Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN
01 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné. 

Rezolúciu podporilo desať z 15 členských krajín BR OSN. Štyri  krajiny - Brazília, Čína, Gabon a India - sa zdržali, píše agentúra DPA. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia návrh rezolúcie označil za provokáciu a nepriateľský čin.

BR OSN mimoriadne zasadla pre ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, pripomína AFP. Rezolúciu predložili Spojené štáty a Albánsko.

Požadovala odsúdenie "nezákonných" referend v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny a vyzývala všetky krajiny, aby neuznali žiadnu zmenu štátnych hraníc Ukrajiny. Rezolúcia tiež požadovala, aby Rusko okamžite stiahlo všetkých svojich vojakov z Ukrajiny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že USA sa budú usilovať o hlasovanie na pôde Valného zhromaždenia OSN, ak Rusko zabráni vykonávať svoje povinnosti Bezpečnostnej rade OSN.

Jadrové mátanie na pokračovanie
Poľsko súhlasí so vstupom síl NATO na Ukrajinu v prípade použitia jadrových zbraní. Minister zahraničných vecí Zbigniew Rau súhlasil, aby jednotky NATO vstúpili na Ukrajinu, ak Rusko použije jadrové zbrane. Vyhlásil to v rozhovore pre rozhlasovú... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik