Aká nebezpečná je situácia v jadrovej elektrárni v Záporoží?
09 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský reaktor bol poškodený a OSN žiadala prístup na miesto. Medzinárodná organizácia vyzvala medzinárodných inšpektorov, aby umožnili prístup do jadrovej elektrárne v Záporoží na Ukrajine po tom, čo bola cez víkend ostreľovaná. Aká nebezpečná je však situácia a čo sa pravdepodobne môže stať? Téme sa venuje redaktor Guardianu Peter Beaumont.

Prečo je jadrová elektráreň v Záporoží dôležitá?

Elektráreň postavená v sovietskej ére je najväčším jadrovým reaktorom v Európe. Jeho šesť tlakovodných reaktorov (z ktorých najmenej dva sú v súčasnosti v prevádzke) je pre Kyjev dôležitých, pretože dokážu vyrobiť energiu až pre 4 milióny domácností.

Závod, ktorý sa nachádza na južnom brehu rieky Dneper pri Enerhodare, juhozápadne od samotného mesta Záporožie, zaujíma mimoriadne dôležitú strategickú pozíciu pre ruské aj ukrajinské sily, ktoré bojujú o kontrolu lokality od začiatku vojny. 

Prítomnosť vodou chladených reaktorov, ako aj skladu vyhoreného paliva na veľkom a rozľahlom areáli viedla Rusko k tomu, aby ho využívalo ako takzvaný „krytý“ delostrelecký park. Ten využíva zariadenia na paľbu na ukrajinské pozície v presvedčení, že Ukrajina nebude streľbu opätovať a nebude riskovať jadrovú haváriu.

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za miliardu dolárov
Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote jednej miliardy dolárov. Zahŕňať bude ďalšie strely do raketových systémov HIMARS, rakety zem-vzduch, protitankové strely Javelin a ďalšiu muníciu. V pondelok to oznámilo americké... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken obvinil Rusov, že využívajú elektráreň ako „jadrový štít“. „Samozrejme, že Ukrajinci nemôžu paľbu opätovať, aby nedošlo k hroznej havárii jadrovej elektrárne. To Rusku umožnilo zacieliť na oblasti, ako je mesto Nikopol za riekou, ktoré bolo v posledných týždňoch ostreľované," uviedol.

Prečo sa obnovili obavy?

Existujú dva problémy, ktoré podporujú prehlbujúce sa obavy zo situácie v elektrárni, ktorá je pod ruskou kontrolou, no obsluhuje ju ukrajinský personál. Medzinárodní predstavitelia jadrovej bezpečnosti začali byť znepokojení nedostatkom náhradných dielov, prístupom pre bežnú údržbu reaktorov a nedostatkom kontaktu s personálom, čo všetko narušil pokračujúci konflikt.

Druhým problémom je víkendová streľba rakiet grad okolo elektrárne, pričom Rusi a Ukrajinci si prehadzujú zodpovednosť ako horúci zemiak. Podľa Energoatomu – ukrajinského jadrového úradu – boli dopady blízko priestoru skladu vyhoreného paliva, pričom prevádzkovateľ tvrdí, že ruské jednotky „zamierili špecificky“ na kontajnery napriek prítomnosti ruských jednotiek na mieste.

Severná Kórea možno pošle až sto tisíc „dobrovoľníkov“ do vojny na Ukrajine
Podľa ruskej vládnej siete nešpecifikované „správy“ naznačujú, že Severná Kórea je ochotná poslať až 100 000 vojakov do vojny na Ukrajine na podporu Moskvy, píše denník Breitbart. Severná Kórea uznala Donbass ako jedna z mála „Existujú správy, že... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Stojí však za zmienku, že ukrajinskí predstavitelia občas preháňajú tvrdenia o jadrových rizikách, ktoré predstavuje konflikt v Černobyle a Záporoží – takže nateraz nie je jasné, aký nebezpečný bol tento víkendový incident sám o sebe.

Posledným rozmerom je tvrdenie ukrajinskej spravodajskej služby – uvádzané v ukrajinských médiách – že Rusko zamínovalo zariadenia, citujúc veliteľa jednotiek radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl generálmajora Valerija Vasilieva, ktorý teraz velí posádke v Záporoží. "Bude tu buď ruská zem, alebo spálená púšť," vraj uviedol