Z Ukrajiny utiekli už 2 milióny ľudí. Rusko umožnilo prvú evakuáciu civilistov
09 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Na Ukrajine sa podarilo otvoriť prvý humanitárny koridor dohodnutý s Moskvou. Týka sa ale len jedného mesta, východoukrajinského Sumy, hoci ruská strana oznámila, že umožní evakuáciu civilistov z piatich miest, z niektorých mal však koridor smerovať do Ruska či Bieloruska. Pred ruskou inváziou na Ukrajine už podľa OSN ušli na Západ dva milióny ľudí, viac ako polovica do Poľska, informujú ceskenoviny.cz.

O prímerí a humanitárnych koridoroch rokovali v treťom kole rozhovorov delegácie Ruska a Ukrajiny v bieloruskom pohraničí. Moskva potom oznámila otvorenie humanitárnych evakuačných koridorov z Kyjeva, Charkova, Mariupolu, Černihivu a Sumy. Ukrajinská agentúra Unian ale informovala, že evakuácia začala len v meste Sumy.

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podľa Ukrajiny zomrelo už vyše 2 000 civilistov

Aj v noci na dnešok ale ruské jednotky útočili na civilné ciele. V meste Sumy podľa miestnych úradov pri leteckom útoku zahynulo najmenej 21 ľudí, vrátane dvoch detí. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára zomrelo podľa ukrajinských úradov vyše 2 000 civilistov, vrátane niekoľkých desiatok detí. OSN zatiaľ potvrdila úmrtie 406 civilistov, z toho 27 detí, a vyše 1 200 zranených.

Ruské sily údajne stratili 12-tisíc vojakov

Štáb ukrajinskej armády informoval, že ruské sily od začiatku invázie stratili takmer 12-tisíc vojakov. Nie je ale jasné, či ide len o mŕtvych, alebo aj o zajatcov a zranených. Rusko zatiaľ minulý týždeň priznalo 498 padlých a 1 597 ranených medzi svojimi vojakmi. Údaje ani jednej strany nemožno overiť. O stratách v radoch ukrajinských vojakov Kyjev aj Moskva mlčia.

Vyšetrovanie ruského počínania na Ukrajine
Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podľa ukrajinskej rozviedky ukrajinská armáda zabila už druhého ruského generála. Generálmajor Vitalij Gerasimov, ktorý sa predtým zúčastnil aj vojny v Čečensku či v Sýrii, zomrel údajne blízko obliehaného Charkova. Štáb ukrajinských ozbrojených síl novo tiež oznámil, že ruské sily postupujú na Ukrajine pomalšie, ale čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a ďalším násilným činom.

Stiahnutie ukrajinských vojakov z mierových misií vo svete

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že kvôli obrane Ukrajiny odvoláva všetkých ukrajinských vojakov zo všetkých mierových misií vo svete. Uistil tiež, že zostáva v Kyjeve a nechystá sa nikam odísť.

Na pomoc Ukrajine už dorazili prví dobrovoľní bojovníci z rôznych krajín. Ukrajinská armáda uviedla, že títo dobrovoľníci zaujali pozície na okraji Kyjeva. Do medzinárodnej légie, na vytvorenie ktorej vyzval po začiatku invázie Zelenskyj, sa podľa ukrajinského prezidenta prihlásilo 16 000 záujemcov. Sú medzi nimi okrem iného Briti či Američania, niektorí z nich majú bojové skúsenosti napríklad z Iraku, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov
Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken, informujú... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik