Aktuálne! Minúta po minúte
01 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:56 Po náraze do zasklených plôch zahynie v Česku ročne až milión vtákov. Na toto nebezpečenstvo upozorňuje Česká ornitologická spoločnosť (ČSO).
V rámci akcie s názvom "Týždeň skleneného zabijaka" preto spoločnosť žiada verejnosť o pomoc pri mapovaní týchto rizikových miest. Osvetová akcia potrvá od 3. do 9. októbra, píše webový portál Ekolist.cz.
"Stačí obísť zasklené plochy v okolí. Keď potom ľudia nájdu uhynutého alebo zraneného vtáka, je dôležité zadať informácie o náleze — dátum, čas, miesto a fotodokumentáciu — do databázy Birds.cz," vysvetľuje Gabriela Dobruská, ktorá za túto osvetovú akciu zodpovedá.

20:50 Akadémiu európskeho seniora v Banskej Bystrici organizuje samospráva už 21 rokov, vždy v októbri, mesiaci úcty k starším. Slávnostné otvorenie tohtoročnej sa uskutoční 3. októbra o 14.00 h v Robotníckom dome a skôr narodená skupina obyvateľov sa opäť môže tešiť na bohatý kultúrny a športový program. Počas celého mesiaca bude objavovať poklady mesta pod Urpínom zábavnou a kreatívnou formou. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

20:40 Slovenskí vysokoškoláci a doktorandi, prípadne absolventi vysokých škôl sa môžu uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov do Nemecka. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administruje.  

Chcele sa uchádzať o štipendiá na pobyty v Nemecku?
Slovenskí vysokoškoláci a doktorandi, prípadne absolventi vysokých škôl sa môžu uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov do Nemecka. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:32 Druhý ročník 24-hodinového hackathonu s názvom Kiraton organizuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so svojou inovačnou rozvojovou agentúrou KIRA a inovačným štúdiom Kiuub.
Podujatie sa uskutoční 7. až 8. októbra v priestoroch Nádvoria Coworking a v Divadle Jána Palárika v Trnave. "Premiérový ročník dopadol výborne a s víťazným tímom sme následne spolupracovali na vylepšení participatívneho rozpočtu Trnavského kraja. Cieľom druhého ročníka je nájsť najoptimálnejšie riešenia podpory malých a stredných podnikateľov v kraji. Verím, že sa do podujatia prihlásia talentovaní inovátori, ktorí predstavia svoje jedinečné návrhy," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

20:21 Polícia v Trnavskom kraji vykonala za minulý týždeň (19. - 25. 9.) 4025 dychových skúšok na alkohol, čo je o 206 menej ako týždeň predtým. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová. Ako doplnila, 35 z nich bolo s pozitívnym výsledkom.

Policajti sa činili: Až 4025 dychových skúšok za týždeň
Polícia v Trnavskom kraji vykonala za minulý týždeň (19. - 25. 9.) 4025 dychových skúšok na alkohol. Je to však o 206 menej ako týždeň predtým. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:10 Tisíce Kataláncov sa v sobotu zišli v Barcelone, aby si pripomenuli piate výročie referenda o nezávislosti tohto prosperujúceho regiónu ležiaceho na východe Španielska, informovala agentúra AP.
Referendum, ktoré španielsky najvyšší súd ešte pred jeho konaním vyhlásil za protiústavné, poznačili zrážky s políciou, keď sa - väčšinou neúspešne - pokúsila skonfiškovať hlasovacie urny.
Voliči sa v tomto referende vyslovili za odštiepenie Katalánska od zvyšku Španielska.

19:58 Na breznianskom námestí otvorili v sobotu zrekonštruovanú historickú dominantu horehronskej metropoly - mestskú vežu - a po prvý raz ju sprístupnili verejnosti. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie.

Obnovenú zvonicu sprístupnili verejnosti po prvý raz
Na breznianskom námestí otvorili v sobotu zrekonštruovanú historickú dominantu horehronskej metropoly - mestskú vežu - a po prvý raz ju sprístupnili verejnosti. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie. Záujemcovia... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:49 V súvislosti s tým, že Rusko nezískalo dostatok hlasov na znovuzvolenie do rady agentúry OSN pre letectvo, Julija Kovalivová, ukrajinská veľvyslankyňa v Kanade, povedala, že berie Rusko na zodpovednosť za narušenie suverénneho vzdušného priestoru Ukrajiny, ako napríklad bombardovanie letísk, ktoré je v rozpore s kľúčovou dohodou z roku 1944, ktorá stanovuje základné princípy globálneho letectva. „Je dôležité, aby sa všetci členovia ICAO zaoberali takýmto drastickým porušením Chicagského dohovoru,“ povedala agentúre Reuters.

19:35 Londýnsky park pomenovaný po štvornásobnom premiérovi Williamovi Gladstoneovi, jednom z najznámejších premiérov viktoriánskej éry, sa na príkaz labouristickej miestnej vlády zmení na „záhradu otroctva“.                                                                   Brent London Borough Council, v ktorej dominujú radcovia z Labouristickej strany, platia umelcom z etnických menšín za to, aby zaplnili časť pichľavými rastlinami z Afriky a iných oblastí, aby „zrkadlili emócie, ktoré sporná história môže vyvolať... niečo sa môže zdať pekné z diaľky , ale pri pohľade z blízka je to nepohodlné“, tvrdí záhradník, ktorého cituje The Telegraph .

19:27 Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.
Krajská prokuratúra súčasne informovala, že k útoku došlo 25. septembra pri obci Kurylivka v kupianskom okrese Charkovskej oblasti. Kolónu rozstrieľaných a zhorených áut tam objavili v piatok 30. septembra.

19:20 Prípadný polročný odklad súdnej mapy je potrebný, ministerstvu spravodlivosti by poskytol dostatok času na zabezpečenie viacerých budov súdov. Pre TASR to uviedol predseda Okresného súdu Bratislava I René Milták.

Šéf okresného súdu Bratislava I zvozil Kolíkovej súdnu mapu
Prípadný polročný odklad súdnej mapy je potrebný, ministerstvu spravodlivosti by poskytol dostatok času na zabezpečenie viacerých budov súdov. Pre TASR to uviedol predseda Okresného súdu Bratislava I René Milták. "Úspešnosť súdnej mapy je úzko... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:08 Ruský letecký priemysel plánuje odstrihnutie sa od západných krajín. Do budúcnosti sa chce spoliehať na vlastné lietadlá vyrobené z vlastných komponentov a ukončiť tak závislosť od dodávok z európskeho Airbusu či amerického Boeingu. Uviedol to tento týždeň ruský štátny technologický koncern Rostec, ktorý do konca desaťročia chce takýmto spôsobom vyrobiť zhruba 1000 lietadiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:53 V oblasti vojenského letiska Beľbek na Krymskom polostrove došlo v sobotu k silnému požiaru a niekoľkým výbuchom, informovala na svojom webe britská stanica BBC s odvolaním sa na gubernátora Ruskom anektovaného mesta Sevastopol Michaila Razvozžajeva.
Vojenské letisko Beľbek sa nachádza v blízkosti Sevastopola.
Ruskom dosadený Razvozžajev uviedol, že na letisku Beľbek došlo k "mimoriadnej situácii" a vyzval obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj. S odvolaním sa na záchranárov Razvozžajev na margo incidentu vysvetľoval, že "lietadlo počas pristávania zišlo z dráhy a začalo horieť."
Reakcie na túto udalosť na sociálnych sieťach sa rôznia: kým časť diskutérov sa prikláňa k Razvozžajevovej verzii, iní ju spájajú s dianím na bojiskách Ukrajiny, kde v sobotu odišlo k ústupu ruských jednotiek z mesta Lyman v Doneckej oblasti. 

18:33 Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na horách. V tejto súvislosti vydali na nedeľu (2. 10.) výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Meteorológovia vydali na nedeľu výstrahy
Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na horách. V tejto súvislosti vydali na nedeľu (2. 10.) výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Výstraha platí od polnoci do 10.00 h pre okresy... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:25 Kadyrov vo svojom posolstve označil generálplukovníka Alexandra Lapina, veliteľa ruských síl bojujúcich pri Lymane, za „priemerného“ a navrhol, aby bol degradovaný na vojaka a odobrali mu medaily. "Kvôli nedostatku základnej vojenskej logistiky sme dnes opustili niekoľko osád a veľký kus územia," povedal. Kadyrov uviedol, že dva týždne predtým upozornil na možnosť porážky pri Lymane  Valerija Gerasimova, náčelníkom generálneho štábu Ruska, ale Gerasimov túto myšlienku odmietol.

18:16 Ukrajina v sobotu vyzvala na okamžité prepustenie riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorého v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Kyjev rozhodne odsúdil "nezákonné zadržiavanie" riaditeľa ZAES Ihora Murašova.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu uviedla, že Rusko ju informovalo, že "generálny riaditeľ jadrovej elektrárne v Záporoží bol dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky".
Ani MAAE, so sídlom vo Viedni, bezprostredne neposkytla bližšie informácie, dodala AP.

17:58 Aj vzhľadom na vojenský konflikt v susednej krajine sa Slovenská informačná služba (SIS) veľmi intenzívne zaoberá problematikou nelegálnej migrácie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.
"SIS neustále získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie o možných ohrozeniach štátu, medzi ktoré patrí aj nelegálna migrácia," priblížila s tým, že informačná služba všetky získané informácie odstupuje zákonným recipientom.
Rakúsko a Česko zaviedli na hraniciach so Slovenskom od štvrtka (29. 9.) dočasné kontroly z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

17:49 Odmeny zamestnancom vo verejnej správe vyjdú samosprávu Handlovej na takmer 200.000 eur. Financie vyčlenilo v príslušných programoch v rámci štvrtej zmeny rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní tento týždeň schválili mestskí poslanci. Radnica sa v tejto súvislosti plánuje obrátiť aj na Ministerstvo financií SR v otázke prípadnej kompenzácie výdavkov.

17:34 Bratislavskí mestskí policajti zadržali v sobotu nadránom muža podozrivého zo spáchania násilného trestného činu na maloletej osobe. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Polícia zadržala muža podozrivého zo spáchania trestného činu na maloletej osobe
Bratislavskí mestskí policajti zadržali v sobotu nadránom muža podozrivého zo spáchania násilného trestného činu na maloletej osobe. Informovali o tom na sociálnej sieti. Muž, po ktorom bolo vyhlásené pátranie, sa mal podľa ich informácii... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:23 Explózia na vedeckom festivale na severovýchode Španielska si vyžiadala najmenej 18 zranených, uviedli v sobotu tamojšie médiá. Informuje TASR na základe správy agentúry DPA.
Stav niekoľkých zranených, medzi ktorými bolo aj desať detí vo veku od troch do 13 rokov, je vážny.
K nehode došlo ešte v piatok vo večerných hodinách počas predvádzania pokusu v dome kultúry v katalánskom meste Girona zhruba 100 kilometrov severovýchodne od Barcelony, spresnili španielske médiá s odvolaním sa na tamojšie úrady a nemocničné zdroje.

17:10 Históriu mlynov a mlynárskeho remesla v regióne Šariša a v poriečí Torysy približuje výstava s názvom Od zrna po múku v Krajskom múzeu v Prešove. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do konca októbra.

Vráťte sa do čias mlynárov
Históriu mlynov a mlynárskeho remesla v regióne Šariša a v poriečí Torysy približuje výstava s názvom Od zrna po múku v Krajskom múzeu v Prešove. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do konca októbra. "V období, keď remeselné cechy na území dnešného... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:57 Rusko nebolo znovu zvolené do riadiacej rady leteckej agentúry OSN, čím podporili západné mocnosti, ktoré chceli brať Moskvu na zodpovednosť za jej inváziu na Ukrajinu. V sobotu Rusko nezískalo dostatok hlasov na zotrvanie v 36-člennej riadiacej rade Medzinárodnej organizácie civilného letectva počas zhromaždenia agentúry, ktoré prebieha 7. októbra v Montreale, píše agentúra Reuters. Poppy Khoza, prezidentka zhromaždenia a generálna riaditeľka civilného letectva v Južnej Afrike, označila túto okolnosť za „bezprecedentnú“.

16:45 Policajný vyjednávač odhovoril v piatok (30. 9.) popoludní muža od zámeru skočiť z parapetu bytového domu na Pivoňkovej ulici v Bratislave. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
Muž stál na vonkajšej strane parapetu na druhom poschodí bytového domu. Policajný vyjednávač s ním po príchode nadviazal komunikáciu. "Výsledkom tejto komunikácie bolo získanie dôvery muža voči policajnému vyjednávačovi, následne sa mu podarilo muža odhovoriť od jeho zámeru," priblížili policajti.
Muž potom z parapetu domu zišiel. Odovzdaný bol privolanej rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla do jednej z nemocníc.

16:30 Hlas-SD vyzval ľudí, aby nadchádzajúce voľby poňali aj ako referendum o vláde
Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej koalícii. Vyhlásil to na tlačovom brífingu po pracovnom sneme strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši jej predseda Peter Pellegrini.

Pellegrini: Situácia nie je normálna
Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej koalícii. Vyhlásil to na tlačovom brífingu po pracovnom sneme strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši jej predseda... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:20 Ruské sily opúšťajú Lyman. Ruské jednotky sa stiahli z mesta Lyman na východe Ukrajiny „v súvislosti s vytvorením hrozby obkľúčenia“, informovala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

16:10 Rusko obvinilo prezidenta Medzinárodného olympijského výboru z porušovania herných princípov. Prezident MOV Thomas Bach bol obvinený z porušenia princípov hry tým, že navrhol, že jeho športovcom môže byť umožnené vrátiť sa do súťaže za predpokladu, že nepodporia inváziu na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

16:00 ČR: Miloš Vystrčil zostáva šéfom Senátu, porazil Janu Nagyovú z ANO
Doterajší predseda hornej komory Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil (ODS) obhájil svoj senátorský mandát v Jihlave pred Janou Nagyovou (ANO). Po sčítaní viac než 95 percent hlasov zo všetkých volebných okrskov získal po druhom kole senátnych volieb 60,11 percenta hlasov. TASR správu prevzala zo servera Novinky.cz a Českej televízie.

15:48 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu pripustil, že v súvislosti s konfliktom s Moskvou "sú možné rokovania", avšak "jedine s novým prezidentom Ruska". 
Podoľak na sociálnej sieti Twitter uviedol, že podľa neho nemá zmysel vyjednávať s takými, ktorí "tancujú na kostiach" mŕtvych. Podľa britského denníka sa tak odvolával na ruského prezidenta Vladimira Putina i ďalších ruských predstaviteľov. "Cena ich slov má zápornú hodnotu," podotkol Podoľak.
Rokovania sú možné len s novým prezidentom Ruska, ktorý bude "k realite pristupovať adekvátnejšie", dodal.

15:36 Rusko v sobotu zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska. Moskva sa tak snaží ešte viac eskalovať európsku energetickú krízu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Bloomberg.
Talianska energetická spoločnosť Eni uviedla, že ruský plynárenský koncern zastavil dodávky plynu do Talianska. Gazprom v sobotu informoval Eni, že už nemôže dodávať plyn cez Rakúsko.
Ruský plyn je v normálnej situácii dopravovaný do Tarvisia na taliansko-rakúskych hraniciach, odkiaľ je ďalej distribuovaný.
"Gazprom informoval, že nemôže potvrdiť objem plynu vyžiadaný pre dnešok, keď uviedol, že nie je možné dodávať plyn cez Rakúsko. Preto budú dnešné dodávky ruského plynu cez vstupný bod Tarvisio nulové," uviedla Eni.

15:20 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) prijme začiatkom budúceho týždňa zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave (ZZS BA). Hovoriť majú o avizovaných výpovediach nadčasov zdravotníckych záchranárov, zmenách pracovných pozícií či odvolaní garážmajstrov. 

Kollár prijme zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) prijme začiatkom budúceho týždňa zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave (ZZS BA). Hovoriť majú o avizovaných výpovediach nadčasov zdravotníckych záchranárov, zmenách... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15: 10 Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Úspešní žiadatelia môžu na uskutočnenie svojich vízií získať podporu až do výšky 50.000 eur a kraj im okrem peňazí pomôže aj s organizáciou a marketingom ich podujatí. Záujemcovia môžu svoje žiadosti predkladať do 30. novembra 2022. Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus o tom informuje na svojej webstránke.

14:57 Na území Slovenska zadržali v piatok (30. 9.) 222 nelegálnych migrantov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Priblížila, že slovenskí policajti pomáhajú s monitorovaním situácie aj v prihraničných oblastiach Maďarska.
"Zintenzívnili sme spoluprácu operatívnych zložiek Slovenska, Maďarska, Rakúska a Česka pri eliminácii prevádzačstva. Faktom je, že primárne, približne v 80 percentách, prichádzajú do Európy nelegálni migranti zo Srbska, celkovo je na západnom Balkáne zaznamenaný nárast nelegálnej migrácie o 205 percent," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že na jeho pokyn sú aj v sobotu nasadené všetky potrebné zložky.

14:39 Druhé kolo senátnych volieb sa v sobotu popoludní skončilo v Českej republike. Výsledky hlasovania, ktoré sprevádzala už tradične nízka účasť, by mali byť známe do večera, informuje TASR na základe správy servera Novinky.cz.
Volebné miestnosti sa uzavreli o 14.00 h. Na niektorých miestach podľa médií volebná účasť nepresiahla pätinu. Výnimkou však bola Jihlava, kde bol o hlasovanie záujem - v súboji medzi súčasným predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom a Janou Nagyovou (ANO), niekdajšou poradkyňou českého expremiéra Andreja Babiša, odvolila približne tretina voličov.

14:24 Rusko znížilo dodávky plynu do Moldavska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ruský koncern Gazprom v sobotu obmedzil dodávky zemného plynu do Moldavska o 30 %, uviedol šéf spoločnosti Moldovagaz Vadim Ceban.
Gazprom avizoval, že zníži dodávky, uviedol v piatok (30. 9.) moldavský vicepremiér Andrei Spinu. Údajnou príčinou majú byť technické problémy. Dodal, že Moldavsko požiada Gazprom, aby dodávky opäť zvýšil.

14:12 ANALÝZA TÝŽDŇA: Dostupnosť bývania na Slovensku je najhoršia od roku 2011
Vysoký rast cien nehnuteľností, ako aj rastúce úročenie úverov na bývanie spôsobili zníženie dostupnosti bývania na Slovensku. V aktuálnom hodnotení ekonomického a menového vývoja na Slovensku to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

ANALÝZA: Dostupnosť bývania na Slovensku je najhoršia od roku 2011
Vysoký rast cien nehnuteľností, ako aj rastúce úročenie úverov na bývanie spôsobili zníženie dostupnosti bývania na Slovensku. V aktuálnom hodnotení ekonomického a menového vývoja na Slovensku to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS). Ponukové... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:56 Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že jej jednotky obkľúčili tisícky ruských vojakov v blízkosti kľúčového východoukrajinského mesta Lyman, ktoré bolo od jari pod kontrolou Moskvy. Pri vstupe do mesta už vztýčili ukrajinskú vlajku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.
"Ruské zoskupenie blízko Lymanu je obkľúčené," potvrdil hovorca Východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, ktorého citovala agentúra Interfax.
Čerevatyj predtým uviedol, že v oblasti sa nachádza "približne 5000 - 5500" ruských vojakov.

13:44 Trest odňatia slobody až na 15 rokov hrozí 47-ročnému konateľovi obchodnej spoločnosti z Trenčianskeho kraja, ktorý mal podvodom spôsobiť viacerým ľuďom škodu vo výške viac ako milión eur. Muža, ako i firmu, policajný vyšetrovateľ z Trenčína obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu a prečinu sprenevery.

Muž spôsobil škodu viac ako milión eur
Trest odňatia slobody až na 15 rokov hrozí 47-ročnému konateľovi obchodnej spoločnosti z Trenčianskeho kraja, ktorý mal podvodom spôsobiť viacerým ľuďom škodu vo výške viac ako milión eur. Muža, ako i firmu, policajný vyšetrovateľ z Trenčína... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:27 Mesto pod Urpínom sa v sobotu vráti do minulosti, keď si pripomenie banícke povstanie, významnú udalosť z histórie Banskej Bystrice. Súčasťou programu, ktorý na námestí pred Barbakanom potrvá do 18.00 h, budú aj sprievodné aktivity v podobe potuliek so sprievodcom po hradnom areáli, slávnostného odhalenia uvítacieho informačného prvku na Barborskej ceste a chýbať nebude ani súťaž o múzejno-galerijný pas či vystúpenie starohorského baníckeho spevokolu Haliar.

Spomienka na banícke povstanie vráti Banskú Bystricu do minulosti
Mesto pod Urpínom sa v sobotu vráti do minulosti, keď si pripomenie banícke povstanie, významnú udalosť z histórie Banskej Bystrice. Súčasťou programu, ktorý na námestí pred Barbakanom potrvá do 18.00 h, budú aj sprievodné aktivity v podobe... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:15 Kým v juhomaďarskom Paksi prebiehajú zemné práce na rozširovaní tamojšej jadrovej elektrárne, v Rusku sa začala výroba dvoch nových reaktorov. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
"Na výrobu týchto 330-tonových a vyše 11 metrov vysokých prvkov sme dostali všetky povolenia od jadrového úradu, pričom aj maďarskí experti vykonali potrebné testy," píše Szijjártó v statuse, ku ktorému pripojil aj fotografie z procesu začiatku výroby reaktorov.

12:57 V Maďarsku sa v sobotu o 00.00 h začalo sčítanie obyvateľstva, ktoré sa pôvodne malo konať vlani v máji a v júni, pre koronavírusovú pandémiu ho však napokon odložili. Podľa servera 444.hu ide o najväčší zber údajov Ústredného štatistického úradu (KSH), ktoré sa koná každých desať rokov, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:45 Na najmenej 35 stúpol počet obetí piatkového samovražedného atentátu na súkromné vzdelávacie centrum v afganskom hlavnom meste Kábul, uviedla v sobotu Misia Organizácie Spojených národov v Afganistane. 
Samovražedný útočník sa v piatok odpálil pri študovni, kde sa stovky študentov a študentiek pripravovali na prijímacie skúšky na univerzitu. K explózii došlo v západnej štvrti Kábulu, väčšinovo obývanej šiitskými Hazármi. Táto menšinová komunita je v krajine historicky utláčanou skupinou a v uplynulých rokoch sa stala terčom najbrutálnejších atentátov v Afganistane, píše AFP.

12:33 Phil Collins a jeho kolegovia z britskej skupiny Genesis predali práva na svoju hudbu americkej spoločnosti Concord za 300 miliónov dolárov. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC News.

Phil Collins a skupina Genesis predali práva na svoju hudbu
Phil Collins a jeho kolegovia z britskej skupiny Genesis predali práva na svoju hudbu americkej spoločnosti Concord za 300 miliónov dolárov. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC News. Predaj zahŕňa i Collinsove dva sólové albumy No... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:25 Seniori potrebujú materiálnu pomoc v podobe konkrétnych opatrení, ale aj neformálnu, ľudskú podporu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa starších ľudí to na sociálnej sieti uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Hlava štátu pripomenula, že kríza vystavuje starších ľudí enormnej záťaži a ohrozeniu. "Zdražovanie a inflácia sa dotknú prakticky každého, no práve seniorov môžu posunúť nebezpečne blízko k hranici chudoby – alebo až za ňu," podotkla.

12:15 Ukrajinské jednotky by v priebehu nasledujúcich 72 hodín mohli kompletne dobyť a obkľúčiť strategicky dôležité mesto Lyman ležiace na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Konštatuje sa to podľa nemeckej spravodajskej televízie n-tv v analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zverejnenej v sobotu.

Ukrajinský Lyman by mohlo padnúť do 72 hodín
Ukrajinské jednotky by v priebehu nasledujúcich 72 hodín mohli kompletne dobyť a obkľúčiť strategicky dôležité mesto Lyman ležiace na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Konštatuje sa to podľa nemeckej spravodajskej televízie n-tv v analýze... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:05 V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu koná kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu. Hlavnou časťou programu je rekonštrukcia bitky z októbra 1620, zasadená do prostredia historického Uhorska. Organizátori podujatia o tom informujú na svojom webe.

Užite si v sobotu kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu
V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu koná kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu. Hlavnou časťou programu je rekonštrukcia bitky z októbra 1620, zasadená do prostredia historického Uhorska. Organizátori podujatia o tom informujú na... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:56 Prevádzač havaroval v Břeclavi s dodávkou s migrantmi - 21 zranených
Dvadsaťjeden zranených si vyžiadala nehoda dodávky vezúcej nelegálnych migrantov, ku ktorej došlo v sobotu ráno v meste Břeclav ležiacom na juhovýchode Moravy pri hraniciach so Slovenskom. TASR o tom informuje na základe správ serverov tn.cz a denik.cz.
Dodávku riadil prevádzač, ktorý okolo 07.00 h na hraničnom priechode Lanžhot – Brodské nezastavil na kontrolu a začal veľkou rýchlosťou unikať smerom na Břeclav. Tam nezvládol prejazd zákrutou a narazil do dvoch zaparkovaných áut, zvalil dopravnú značku a oškrel dom. V dodávke bolo 29 migrantov zo Sýrie.

11:47 Obete šikanovania sa často vyhýbajú oznámeniam, pretože sa boja ďalšieho zastrašovania zo strany agresora. V súvislosti s problematikou šikany to pre TASR uviedol odborník na jej prevenciu Peter Lengyel. Vyšetrovanie podľa neho často nevedie k úspešnému koncu a je také dlhé, že to obeti nepomôže, agresora nezastaví a reálne sa tým nič nevyrieši.
"Vezmime si, čo v procese vyšetrovania musí absolvovať traumatizovaná obeť - objasňovanie, opätovné prežívanie pri objasňovaní, konfrontácie, posmešky okolia, že sa nevie brániť, priznanie slabosti a podobne," priblížil. Obete tak podľa neho nie sú motivované riešiť šikanovanie na úrovni polície.

11:28 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňuje iba do 30. septembra. Pripravovaná novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má upraviť blokovanie škodlivého obsahu nastálo, už prešla pripomienkovým konaním, na vládu sa zatiaľ nedostala.

Vláda nestíha: NBÚ tak prišiel o právomoc
Nový zákon sa prijať nestihol. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňuje iba do 30. septembra. Pripravovaná novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má upraviť blokovanie... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:10 Obyvatelia a návštevníci Košíc si môžu do 23. októbra pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici pozrieť najúspešnejšie súťažné návrhy a vízie medzinárodnej urbanistickej súťaže Košice-Hornád: Nové mestské centrum. Pripravený je i sprievodný program a dve panelové diskusie na tému Hornád a Košice, ktoré sa uskutočnia 3. a 20. októbra vždy so začiatkom o 17.00 h v kine Úsmev. Mesto o tom informuje na svojej webstránke.

10:58 Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) nemá od apríla 2020 svojho šéfa. "Situáciou sa vláda zaoberá, keď bude jasný kandidát, budeme verejnosť informovať," priblížila pre TASR hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.
Na konci roka 2021 Úrad vlády SR vyhlásil výberové konanie na predsedu ÚOOÚ. Vo verejnom vypočutí pred hodnotiacou komisiou sa na začiatku februára predstavilo šesť kandidátov, troch najlepšie hodnotených odporučila komisia vláde. Kabinet 9. februára schválil návrh na voľbu najlepšie hodnoteného Juraja Mičuru. Ešte pred rokovaním v parlamente však kabinet schválil späťvzatie návrhu.
"Neviem, či chceme čakať na ďalšie voľby, aby nám iné strany ukázali, ako sa dá tento proces zvládnuť za jeden deň. Neviem, či chceme žiť v krajine, v ktorej takto dôležitý úrad nepovedie slušný človek, ale neznámy politický kandidát," uviedol odborník na ochranu osobných údajov Jakub Berthoty.

10:47 Nový žlto-modrý dizajn policajných vozidiel zvýši ich bezpečnosť. Vozidlá, ktoré nakúpi rezort z plánu obnovy, už prídu v tomto vyhotovení. Súčasné autá sa prelepovať nebudú. Súbežne tak bude možné vidieť autá s bielo-zeleným aj novým žlto-modrým dizajnom. Uviedol to policajný prezident Štefan Hamran.
"Je to výrazný posun, približujeme sa k štandardu v Európskej únii," komentoval šéf polície. Ako poukázal, žlto-modré sfarbenie používajú vo viacerých krajinách. Zdôraznil, že nejde o farby ukrajinskej vlajky. Reflexné vlastnosti majú obe farby aj nápis polícia. Podotkol, že mnohí policajti sa v noci spoznávali len vďaka polepu na piatych dverách.

Hamran: Nový dizajn policajných áut zvýši bezpečnosť
Nový žlto-modrý dizajn policajných vozidiel zvýši ich bezpečnosť. Vozidlá, ktoré nakúpi rezort z plánu obnovy, už prídu v tomto vyhotovení. Súčasné autá sa prelepovať nebudú. Súbežne tak bude možné vidieť autá s bielo-zeleným aj novým žlto-modrým... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:35 V malej nemeckej dedinke sa nikto nebojí účtov za energie
Európania v týchto dňoch s obavami otvárajú svoje účty za energie. A pripravujú sa na výrazné zvýšenie cien vzhľadom na energetickú krízu, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine, a ktorá ich núti stiahnuť kúrenie a vypínať svetlá. To však nehrozí 130 obyvateľom nemeckej dedinky Feldheim, konštatuje agentúra AP, od ktorej TASR správu prevzala.
Táto malá, no udržiavaná dedinka, ktorá sa nachádza asi 1,5 hodiny južne od Berlína, je totiž energeticky sebestačná. Vďaka odvážnemu experimentu, ktorý bol spustený v polovici 90-tych rokov 20. storočia, keď Feldheim postavil niekoľko veterných turbín. Následne vybudoval lokálnu sieť, solárne panely, batériové úložisko a pridal ďalšie turbíny.
A zároveň rozšírenie chovu prasiatok vo vykurovaných maštaliach prinieslo dodatočný príjem roľníckemu družstvu, ktoré zásobuje teplou vodou cez centrálny vykurovací systém celú obec. Vo výstavbe je aj zariadenie na výrobu vodíka.
V súčasnosti je na svahoch v okolí Feldheimu vidieť 55 veterných turbín, ale nie sú počuť. Obyvatelia dediny tak majú jedny z najnižších cien elektriny v Nemecku.
"Všetci môžu v noci pokojne spať," hovorí Kathleen Thompsonová, ktorá pracuje pre miestnu vzdelávaciu organizáciu New Energies Forum. "Nemajú žiadne obavy, pretože ceny sa nezmenia, nie v bezprostrednej budúcnosti."

10:16 Preverovanie dvoch lekárov v súvislosti so spochybňovaním ochorenia COVID-19 či očkovania pokročilo. V jednom prípade Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) udelil pokutu, v druhom úrad ukončil fázu dohľadu ako opodstatnenú. Pre TASR to uviedla hovorkyňa úradu Monika Hudecová.
"V jednom prípade ŠÚKL vydal rozhodnutie, ktorým udelil významnú pokutu, avšak rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. V druhom prípade je prvá fáza dohľadu ukončená ako opodstatnená," priblížila hovorkyňa. Bližšie informácie neposkytla, keďže procesy ešte nie sú právoplatne ukončené.
Etická komisia ÚDZS, zriadená predsedníčkou úradu Renátou Bláhovou, pôvodne preverovala podnety na piatich lekárov. V troch prípadoch komisia odporučila ukončiť eskalačný mechanizmus, v prípadoch Petra Liptáka a Andreja Janca radila naďalej pokračovať. Ešte v máji úrad začal v súčinnosti so zodpovednými inštitúciami ďalšie konania.

10:01 Chmelár: Majú nás za bláznov?                                                                                                                                                                              Ministri EÚ zodpovední za energetiku prijali vyhlásenie, že ak sa preukáže, že za sabotážou Nord Stream1 a Nord Stream2 stojí Rusko, odpoveď Európskej únie bude tvrdá. Čo ak sa preukáže, že za sabotážou stojí USA, Európa si nechá naďalej skákať po hlave? Na túto otázku hľadá odpoveď historik a politický analytik Eduard Chmelár. Americká propaganda nás má podľa neho zjavne za idiotov.

Analytik Chmelár: Majú nás za bláznov?
Ministri EÚ zodpovední za energetiku prijali vyhlásenie, že ak sa preukáže, že za sabotážou Nord Stream1 a Nord Stream2 stojí Rusko, odpoveď Európskej únie bude tvrdá. Čo ak sa preukáže, že za sabotážou stojí USA, Európa si nechá naďalej skákať po... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9:52 Prieskum: Takmer polovica Slovákov má veľké obavy zo zvyšovania cien energií
Očakávaný rast cien energií vzbudzuje veľké obavy u 47 % obyvateľov Slovenska. Cenová hladina energií je zároveň najväčšou motiváciou pre znižovanie ich spotreby v domácnosti.

Prieskum: Takmer polovica Slovákov má veľké obavy
Očakávaný rast cien energií vzbudzuje veľké obavy u 47 % obyvateľov Slovenska. Cenová hladina energií je zároveň najväčšou motiváciou pre znižovanie ich spotreby v domácnosti. Takmer sedem z desiatich Slovákov je ochotných v rámci úsporných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:40 V Karlovej Vsi otvoria environmentálne komunitné centrum
V priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch otvoria v pondelok (3. 10.) Komunitné vzdelávacie centrum pre klímu a biodiverzitu. Mestská časť Bratislava-Karlova Ves ho zriaďuje s cieľom podporovať komunitný život a vzdelávanie verejnosti o problematike zmeny klímy.
"Súčasťou centra bude prezentačná miestnosť i náučný chodník s interaktívnymi modelmi približujúcimi opatrenia na adaptáciu i zmiernenie negatívnych dosahov klimatickej zmeny," uviedol hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

9:18 Celkovo 112 kilogramov odpadu vylovili spod hladiny štyroch tatranských plies potápači. V rámci 29. ročníka akcie Čisté vody odstránili v piatok (30. 9.) neporiadok po letnej turistickej sezóne. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Z plies vylovili viac ako 100 kilogramov odpadu!
Celkovo 112 kilogramov odpadu vylovili spod hladiny štyroch tatranských plies potápači. V rámci 29. ročníka akcie Čisté vody odstránili v piatok (30. 9.) neporiadok po letnej turistickej sezóne. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:59 Nikaragua v piatok oznámila, že novému veľvyslancovi USA Hugovi Rodriguezovi neumožní vstup do krajiny pre jeho "neúctivé" poznámky na adresu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.
Vo vyhlásení nikaragujského ministerstva zahraničných vecí, ktoré pre štátne médiá čítala viceprezidentka Rosario Murillová - manželka prezidenta Daniela Ortegu - sa uvádza, že Rodriguez "nebude za žiadnych okolností prijatý do našej Nikaraguy". "Nech je to imperialistom jasné," dodala.

Nikaragua odkazuje USA: Nech je to imperialistom jasné!
Nikaragua zakázala novému veľvyslancovi USA vstup do krajiny. V piatok oznámila, že novému veľvyslancovi USA Hugovi Rodriguezovi neumožní vstup do krajiny pre jeho "neúctivé" poznámky na adresu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Vo vyhlásení... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:47 Svetové spoločenstvo si pripomenie Medzinárodný deň nenásilia
Deň narodenia Mahátmu Gándhího, duchovného vodcu nenásilného povstania Indov proti britskej koloniálnej nadvláde a priekopníka filozofie nenásilia, sa pripomína 2. októbra ako Medzinárodný deň nenásilia. Zavedenie tohto dňa schválilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) a po prvý raz sa pripomínal 2. októbra 2007.
Valné zhromaždenie OSN schválilo príslušnú rezolúciu číslo 61/271 15. júna 2007. Hovorí sa v nej, že Medzinárodný deň nenásilia je príležitosťou na "šírenie posolstva o nenásilí aj prostredníctvom vzdelávania a informovanosti verejnosti". Rezolúcia opätovne potvrdila "univerzálny význam zásady nenásilia a snahu zabezpečiť kultúru mieru, tolerancie, vzájomného porozumenia i nenásilia" a vyzvala všetky členské krajiny OSN, aby si pripomenuli tento deň vhodným spôsobom a šírili odkaz nenásilia.  

8:31 Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN
Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné. Rezolúciu podporilo desať z 15 členských krajín BR OSN. Štyri krajiny -... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:22 Nórsko na hraniciach s Ruskom zvýši bezpečnosť a v prípade potreby ich úplne uzavrie. V piatok to oznámila nórska ministerka spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Emilie Mehlová. TASR informuje podľa správy agentúry správy AFP.
Hraničný priechod Storskog bol v uplynulých dňoch pre Rusov s turistickými vízami prakticky jedinou možnosťou na vstup do schengenského priestoru.
"Polícia má nad Storskogom pevnú kontrolu a teraz posilňujeme našu prítomnosť v pohraničnej oblasti za hraničným priechodom," povedala Mehlová. V oblasti bude od piatka lietať policajný vrtuľník s infračervenými senzormi na odhaľovanie nelegálneho prekročenia hranice.
Nórsko na rozdiel od susedného Fínska ešte neuzavrelo hranice pre ruských občanov. Mehlová však povedala, že v prípade potreby to rýchlo urobia a takáto zmena môže nastať v krátkom čase. Nórsko nie je členským štátom Európskej únie, no je súčasťou európskeho schengenského priestoru, pripomína AFP.

8:04 Výpovede lekári podávali aj v detských nemocniciach, v košickej viacerí kľúčoví
Hromadné výpovede lekárov sa v Detskej fakultnej nemocnici Košice týkajú hlavne špecialistov, ktorí sú kľúčoví pre udržanie chodu nemocnice a kvalitu zdravotnej starostlivosti. Pre TASR to v piatok poobede potvrdili z riaditeľstva s tým, že počet sa stále mení a očakávajú, že definitívny oznámi ministerstvo zdravotníctva. Naopak, v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave evidovali tri výpovede, z toho jeden lekár je na polovičnom úväzku, ozrejmila pre TASR jeho hovorkyňa Dana Kamenická. Nemocnica poďakovala lekárom, že ostávajú pri pacientoch.

Výpovede lekárov sa nevyhli ani detským nemocniciam
Výpovede lekári podávali aj v detských nemocniciach, v košickej viacerí kľúčoví! Hromadné výpovede lekárov sa v Detskej fakultnej nemocnici Košice týkajú hlavne špecialistov, ktorí sú kľúčoví pre udržanie chodu nemocnice a kvalitu zdravotnej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:50 Severná Kórea v sobotu zrejme vystrelila dve neidentifikované balistické rakety do Japonského mora, uviedla japonská pobrežná stráž s odvolaním sa na ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Japonská verejnoprávna televízia NHK informovala, že rakety pravdepodobne dopadli mimo výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pričom sa odvolala na nemenované vládne zdroje.

7:37 Pobaltské štáty podporili prijatie Ukrajiny do NATO
Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v piatok oznámili, že ich krajiny podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. TASR o tom informuje na základe správy americkej televízie CNN.
Všetci traja ministri zdieľali na Twitteri rovnaký príspevok v tomto duchu. "Pobaltskí priatelia Ukrajiny plne podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Inšpirujúca odvaha Ukrajiny môže Alianciu iba posilniť," uviedli Urmas Reinsalu, Edgars Rinkévičs a Gabrielius Landsbergis.

7:20 Počet obetí hurikánu Ian v americkom štáte Florida sa zvýšil na najmenej 27, informuje agentúra AP.
Podľa údajov televíznej stanice CNN však o život mohlo prísť najmenej 45 ľudí. Miestne úrady uviedli, že mnoho z týchto úmrtí bolo zapríčinených utopením.
Hurikán sa v piatok presunul z Floridy nad územie Južnej Karolíny, pričom postupne zoslabol na posttropickú cyklónu.
Očakáva sa, že počet zistených obetí výrazne stúpne, keď budú mať záchranári lepšie podmienky na prehľadávanie najviac postihnutých oblasti.

7:10 Putin podpísal dekrét o jesennom odvode do armády
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvode do armády cez jeseň. Do povinnej vojenskej služby musí nastúpiť 120.000 mužov. V piatok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.
Podľa ruského ministerstva obrany, ktoré citovala ruská tlačová agentúra TASS, jesenný odvod "v žiadnom prípade nesúvisí so špeciálnou operáciou", čo je oficiálny termín používaný Moskvou na označenie svojej vojny na Ukrajine.
Ročnú vojenskú službu v Rusku musia absolvovať všetci muži vo veku od 18 do 27 rokov.