Razia u Trumpa rozohnila vášne: Z USA sa stáva banánová republika!
09 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Líder republikánskej menšiny Kevin McCarthy odkázal generálnemu prokurátorovi Merrickovi Garlandovi, aby si „zbalil svoje dokumenty a vyčistil svoj kalendár“. Snemovňa republikánov totiž po vpáde FBI do Trumpovho sídla prisahala, že v roku 2023 bude pod ich taktovkou vyšetrovaná priamo FBI a ministerstvo spravodlivosti! Téme sa venoval portál Politico.

Po prevzatí moci príde rada na vás!

Republikánska časť Snemovne reprezentantov sa v pondelok večer zhromaždila, aby odsúdila pátranie FBI v dome Donalda Trumpa v Mar-a-Lago. Vodca menšiny Kevin McCarthy prisľúbil, že v prípade ak by republikáni tento rok na jeseň prevzali komoru, ako sa aj očakáva, vyšetrí ministerstvo spravodlivosti. 

"Videl som toho dosť," napísal McCarthy na Twitteri niekoľko hodín po tom, čo FBI vtrhol do Trumpovho letoviska na Floride a federálni úradníci ho prehľadali.  Kalifornský republikán a pravdepodobný budúci hovorca odkázal generálnemu prokurátorovi Merrickovi Garlandovi, aby „zbalil svoje dokumenty a vyčistil kalendár“.

Provokatívna návšteva Pelosiovej na Taiwane otriasla americkými mainstreamovými médiami a medzinárodnými politikmi
Poriadne narušila čínsko-americké vzťahy. Hoci predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ukončila svoju nepremyslenú návštevu ostrova Taiwan, otrasy vo vzťahoch neprestali. Stále viac hlasov z USA a iných krajín kritizuje cestu... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Hunter Biden si hovie na slobode a zatiaľ FBI ničia politických oponentov

McCarthyho nasledoval dlhý rad radových konzervatívcov z Snemovne reprezentantov, ktorí na sociálnych sieťach odsúdili pátranie FBI. Rýchla reakcia podčiarkla, že aj keď sa niektorí vzďaľujú od Trumpa, vzhľadom na to, že vyšetrovanie Ministerstva spravodlivosti USA v súvislosti s útokom na Capitol zo 6. januára sa blíži do finále, republikáni zo Snemovne sú pripravení stáť za bývalým prezidentom tak pevne, ako kedykoľvek predtým.

„Hunter Biden si hovie na slobode, zatiaľ čo DOJ vykonáva politické sprisahanie s cieľom zničiť životy politických oponentov,“ napísal na Twitteri Banks. "Toto je neamerické!" 

Prirovnávajúc pátranie v Mar-a-Lago k obťažovaniu bežných občanov, ktoré je súčasťou krajín tretieho sveta, správa Snemovne reprezentantov súdnictva GOP tiež odzrkadľuje Trumpovo vyhlásenie z pondelkovej noci, keď tvrdil: „FBI vedome klamala Američanov o ruskej ‚dohode‘ roky. Nedá sa im veriť."

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za miliardu dolárov
Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote jednej miliardy dolárov. Zahŕňať bude ďalšie strely do raketových systémov HIMARS, rakety zem-vzduch, protitankové strely Javelin a ďalšiu muníciu. V pondelok to oznámilo americké... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Výsledok razie zostáva nejasný

Činnosť orgánov činných v trestnom konaní v Mar-a-Lago bola podľa dvoch ľudí oboznámených s pátraním spojená s obvineniami, že prezidentské záznamy – vrátane niektorých s potenciálne utajovanými informáciami – odstránili Trumpovi spojenci z Bieleho domu po odchode bývalého prezidenta z úradu. Povaha dokumentov, ktoré vláda zabavila v rámci razie, však zostáva nejasná.

Biggs sa tiež snažil porovnať pátranie v Mar-a-Lago so smrťou líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího z rúk jeho politických nepriateľov: „Jediná vec, ktorá chýba pri bezprecedentnej razii FBI v dome prezidenta Trumpa, sú slnečné okuliare Muammara Kaddáfího a šiltovka na Joeovi Bidenovi,“ napísal na Twitteri Arizoňan.

Nemilosrdný kritik
Trump vyslovil neočakávanú charakteristiku Spojených štátov. Bývalý prezident povedal, že USA sa stali krajinou tretieho sveta. Úpadok? "Sme v mnohých ohľadoch krajinou tretieho sveta. Sme krajinou, ktorej ekonomika upadá, ktorej... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Milan Laca

Zatiaľ čo niektorí vysokopostavení republikáni v súkromí odmietli výzvy konzervatívcov na vyšetrovanie a poznamenali, že potrebujú vidieť dôkaz, že pátranie bolo skôr trikom než obyčajným aktom, McCarthyho tweet v pondelok v noci výrazne zvyšuje politické stávky. 

Stáva sa z USA banánová republika?

A dokonca aj jeden prominentný bývalý člen výboru Freedom Caucus – ktorý sa stal potenciálnym súperom prezidenta Trumpa v roku 2024 – tiež zavážil.

Guvernér Floridy Ron DeSantis zaútočil na prehľadávanie Trumpovho sídla na Twitteri s podobnými odkazmi na tretí svet, pričom to označil za „ďalšiu eskaláciu v zbrojení federálnych agentúr proti politickým oponentom režimu“. „Banánová republika,“ napísal na Twitteri.

Peskov: Na stretnutie Putina so Zelenským nie sú ešte podmienky
Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik