NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov
05 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken, informujú ceskenoviny.cz.

Bezohľadnosť agresie

Podľa generálneho tajomníka aliancie Jense Stoltenberga svedčí nočný útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň o bezohľadnosti ruskej agresie, ktorú musí Moskva okamžite ukončiť.

Posilňovanie východného krídla Aliancie

„Naša aliancia je obranná, nevyhľadávame konflikty. Ale ak konflikt príde k nám, sme pripravení brániť každý meter nášho územia," povedal Blinken novinárom. NATO v reakcii na ruskú hrozbu posilňuje prítomnosť svojich jednotiek na východnom krídle, vyslať stovky svojich vojakov na Slovensko je pripravená aj Česká republika.

Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rýchla reakcia

Blinken dodal, že spojenci zareagovali na „premyslenú ruskú agresiu" veľmi rýchlo a všetci bez výnimky prišli Ukrajine na pomoc. Aliančné krajiny, z niektorých niektoré ešte pred začiatkom ruskej invázie váhali s priamou vojenskou podporou Kyjeva, začali rýchlo dodávať Ukrajine zbrane.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom spojencov žiada aj o vyhlásenie bezletovej zóny, k tomu však Aliancia nechce pristúpiť kvôli obavám z priameho konfliktu s Ruskom. Krajiny NATO tiež zatiaľ odmietajú poskytnúť Ukrajine požadované stíhačky, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik