúfajú, že Ukrajina sa rýchlo pripojí, sa vyhýbajú schvaľovaniu konkrétnych dátumov.

Prvýkrát v konfliktnej zóne

Von der Leyenová vo štvrtok pred summitom odcestovala do Kyjeva s 15 eurokomisármi, čo je prvýkrát, čo toľko vysokých bruselských úradníkov rokovalo s vládou v konfliktnej zóne.

Vo štvrtok po boku Zelenského chválila úsilie Ukrajiny o vstup do EÚ a povedala: „Vaša výdrž a výdrž vašich ľudí a vaše odhodlanie vstúpiť do Európskej únie sú pôsobivé."

Ukrajinský prezident zdôraznil, aké dôležité je členstvo v EÚ. „Potrebujeme motivujúce úspechy európskej integrácie, ktoré ukážu, že sila našich ľudí na bojisku – a že všetky úrovne tohto veľmi ťažkého boja podporuje celá Európa,“ povedal Zelenskyj.

Von der Leyenová opäť priviezla do Kyjeva peniaze, zas bude na sprenevery
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. "Máme v úmysle ďalej prehlbovať našu podporu a našu spoluprácu,“ informovala na sociálnej sieti. Oficiálny ukrajinský provládny web regionews.ua práve dnes píše o... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Protikorupčné čistky - prvý krok

Návštevy EÚ v Kyjeve nasledujú po sérii zatknutí vysokých ukrajinských predstaviteľov obvinených z korupcie. V stredu bola šéfka kyjevského daňového úradu obvinená z podvodu po tom, čo vyšetrovatelia našli v jednom z jej domovov drahé šperky a hromadu peňazí. Minulý týždeň niekoľko ukrajinských vysokých predstaviteľov vrátane námestníka ministra infraštruktúry odstúpilo alebo bolo prepustených v rámci protikorupčného vyšetrovania.

Von der Leyenová pochválila Ukrajinu za to, že „reagovala tak rýchlo“, aby zabezpečila, že boj proti korupcii „prináša hmatateľné výsledky a ďalej sa zintenzívňuje“.

Ocenila tiež „impozantný pokrok“ Ukrajiny pri plnení siedmich požiadaviek stanovených v stanovisku komisie o štatúte kandidátskej krajiny Ukrajiny.

Týchto sedem krokov zahŕňa reformu ukrajinského ústavného súdu, obmedzenie vplyvu oligarchov vo verejnom živote a boj proti korupcii „proaktívnym a efektívnym vyšetrovaním“.

Getty Images

Ukrajina - druhá najskorumpovanejšia v Európe

Členské štáty EÚ – ktoré očakávajú, že budú znášať veľkú časť nákladov na obnovu Ukrajiny – sa však pravdepodobne budú aj naďalej obávať podvodov v krajine, ktorú Transparency International v roku 2022 označila za druhú najskorumpovanejšiu v Európe. 

Vojna plodí korupciu

Svetová banka minulý rok v septembri odhadla ukrajinský účet na rekonštrukciu na 349 miliárd eur, ale toto číslo sa počas jesene a zimy podstatne zvýšilo. Uznáva sa aj to, že vojna plodí korupciu.

Viaceré členské štáty EÚ argumentujú, že Ukrajine by nemalo byť umožnené začať prístupové rozhovory s blokom – ďalší kľúčový bod rozhodnutia na ceste k členstvu – kým nesplní všetkých sedem požiadaviek.

Peskov vysvetlil Putinove slová v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine
Peskov: Rusko naplno využije svoj potenciál, v reakcii na dodávky zbraní Ukrajine Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vysvetlil slová Vladimíra Putina, že Rusko má čím reagovať na dodávky zbraní Ukrajine, Rusko podľa... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Stretnutie v Kyjeve

Hlavnou udalosťou dnešného Kyjeva je stretnutie najvyšších predstaviteľov Európskej únie v piatok v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a predseda Európskej rady Charles Michel, ako aj 15 európskych komisárov, cestovali do ukrajinského hlavného mesta na stretnutie, ktoré označili za summit. Von der Leyen je na štvrtej návšteve Kyjeva od ruskej invázie.

Associated Press píše, že posledný takýto summit sa konal v Kyjeve v októbri 2021 – niekoľko mesiacov pred ruským vpádom na Ukrajinu. Odvtedy pomoc pre Ukrajinu z EÚ od začiatku bojov dosiahla takmer 50 miliárd eur. EÚ poskytuje Ukrajine finančnú a humanitárnu pomoc a v najbližších týždňoch plánuje prijať 10. balík sankcií voči Rusku – tempo tohto kroku Zelenskyj už stihol skritizovať.

Volodymyr Zelenskyj / tasr
Getty Images

Ukrajina sa chce pripojiť k 27-člennému bloku v zrýchlenom časovom horizonte, hoci to môže trvať roky. Vo štvrtok von der Leyenová povedala, že Európska komisia je ochotná umožniť Kyjevu pripojiť sa k tomu, čo nazvala „kľúčovými európskymi programami“, ktoré prinesú výhody podobné členstvu. O týchto programoch sa malo diskutovať na piatkovom stretnutí, ktoré sa bude zaoberať aj jednou z hlavných prekážok členstva Ukrajiny v EÚ: obvineniami z endemickej korupcie.

Péter Szijjártó americkému veľvyslancovi: Je nepodstatné čo si myslíte! (VIDEO)
Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí a obchodu odkázal veľvyslancovi Spojených štátov amerických v Budapešti. "Môžem povedať, že je úplne nepodstatné, čo si on alebo ktorýkoľvek iný veľvyslanec myslí o vnútropolitických procesoch v... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

USA nedokážu splniť potreby vojny
Zatiaľ čo Washington prisľúbil poslať Ukrajine takmer 30 miliárd dolárov na vojenskú pomoc, Pentagon zatiaľ podpísal kontrakty za menej ako 10 miliárd dolárov, odhaduje Wall Street Journal. A to aj doma v USA potrebujú doplniť "zásoby"! Nové veľké... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!