Vyšetrovanie ruského počínania na Ukrajine
05 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať, informujú ceskenoviny.cz.

Rezolúciu, ktorú predložila Ukrajina, podporilo 32 členov UNHRC, 13 sa zdržalo a Rusko a Eritrea boli proti.

Orgán so sídlom v Ženeve nemôže prijímať právne záväzné rozhodnutia. Môže ale schvaľovať zriadenie vyšetrovacích komisií a jeho rozhodnutia predstavujú významný politický odkaz. Schválená komisia bude trojčlenná.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nevyvrátiteľné dôkazy

Ukrajinská vyslankyňa Jevhenija Filipenková Rade OSN pre ľudské práva pred hlasovaním povedala, že existujú „nevyvrátiteľné dôkazy hrubého a systematického porušovania ľudských práv, ako aj vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti zo strany Ruska".

Ako ďalej dodala, „je našou spoločnou povinnosťou zaistiť zodpovednosť a to tak, že nariadime zdokumentovanie a overenie ruských zločinov a identifikáciu zodpovedných osôb“.

Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian. Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko hovorí o „špeciálnej vojenskej operácii“

Rusko, ktoré svoju inváziu na Ukrajinu označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu", popiera, že by útočilo na civilistov.

Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, ako bude komisia, ktorá bola zriadená na rok, spolupracovať s existujúcim ľudskoprávnym tímom OSN na Ukrajine.

Ako ďalej informujú ceskenoviny.cz, tím expertov Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu už odcestoval na Ukrajinu, kde má skúmať možné vojnové zločiny všetkých strán konfliktu. Pre agentúru Reuters to povedal hlavný prokurátor súdu.

(Medzititulky red. HD.)

Tím expertov z ICC odišiel na Ukrajinu vyšetrovať možné vojnové zločiny
Tím odborníkov z Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu odišiel na Ukrajinu, aby začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Agentúre Reuters to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informujú ceskenoviny.cz. Vojnové zločiny a zločiny... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik