Ukrajinci zastavili tranzit ropy cez Družbu! Odstavili tak aj Slovensko
09 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Na Slovensko prestala prúdiť ruská ropa cez ropovod Družba. Rusi totiž nezaplatili Ukrajine za tranzit, a tak Ukrajinci jednoducho zavreli kohútik. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka je situácia neprehľadná. Téme sa venuje TV Markíza.

Na Slovensko prestala tiecť ruská ropa. Ukrajinci zastavili tranzit cez ropovod Družba. Dôvodom majú byť nezhody s platením za použitie jeho ukrajinskej časti. Podľa oznámenia sa platba od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť ukrajinskému prevádzkovateľovi Ukrtransnafta neuskutočnila. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej.

Kvôli reštrikciám EÚ?

Cez Družbu tečie ropa aj do Maďarska, Česka aj na Slovensko. Ukrajina zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba už 4. augusta. Podľa agentúry Interfax to oznámil ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť. Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov Ukrtransnafta podľa neho prestal ropu posielať ďalej kvôli neuhradeniu tranzitných poplatkov.

Transnefť uviedol, že platba za augustový tranzit, ktorú v júli zaslal firme Ukrtransnafta, sa vrátila späť na jeho účet. Spoločnosť Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters uviedla, že peniaze sa vrátili kvôli reštrikciám zo strany Európskej únie.

Právnička Laššáková: Každý musí mať právo na spravodlivosť
Právnička Judita Laššáková sa vracia k 108 stranovému spisu k vydaniu Roberta Fica do väzby a k postupu Maroša Žilinku, ktorý mu mnohí nevedia zabudnúť. Zlý novinový článok Laššáková cituje zo spisu, ktorý prebehol internetom a niektorí ho... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Čo sme chceli, to máme

Rusko prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba obvykle dodáva zhruba 250-tisíc barelov ropy denne. Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga mala byť dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba.

"Ak nebudeme mať Družbu, máme Adriu," povedal ešte v máji pre HN generálny riaditeľ jedinej slovenskej rafinérie Slovnaft Oszkár Világi. Ropovod Adria k nám vedie z Jadranu. "V prípade Adrie máme menšie kapacity a musíme ísť vo výrobe na 70 percent produkcie," priblížil.

Strategické rezervy ropy máme na niekoľko mesiacov.

Remišovej trápne pexeso. Nepohodlných pomaličky ODŠKRTÁVALA! (FOTO)
Aby bola strana Za ľudí v očiach národa dôveryhodnejšia, Veronika Remišová svojho času vytvorila akési pexeso s tvárami tých, ktorým sa budú venovať orgány činné v trestnom konaní, prípadne aj súdy. Od jeho zverejnenia prešlo dva a pol roka. Aké... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik