Ukrajinská SBU pokračuje v raziách v objektoch pravoslávnej cirkvi
28 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala vyšetrovať ďalšie dve kauzy spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC), ktorá donedávna plne podliehala moskovskému patriarchátu.

Ako uviedla v pondelok britská stanica BBC, oba prípady súvisia s nálezom propagandistických materiálov, ktoré "popierajú existenciu ukrajinského ľudu, jeho jazyka, ako aj práva Ukrajiny na štátnosť". Tieto písomnosti sa našli počas razie v teologickom seminári a eparchii patriacej pod moskovský patriarchát v Ivanofrankovskej oblasti na juhozápade Ukrajiny.

Vo vyhlásení SBU sa špecifikuje, že pri razii boli zhabané "brožúry a knihy xenofóbneho a nenávistného obsahu s urážlivými výmyslami o iných národnostiach a náboženstvách". Ich autormi sú väčšinou osobnosti z Ruska. Knihy vyšli v ruských vydavateľstvách.

SBU v posledných týždňoch vykonala prehliadky v niekoľkých objektoch patriacich UPC. Tajná služba vysvetlila, že takéto opatrenia prijíma ako súčasť boja "proti podvratným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine".

Šokujúce informácie z produkcie FOX NEWS: Zelenský je zlodej!
Americký novinár Tucker Carlson (Fox News): Zelenský schováva peniaze Washingtonu v zahraničí! Novinár Tucker Carlson (spravodajská stanica Fox News) v relácii „Tucker Carlson Tonight“ priniesol v rozhovore s Toddom Woodom zaujímavé, až šokujúce... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Veľkú pozornosť venovali médiá razii, ktorú vykonala SBU v spolupráci s ďalšími zložkami 22. novembra v areáli Kyjevsko-pečerskej lavry v Kyjeve. Na území tamojších chrámov a v ďalších objektoch sa nachádzali ľudia bez dokladov či občania Ruska. Našla sa tam aj prokremeľská literatúra a veľké sumy peňazí v hrivnách, dolároch a rubľoch.

O tri dni neskôr sa podobná operácia SBU konala aj na území černovicko-bukovinskej eparchie UPC. Našli sa tam dokumenty potvrdzujúce, že viacerí predstavitelia vedenia diecéznych štruktúr majú ruské občianstvo. BBC uvádza, že ruský pas má aj miestny metropolita Meletij.

V rámci tejto razie SBU našla sklady prokremeľskej literatúry, ktorá "velebí Rusko a vyzýva (veriacich) na jeho podporu," napísala BBC.

UPC vo svojom vyhlásení na margo razií uviedla, že "nemôžu nevyvolávať znepokojenie". Potvrdila, že ukrajinské orgány činné v trestnom konaní medzičasom vzniesli voči viacerých duchovným vážne obvinenia. Vedenie UPC však vyjadrilo vieru, že ich prípady budú posudzované objektívne.

Pápež je pripravený sprostredkovať mier na Ukrajine
Pápež František v pondelok uviedol, že je pripravený pokúsiť sa sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom. František v rozhovore pre americký jezuitský žurnál povedal, že pozíciou Svätej stolice je "hľadať mier a porozumenie". "Diplomacia... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

UPC pripomenula, že po koncile zvolanom na 27. mája už nie je podriadená moskovskému patriarchátu. Mnohé miestne farnosti sa však naďalej hlásia k Moskve.

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil razie v kyjevskom kláštornom komplexe za konanie namierené "proti ruskému pravosláviu". (tasr)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik