Pellegrini: Situácia nie je normálna
01 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej koalícii. Vyhlásil to na tlačovom brífingu po pracovnom sneme strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši jej predseda Peter Pellegrini.

Snem strany, ako poznamenal Pellegrini, bol hlavne reakciou na aktuálnu situáciu v republike. "Situácia nie je normálna, naopak, zásadným spôsobom prispieva k frustrácii, pramení až do prejavov hnevu a zlosti občanov tejto krajiny," tvrdí.

Predseda mimoparlamentnej strany sa opäť nevyhol kritike premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ako i ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ohľadom podpory a pomoci deťom, seniorom. Slovensko podľa neho potrebuje stabilitu, ľudia pre infláciu chudobnejú, hrozí recesia a vláda nedokázala prijať adekvátne opatrenia. Zopakoval, že jediným riešením sú predčasné parlamentné voľby.  

V súvislosti s blížiacimi sa spojenými voľbami vyzval Pellegrini ľudí, aby dali jasne najavo nominantom OĽaNO, že ich nechcú na pozíciách predsedov samosprávnych krajov, primátorov a starostov. "Ľudia môžu z tohto spraviť malé politické referendum a poslať týchto nominantov do minulosti, aby tak odkázali vedeniu OĽaNO v Bratislave, že si neželajú túto politiku," zdôraznil.   

Fico dal Pellegrinimu ponuku
Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico volá po spájaní ľavicových síl. Uviedol to na sociálnej sieti vo videopozdrave delegátom strany Hlas-SD, ktorá má v sobotu v Liptovskom Mikuláši snem. "Je v súlade so všetkou politickou logikou tvrdiť, že... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
 

Hlas-SD je podľa tvrdenia jeho predsedu plne organizovanou stranou zastúpenou v každom jednom regióne SR a nebude sa brániť diskusii o zmene volebného systému. "Tak, aby polovica poslancov Národnej rady SR bola volená doterajším spôsobom, ale druhých 75 poslancov bolo volených v každom jednom okrese po jednom, aby bola garancia, že každý jeden okres bude mať svojho zástupcu," priblížil predseda strany.  

Strana opätovne vylúčila pred nadchádzajúcimi voľbami spoluprácu s OĽaNO a ĽSNS, pričom toto bude podľa predsedu platiť aj pred parlamentnými voľbami. Rozhodnutie v prípade iných strán podľa Pellegriniho nepadlo. V prípade Republiky sa Hlas-SD snažil nevytvárať spojenectvá v komunálnych voľbách, nevylúčil, že sa strana s nimi vyskytla v širšej koalícii.  

Strana postavila vlastných kandidátov v štyroch vyšších územných celkoch - v Košiciach, Prešove, Nitre a Žiline. V Trenčianskom samosprávnom kraji sa rozhodla podporiť súčasného predsedu, nominanta má aj v Banskobystrickom kraji a v Trnavskom kraji sa rozhodla podporiť nezávislého kandidáta. Otázny v prípade možnosti podpory zostáva Bratislavský samosprávny kraj.  

Matovič reaguje na otvorený list novinárov: KLAMETE ľuďom!
Minister financii Igor Matovič na sociálnej sieti reagoval na vyhlásenie šéfredaktorov, ktorí odmietajú jeho útoky. Nepáčia sa im Matovičove slová Pod vyhlásenie sa podpísali šéfredaktori SME, DenníkaN, Aktualít, ale aj spravodajstva štyroch... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik