Zdražovanie u susedov
03 | 08 | 2022 I Milan Laca

Poliakom začínajú dochádzať peniaze. 

Poľsko  sa kríze nevyhne – ekonomika je už zdevastovaná, politika degeneruje. Krajina je teraz v špirále smrti. V článku Newsweek Polska to napísal tamojší známy sociológ, prezident mediálneho domu OMD Jakub Beržinsky.  Ako uvádza, údaje Hlavného štatistického úradu Poľska naznačujú, že krajina má jednu z najvyšších mier inflácie v Európe.V júli tohto roka tam vzrástli ceny služieb a tovarov o 15,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021.

Rekord

Takúto vysokú mieru tam zaznamenali prvý raz od jari 1997, keď bola v Poľsku inflácia na úrovni 16,6 %. Miestna odborná obec je presvedčená, že do konca tohto roka dosiahne inflácia 18 %.

Remišová melie z posledného! Predčasné voľby by boli koniec jej strany
Podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová sa napriek svojim perlám, ktorými baví národ, neustále objavuje v médiách. Ako keby nebola predsedníčkou strany, ktorá síce má názov Za ľudí, no je takmer bez ľudí. Mnohí ľudia... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková
Hlavnou príčinou sú energie

Autor článku upozorňuje na skutočnosť, že náklady na tovary a služby rastú v dôsledku zdražovania energetických nosičov, vyvolaného znížením alebo zastavením ich dovozu z Ruskej federácie. Napríklad ceny papiera a kartónu sa v Poľsku takmer zdvojnásobili. Prudko vzrástla cena uhlia,  benzínu, aj nafty. Stúpajú aj ceny potravín. Prílev imigrantov z Ukrajiny zároveň vyvolal zvýšenie cien za prenájom a hypotéky.

Čo s plynom?

Poľské úrady medzitým nie sú nadšené z vyjadrení EK o potrebe „podeliť sa“ o plyn so štátmi, ktoré sú súčasťou Európskej únie. Vedenie Varšavy tak mieni napadnúť na súde rozhodnutie Európskej komisie o povinnej úspore plynu o 15 % pre všetky krajiny EÚ. "Naše skladovacie zariadenia sú momentálne plné, máme bezpečnosť dodávok, všetky potreby sú splnené, na rozdiel od 11 krajín EÚ, ktoré už uplatňujú obmedzenia,“ vyhlásila  ministerka pre klímu a životné prostredie Anna Moskva.

Nemci si budú môcť zmeniť pohlavie každý rok! To bude mela
Portál Nový čas priniesol informáciu, podľa ktorej "návrh zákona o sebaurčení" priniesli ministri v Nemecku. S čím počíta? Zákon o sebaurčení pripravili spolková ministerka pre rodinu Lisa Pausová a minister spravodlivosti Marco Buschmann. Ten... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková