Zbytočné mrazáky, prázdne obchody v Nemecku?
24 | 09 | 2022 I Milan Laca

Výrobcovia čerstvých a mrazených potravín tvrdia, že Nemecko čelí „najhoršej kríze od konca druhej svetovej vojny“.

Nemeckí producenti varovali pred možnosťou zastavenia potravinárskeho priemyslu pre vysoké ceny energií a požiadali vládu o pomoc. Informovali o tom  Die Welt,  s odvolaním sa na otvorený list zástupcov priemyslu, adresovaný nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ministrovi hospodárstva Robertovi Habekovi a ministrovi výživy a poľnohospodárstva Cemovi Ozdemirovi.

Nedostatok, konajte!

"V Nemecku je značný nedostatok dennej zásoby potravín pre ľudí. Situácia je veľmi vážna," píše sa vo výzve. Autori tvrdia, že Nemecko prežíva „najhoršiu krízu od konca druhej svetovej vojny“. „Konajte hneď, inak budú chladničky a mrazničky obyvateľov Nemecka čoskoro prázdne,“ zdôrazňuje sa v liste.

Keď dvaja hovoria...
Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce. Do 21. septembra sa strata európskej ekonomiky v dôsledku protiruských sankcií priblížila k 500 miliardám eur, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistiky analytického centra... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

Kríza sa stupňuje

Podľa denníka, s odvolaním sa na výkonnú riaditeľku Nemeckého inštitútu pre mrazené potraviny Sabine Eichnerovú, sa mraziarenský potravinársky priemysel dlho pripravoval na možnú krízu. „Situácia je napätá, limit zaťaženia bol dosiahnutý, ak dôjde k mimoriadnej situácii, firmy budú musieť sortiment zredukovať,“ povedala. „V každodennom  zásobovaní ľudí v Nemecku hrozí značný nedostatok potravín. Situácia je viac než vážna , “uviedli autori výzvy z Nemeckého inštitútu pre mrazené potraviny a Asociácie nemeckých chladiarenských skladov.

Nie sú sami

K petícii sa pripojilo aj päť ďalších priemyselných združení, vrátane Zväzu mäsového priemyslu a Zväzu výrobcov rýb, ako aj Nemeckej asociácie obchodu s ovocím. Autori poukazujú kritickú situáciu v ich firmách, v dôsledku čoho sú mnohí výrobcovia potravín na pokraji bankrotu. Za dôvod označujú  kriticky vysoké ceny nosičov energie. "Vzhľadom na prudko stúpajúce náklady na energiu bolo mnoho nemeckých výrobcov potravín pritlačných k múru," citoval článok  Peter Feller, zástupca generálneho riaditeľa Spolkového združenia potravinárskeho priemyslu.

Sprchujte sa krátko... alebo radšej nie, vydržte
Nemecký senátor Kerstan hovorí, že sa sprchuje s alarmom, aby šetril vodu. Jens Kerstan, senátor pre životné prostredie v Hamburgu, povedal pre T-Online o svojom spôsobe šetrenia energie. "Vždy si nastavím budík, aby som sa príliš dlho... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik