Môžu TRESTNE STÍHAŤ za pandémiu Matoviča a spol.? V Česku už podobný prípad riešili
12 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Štúdia šokovala Slovákov! Vláda počas covidu totiž totálne zlyhala. Až 21 tisíc úmrtiam sme sa mohli vyhnúť. A za vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu môže zlyhanie vlády! Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti oznámil, že sa výsledkami analýzy zaoberá a nevylúčil, že by za úmrtia mohol niekto niesť zodpovednosť. Trestný právnik priblížil, že za dokázanie viny by páchateľom hrozili roky za mrežami.

Vláda počas covidu totálne zlyhala a môže za tisícky zbytočných úmrtí občanov! Vyplynulo to zo štúdie poradenskej spoločnosti. Na vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu mali podľa štúdie jednoznačný vplyv rozhodnutia politikov. 

Ak by vláda na čele s Igorom Matovičom a neskôr s Eduardom Hegerom zaviedla na Slovensku opatrenia, ako zaviedlo napríklad Dánsko, podľa štúdie sa mohlo potenciálne zachrániť až 21 000 životov. Informovala o tom v piatok (6.1.) verejnoprávna RTVS.

Analýzu zverejnila poradenská firma špecializovaná na zdravotníctvo Pažitný & Kandilaki. Autormi sú Peter Pažitný, Daniela Kandilaki, Ľubica Löffler a Rudolf Zajac. Podľa autorov štúdie Slovensko bolo počas prvej vlny premiantom. „Tvrdý lockdown zavedený od takmer prvého dňa pandémie priniesol očakávané výsledky. Druhá a tretia vlna však dopadli katastrofálne,“ uvádzajú podľa RTVS autori štúdie.

Matovič ZABRÁNI návratu MAFIE, aj keby mal ODSTÚPIŤ!
Ale zatiaľ srdciari OĽANO … nebojte, naozaj kľud! Návrh na odchod Igora Matoviča z postu lídra OĽANO nepadol. Tvrdí to na sociálnej sieti sám Matovič. Odmietol aj, že by sa hádal s Eduardom Hegerom. Poznamenal, že ak sa raz ich cesty rozídu, bude... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Tretí najhorší

RTVS v reportáži konštatovala, že Slovensko dosiahlo 70-percentnú nadúmrtnosť oproti predpandemickému obdobiu. Horšie dopadli len dve krajiny – Poľsko a Bulharsko. „Pozreli sme sa na to, že ak by Slovensko robilo tie opatrenia, ktoré robili tie najúspešnejšie krajiny, tak koľko potenciálnych životov sme mohli zachrániť,“ vysvetlil spoluautor štúdie Peter Pažitný.

RTVS pripomenula, že počas sledovaného obdobia zomrelo na covid 26 786 ľudí. "Ak by SR robila to, čo Dánsko, mohlo sa zachrániť 21 308 ľudí. Porovnanie s Nemeckom hovorí o 18 476 potenciálne zachránených životoch, s Estónskom 12 391."

Správy sa už chopil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Oznámil, že preverí, či nedošlo k takému konaniu, ktoré by mohlo viesť k trestnoprávnej zodpovednosti.

Banášov JASNÝ ODKAZ Hegerovi: Prestaňte ZASMRADZOVAŤ verejný priestor!
ZBAĽTE SA A ŤAHAJTE KADE ĽAHŠIE! Presne toto poradil vo svojom statuse na sociálnej sieti dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi a jeho kompánii spisovateľ Jozef Banáš. Podľa prozaika, dramatika, diplomata a politika Banáša ani tí... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Politický chaos, kauza Sputnik a nevydarená očkovacia lotéria

Od septembra do marca 2021 prebiehala druhá vlna, ktorá bola podľa analytikov katastrofálna a sprevádzaná kolabujúcim zdravotníctvom. Mali sme veľa infikovaných aj mŕtvych a manažment pandémie bol podľa nich nezvládnutý, píše portál tvnoviny.sk.

Konkrétne vytýkajú zanedbanú prípravu trasovania a testovania, chaotické politické rozhodnutia často bez vedeckého základu ako napríklad plošné testovanie a povolenie veľkých svadobných hostín, nevhodnú komunikácia k verejnosti, porušovanie opatrení politikmi, neskorý tvrdý lockdown či falošnú dilemu - plošné testovanie vs. lockdown.

Podobne katastrofálne dopadla aj tretia vlna od septembra 2021 do mája 2022. Problémom bola podľa analytikov najmä politizácia očkovania, kauza Sputnik V a nevydarená očkovacia lotéria. Tvrdý lockdown prišiel neskoro a ľudia už pre nízku dôveru opatrenia ani nedodržiavali. Analytici tiež konštatujú, že nám chýbal politický „leadership“ v prospech očkovania. 

Prieskum hovorí JASNE: Slováci NEVLÁDZU platiť bežné účty! Heger ASI VTIPKUJE: Stojíme pri vás a POMÁHAME
Rastúce životné náklady sú najnaliehavejším problémom pre 93 percent obyvateľov EÚ a pre 95 percent Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra, ktorého výsledky zverejnil vo štvrtok Európsky parlament (EP), a informovala o tom TASR.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Za dokázanie viny hrozí niekoľko rokov za mrežami

Zatiaľ nie je jasné, čo mal generálny prokurátor Žilinka na mysli, keď na sociálnej sieti napísal, že preveruje skutočnosti zo štúdie.

Trestný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Strémy pre tvnoviny.sk hovorí, že rýdzo teoreticky by mohlo ísť o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu všeobecného ohrozenia.

Ak páchateľ úmyselne spôsobí ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb, hrozí mu 20 rokov až doživotie. Ak sa dokáže, že k trestnému činu došlo neúmyselne počas krízového stavu, trestná sadzba je nižšia - od štyroch do desať rokov.

Strémy nekomentoval, či by zodpovednosť niesla vláda ako kolektívny orgán tvorený premiérom a ministrami alebo jednotlivci, napríklad minister zdravotníctva, v tom čase Marek Krajčí. Dodal, že dokazovanie viny a toho, kto by bol zodpovedný, je na polícii a prokuratúre.

Europoslanci predvolávajú Leyenovú: Chceme PRAVDU o COVIDE a o kontrakte s Pfizerom!
Ursule von der Leyenovej môže čoskoro pristáť na stole nechcená pozvánka. Poslanci, ktorí vedú výbor Európskeho parlamentu pre COVID-19, sa rozhodli požiadať predsedkyňu Európskej komisie, aby verejne vystúpila pred plénom, uvádza sa vo vyhlásení,... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

V Česku chceli trestne stíhať Babiša a exministra zdravotníctva

Podobným prípadom sa zaoberala česká polícia ešte v roku 2021. Český advokát Peter Němec podal trestné stíhanie, ktorý chcel potrestať politikov za nezvládnutie pandémie.

Portál Neovlivni.cz informoval, že štátne zastupiteľstvo odmietlo trestne stíhať expremiéra Andreja Babiša. Advokát argumentoval, že štátne úrady aj konkrétne osoby ako Babiš či exminister zdravotníctva Adam Vojtech zlyhali a robili zlé rozhodnutia, pre ktoré zomierali infikovaní koronavírusom.

Štátny zástupca vo vysvetlení konštatoval, že rozhodnutia vlády neboli jediným faktorom, ktoré spôsobovali vývoj pandémie v krajine. Do úvahy vraj prichádzali aj klimatické podmienky či ochota ľudí dodržiavať opatrenia.

Štúdia ŠOKUJE! Vláda počas covidu totálne zlyhala! Až 21 tisíc ZBYTOČNÝCH úmrtí
Potvrdené! Za vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu môže zlyhanie vlády! Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti. Ak by vláda na čele s Igorom Matovičom a neskôr s Eduardom Hegerom zaviedla na Slovensku opatrenia, ako zaviedlo... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme