Čo sa deje so zbraňami? Do miesta určenia sa dostane len 40% dodávok vojenskej pomoci Ukrajine
09 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Vo vojne, ktorá sa z veľkej časti vedie v zákopoch z éry druhej svetovej vojny so sovietskou muníciou, sa obrovský prílev moderných zbraní NATO a vojenských zásob zo Západu na Ukrajinu ukázal ako jeden z najväčších determinantov toho, či sa územie pozdĺž pohraničnej oblasti Ukrajiny s Ruskom stratí alebo získa, píše portál CBC News.

Väčšina týchto zbraní a vojenských zásob smeruje k hraniciam s Poľskom, kde ich spojenci USA a NATO rýchlo prevezú cez hranice do rúk ukrajinských predstaviteľov. 

Prečo sa vojenská pomoc na Ukrajine nemusí vždy dostať do prvej línie

Jonas Ohman je zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Blue-Yellow, organizácie so sídlom v Litve, ktorá sa stretáva s jednotkami v prvej línii a Ukrajine dodáva nesmrtiacu vojenskú pomoc od začiatku konfliktu s Ruskom.  Ešte v apríli odhadol, že len „30 – 40 %“ dodávok prichádzajúcich cez hranicu dosiahlo svoje konečné miesto určenia. 

Vláda Ukrajiny poznamenáva, že pridelenec obrany USA brigádny generál Garrick M. Harmon pricestoval v auguste 2022 do Kyjeva na kontrolu a monitorovanie zbraní. 

Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku, ktorý sleduje globálne záväzky pomoci Ukrajine, Spojené štáty poskytli Ukrajine od začiatku vojny na konci februára viac ako 23 miliárd dolárov na vojenskú pomoc. Spojené kráľovstvo sa zaviazalo 3,7 miliardy USD, Nemecko 1,4 miliardy USD a Poľsko 1,8 miliardy USD, pričom niekoľko ďalších krajín ich nasledovalo.

Razia u Trumpa rozohnila vášne: Z USA sa stáva banánová republika!
Líder republikánskej menšiny Kevin McCarthy odkázal generálnemu prokurátorovi Merrickovi Garlandovi, aby si „zbalil svoje dokumenty a vyčistil svoj kalendár“. Snemovňa republikánov totiž po vpáde FBI do Trumpovho sídla prisahala, že v roku 2023... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Čierny trh Ukrajiny od rozpadu Sovietskeho zväzu prekvitá

Kombinácia neustále sa posúvajúcich frontových línií Ukrajiny s jej prevažne dobrovoľníckymi a polovojenskými silami sťažila dodávku vojenskej pomoci tým, ktorí sa pokúšali dostať nebezpečné zásobovacie línie do ich cieľa. Niektorí vyjadrili obavy z toho, že sa zbrane dostali na čierny trh Ukrajiny, ktorý od rozpadu Sovietskeho zväzu prekvitá. 

Ohman sa pri doručovaní svojich zásob vo veľkej miere spolieha na neoficiálne kanály. Zásoby môžu zahŕňať čokoľvek od ďalekohľadov na nočné videnie až po kevlarové vesty, balistické prilby a moderné drony, ktoré sa ukázali ako nevyhnutné oči na oblohe pri prekonávaní patovej situácie na bojisku. Štatút jeho skupiny ako mimovládnej organizácie mu nedovoľuje dodávať „smrtiace zbrane“.

Mocenské hry

"Existujú ako mocenskí páni, oligarchovia, politickí hráči," povedal Ohman v apríli, keď opísal korupciu a byrokraciu, ktorú musel obísť. "Samotný systém je ako: "Sme ozbrojené sily Ukrajiny. Ak bezpečnostné sily toto chcú, no, dali nám to Američania.“ Je to niečo ako mocenské hry po celý deň, takže ľudia to nakoniec potrebujú a idú k nám."

Andy Millburn je bývalý plukovník námornej pechoty USA, ktorý slúžil v Iraku a Somálsku a nedávno založil Mozart Group, spoločnosť venovanú výcviku ukrajinských vojakov v prvej línii. Po ruskej invázii odcestoval na Ukrajinu a založil si základňu v hlavnom meste Kyjev. 

Ukrajinci zastavili tranzit ropy cez Družbu! Odstavili tak aj Slovensko
Na Slovensko prestala prúdiť ruská ropa cez ropovod Družba. Rusi totiž nezaplatili Ukrajine za tranzit, a tak Ukrajinci jednoducho zavreli kohútik. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka je situácia neprehľadná. Téme sa venuje TV Markíza. Na... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

"Ak poskytujete zásoby alebo logistické potrubie, musí tam byť nejaká organizácia, však? Ak sa schopnosť, do ktorej ste ochotný zapojiť, zastaví na ukrajinských hraniciach, nie je to prekvapením. Všetky tieto veci sa nedostávajú tam, kam majú ísť – prekvapením je, že ľudia to očakávali,“ povedal Millburn. 

"Ak je politikou Spojených štátov podporovať Ukrajinu pri obrane svojej krajiny proti Ruskej federácii, nemôžete s tým ísť do polovice. Nemôžete vytvárať umelé čiary. Chápem, že to znamená, že americké jednotky nebojujú proti Rusom. Chápem, že ani americkí vojaci neprekračujú hranicu. Ale prečo aspoň nezaviesť ľudí, ktorí budú dohliadať na krajinu? Môžu to byť civilisti, aby zabezpečili, že sa dejú správne veci,“ povedal. 

Nezákonný odklon zbraní

V júli veľvyslankyňa Bonnie Denise Jenkinsová, námestníčka ministra pre kontrolu zbrojenia a medzinárodnú bezpečnosť na ministerstve zahraničných vecí USA, uviedla, že „možnosť nezákonného odklonu zbraní patrí medzi množstvo politicko-vojenských úvah a úvah o ľudských právach“.

Dodala však: "Sme presvedčení o záväzku ukrajinskej vlády primerane chrániť a zodpovedať za obranné zariadenia amerického pôvodu." 

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za miliardu dolárov
Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote jednej miliardy dolárov. Zahŕňať bude ďalšie strely do raketových systémov HIMARS, rakety zem-vzduch, protitankové strely Javelin a ďalšiu muníciu. V pondelok to oznámilo americké... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ukrajina vytvorila dočasnú špeciálnu komisiu na sledovanie toku zbraní v rámci krajiny. Napriek tomu odborníci na zbrane tvrdia, že už podobné situácie videli. 

"Každá krajina a každá situácia je veľmi odlišná, ale určite, keď sa pozriem späť, Irak je ďalšou krajinou, kde dochádzalo k cyklickým dodávkam. V roku 2003 sme videli veľa zbraní pri invázii do Iraku pod vedením USA a potom sa stal rok 2014. keď ISIS prevzal veľkú časť krajiny a prevzal veľké zásoby zbraní, ktoré boli určené pre iracké sily,“ povedala Donatella Rovera, hlavná krízová poradkyňa Amnesty International, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv na Ukrajine.

"Nedávno sme videli rovnakú situáciu v Afganistane," povedala o stiahnutí sa USA a ovládnutí krajiny Talibanom. "Mali by existovať mechanizmy dohľadu, aby sa tomu zabránilo."

Aká nebezpečná je situácia v jadrovej elektrárni v Záporoží?
Ukrajinský reaktor bol poškodený a OSN žiadala prístup na miesto. Medzinárodná organizácia vyzvala medzinárodných inšpektorov, aby umožnili prístup do jadrovej elektrárne v Záporoží na Ukrajine po tom, čo bola cez víkend ostreľovaná. Aká... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik