Europoslanci predvolávajú Leyenovú: Chceme PRAVDU o COVIDE a o kontrakte s Pfizerom!
12 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Ursule von der Leyenovej môže čoskoro pristáť na stole nechcená pozvánka. Poslanci, ktorí vedú výbor Európskeho parlamentu pre COVID-19, sa rozhodli požiadať predsedkyňu Európskej komisie, aby verejne vystúpila pred plénom, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré exkluzívne pre POLITICO zaslala predsedníčka výboru, belgická europoslankyňa Kathleen Van Brempt.

Zákonodarcovia sa chcú opýtať von der Leyenovej na jej úlohu pri vyjednávaní masívnej zmluvy o očkovaní proti koronavírusu v hodnote niekoľkých miliárd eur podpísanej na vrchole pandémie. V období pred uzavretím tejto zmluvy si údajne vymenila textové správy s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom.

"Európska únia vynaložila počas pandémie veľa verejných zdrojov na výrobu a nákup vakcín," uviedla Van Brempt vo vyhlásení. "Parlament má právo získať úplnú transparentnosť o spôsoboch týchto výdavkov a o predbežných rokovaniach, ktoré k nim povedú."

Nejasné obchody

Predsedkyňa Komisie sa zatiaľ vyhýba otázkam o tom, čo sa v týchto kľúčových mesiacoch udialo.

Ani ombudsman EÚ, ani Dvor audítorov nedokázali vniesť svetlo do nejasných obchodov. Európska prokuratúra, ktorá je vyzbrojená zákonnými právomocami, ktoré ostatným kontrolným agentúram chýbajú, začala vyšetrovanie zmlúv o očkovaní bez toho, aby uviedla, či je jej cieľom predsedkyňa Komisie.

Výbor pre COVID skúmal dohodu – tretiu a najväčšiu zmluvu podpísanú so spoločnosťou Pfizer a jej nemeckým partnerom BioNTech – a doteraz vypočul Dvor audítorov aj ombudsmana. Ggenerálny riaditeľ Pfizeru Bourla však predvolanie odmietol a namiesto seba poslal podriadeného.

ŠOKUJÚCE informácie od Matúša Šutaja Eštoka
"Za verejné služby politického udavača má Matovičov a Lipšicov kajúcnik Imrecze dostať hneď 2 odmeny," informuje na sociálnej sieti poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD). Opozičný poslanec vysvetlil aj to, o aké informácie... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

V hľadáčiku von der Leyenová

V súlade s pravidlami parlamentu bude pozvánka zaslaná predsedníčke parlamentu Roberte Metsolovej, ktorá potom rozhodne, či požiada von der Leyenovú o účasť na vypočutí. Metsola je členkou stredopravej skupiny Európskej ľudovej strany, tej istej skupiny, ktorá poverila predsedníčku Komisie.

Pozvánka, ak príde, nemá žiadnu právnu silu. Rovnako ako Bourla, aj von der Leyen môže odmietnuť vystúpenie. Keďže však v Bruseli korupčný megaškandál Katargate vyvolal čoraz hlasnejšie výzvy na väčšiu transparentnosť, pravdepodobne nebude môcť povedať nie.

Zrušenie privilégií spoločnosti Pfizer

V hľadáčiku poslancov Európskeho parlamentu nie je len von der Leyenová. Van Brempt vo svojom vyhlásení uviedla, že výbor požiada aj o zrušenie privilégií spoločnosti Pfizer na prístup do Európskeho parlamentu v reakcii na Bourlovo odmietnutie vypovedať. 

Stalo sa to v minulosti: Zákonodarcovia odhlasovali zákaz  lobistov Monsanta v roku 2017 po tom, čo spoločnosť odmietla prísť na vypočutie. Nie je to však automatické – rozhodnutie by muselo byť schválené vnútornými procesmi parlamentu. A jednotliví poslanci môžu aj naďalej prihlasovať lobistov spoločnosti Pfizer ako súkromných hostí. 

Británia: Konzervatívneho poslanca suspendovali za vyjadrenia o očkovaní
Britskí konzervatívci pozastavili Andrewovi Bridgenovi členstvo vo svojom poslaneckom klube za jeho vyjadrenia, v ktorých prirovnal očkovanie proti novému koronavírusu k holokaustu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ale aj symbolické kroky majú svoje miesto, keďže sa inštitúcie EÚ snažia napraviť nedávne poškodenie dobrého mena. „Transparentnosť je nevyhnutná na zabezpečenie dôvery našich občanov v európske inštitúcie,“ vysvetlila Van Brempt.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Matovič vs. Fico? Matovič udrel ako prvý!
Expremiér a exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) takpovediac "na hulváta" oznámil, že jeden politik s ním údajne odmietol prísť do diskusnej relácie. Politika priamo nepomenoval, ale všetko naznačuje tomu, že sa jedná o Roberta Fica (Smer-SD).... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME