Ostrý prejav primátora Košíc o neférovom jednaní zo strany štátu! Košiciam hrozí humanitárna kríza
08 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Primátor Košíc Jaroslav Polaček zvolal tlačovú besedu v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny do druhého najväčšieho mesta Slovenska.

Rapídny nárast ich počtu spôsobuje, že Košiciam hrozí humanitárna kríza.

Poďakovanie

Informuje primátor mesta J. Polaček, ktorý na úvod poďakoval stovkám dobrovoľníkov, ktorí maximálne pomáhajú. Jedná sa mnohokrát o študentov aj z Ukrajiny, ale aj samotných Košičanov. Poďakoval všetkým, ktorí poskytli ubytovanie, necítia sa byť dobrovoľníkmi, no ich pomoc je neoceniteľná.

Druhá stránka veci

Primátor Polaček sa vopred ospravedlnil, že bude nepríjemný, a ostrý, ale ako povedal, treba poukázať aj na druhú stránku veci. "Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta." Pripomenul, že po Vyšnom Nemeckom, kde denne prejdú tisícky utečencov sú Košice prvým väčším mestom na území SR. Tie sa podľa jeho slov stávajú akýmsi lievikom tých, ktorí potrebujú pomoc. 

Už pred vojnou 2 milióny ľudí

Pre väčšinu z utečencov sú Košice zatiaľ prestupovou stanicou, kým vyrazia ďalej do EÚ za svojimi príbuznými. "Denne nám do Košíc prichádzajú desiatky autobusov a stovky áut. Chceme sa o nich postarať, venujeme im najcennejšie, čo máme, ale kapacitne to mesto Košice už dnes nezvláda." Ako príklad uviedol službu prítomnej dobrovoľníčky Janky, ktorá koordinuje fungovanie na kúpalisku Červená hviezda (ČH). Len za jej službu prišlo na toto miesto tridsať autobusov, čo je takmer tisícdvesto ľudí. 

MDŽ - spolitizované ľudské práva
Medzinárodný deň žien, to nie je politik s úsmevom rozdávajúci karafiáty svojim voličkám. A nie je to ani podnapitý kolega, ktorému kolegyňa "musí" naliať, lebo veď jej gratuloval k MDŽ. Tento sviatok má ďaleko hlbší význam a hlbšiu históriu. 8.... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Kúpalisko ako príklad

"Toto kúpalisko malo kapacitu tristo ľudí," vysvetľuje primátor Košíc: "Včera sme ju rozšírili na kapacitu štyristo ľudí. Na železničnej stanici funguje hotspot a hoci pomáhajú aj cirkvi, nie je v našich silách to zvládať. Neoficiálne vieme, že z Čiernej nad Tisou sem prídu vlaky plné ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Vďaka krajskej polícii, okresnej polícii, hasičom, sme urobili všetko pre to, aby sme to zvládli. Autobusy sme presmerovali na kúpalisko, aby sme zabezpečili bezpečnosť všetkým, zjednodušili procesy a pomohli."

Nefér jednanie

"Ale je nefér, keď namiesto jedného autobusu nám ich príde dvanásť a je nefér, keď sa z neoficiálnych zdrojov dozvedáme, že do Košíc prichádzajú vlaky. Nevieme nič - koľko ľudí bude v týchto vlakoch, čo všetko títo ľudia budú potrebovať. Koľko ľudí potrebujeme, koľko ubytovania musíme zabezpečiť, aby títo ľudia mohli ísť ďalej, Je nefér, aby samospráva riešila tieto veci bez toho, aby mala konkrétne a priame informácie," hovorí primátor Košíc s tým, že je ich cieľom pomáhať, ale na druhej strane musia vidieť všetkých, ktorých v Košiciach žijú.

Samosprávy robia, čo im zákon neumožňuje

"Nefér je, keď s nami nik nekomunikuje, keď sa na krízových štáboch nič nedozvieme, nikto tu nevydáva pokyny a rozhodnutia. Samospráva zo zákona nemá kompetenciu v mimoriadnom stave pomáhať ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Je to úloha štátu a mnohí primátori a starostovia ju na seba preberajú. Chcú pomáhať, ale my nemáme finančné krytie. My nemôžeme a nebudeme naše zdroje míňať na to, aby sme pomáhali. Napriek tomu, že veľmi chceme. Nie je to zo zákona možné." Pokračuje primátor Polaček. "Rozumiem všetkým obyvateľom miest a obcí, že nechápu, prečo by podvýživené samosprávy mali tento dlh ďalej financovať. Mesto Košice do dnešného dňa nemá zaplatené prostriedky za covid."

SČK vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne
Slovenský Červený kríž (SČK) vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne. Upozorňuje, že jeho používanie má presne stanovené pravidlá. Na území SR môže tento znak využívať SČK a delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Dnes čelíme novým hrozbám

Štát podľa primátora Polačka neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity, hoci v meste má aj svoje školy. Hoci vie nariadiť, prikázať. "Okresný krízový štáb sme pred jedenástimi dňami požiadali, aby nám zabezpečil vybavenie do našich telocviční. Sľúbil som Košičanom, aj vám, že do konca týždňa mesto pripravíme na kapacitu päť tisíc ľudí v našich telocvičniach a zariadeniach. Nestalo sa tak. Neprišli lehátka, matrace, nič." Pred jedenástimi dňami sa s krajom dohodli, že zoberú po tisíc lehátok. Nikto nevie, kde tie lehátka sú. A to nie je len o lehátkach, to je o vybavení všeobecne. "Nemôžme takto fungovať."

Potrebujú rozhodné príkazy

a rozhodnutia. Niekoho, kto podľa primátora povie: "Mesto Košice, kúp lehátka, následne ti ich preplatím. Takto to podľa zákona o civilnej ochrane má fungovať. My nemôžeme dva týždne od vypuknutia vojny čakať, kedy sa čo bude diať. V médiách sa objavila informácia, že náš štát už niekoľko mesiacov vedel, monitoroval a celý scenár na Ukrajine sa naplnil do bodky."

Pomáhať chcú, ale...

"Potrebujeme na to mať informácie a potrebujeme plánovať," upozornil a zdôraznil, že táto humanitárna kríza nemôže byť založená len na dobrovoľníkoch. Vyčíslil, že pri tej kapacite, ktorú kúpalisko má, potrebuje dvadsať dobrovoľníkov na jednu smenu, to je sto ľudí, aby sa mohli striedať a pracovať v päťsmennej prevádzke. "To už nie je len o dobrovoľníkoch. To je o manažéroch riadenia, ktorí mnohé veci domyslia. Našim cieľom je pomoc. Ale tá nemôže byť zastavená na tomto." Pred desiatimi dňami požiadal aspoň o pár vojakov, ktorí by im pomohli - ani to nedostali. "Nedá sa fungovať, keď nemáme informácie."

Ponuka práce pre Ukrajincov tu je. Sú tu však aj komplikácie
Keď sledujeme reportáže, v ktorých dostávajú slovo ukrajinskí utečenci, vlastne skôr utečenkyne, takmer všetky hovoria, že potrebujú na Slovensku normálne žiť a teda chcú prácu. Nechcú len sedieť a s natiahnutou rukou čakať, čo im kto dá,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Sú pripravení

"Na druhej strane máme pripravené školy, vieme vyučovať v Ukrajinskom jazyku, vieme pomáhať, ale potrebujeme rozhodnutia. Potrebujeme pokyny, ktoré samospráve rozviažu ruky, aby sme nebojovali proti zákonom, ale aby sme na základe pokynov, ktoré v tejto situácii môže vydať štát, mohli pracovať" Pripomína primátor.

Nebude porušovať zákon

"Chcem uistiť Košičanov, že z rozpočtu mesta nebudeme a nemôžeme prefinancovať celú utečeneckú krízu, ktorá prejde našim mestom. Budem tvrdo bojovať proti tomu," avizuje primátor: "aby podvýživená ktorákoľvek slovenská samospráva na Slovensku,  ďalej ponúkala svoje finančné prostriedky a možnosti bez jednoznačných záruk na papieri a podpísané, aby sme mohli v kľude pracovať. Ja odmietam chodiť po vyšetrovateľoch, ako pri covide a vysvetľovať, že na to som nemal papier. Oberá nás to o čas na efektívnu a produktívnu prácu." 

Nie len hraničné priechody

"Dovoľte mi v tejto chvíli vyzvať, aby sme z Bratislavy dovideli nie len na hraničné priechody, ale aj samosprávy, ale aj mesto Košice. Práve preto, že je železničným uzlom, budú cezeň prechádzať nie tisíce, ale desaťtisíce ľudí. Prosím všetkých kompetentných, aby sme si v Košiciach sadli a vymysleli plány. Celá logistika nemôže byť postavená na železničnej stanici. Potrebujeme byť rozhodní a na každom mieste potrebujeme mať jedno veľké pracovisko, kde ľuďom pomôžeme."

Šeliga posiela odkaz Blahovi: Podajte ich aj sto!
Naši páni poslanci navzájom komunikujú aj trestnými oznámeniami. Vo veci jedného z nich bol včera na NAKA vypovedať bývalý podpredseda parlamentu, Juraj Šeliga (Za ľudí). Trestné oznámenie na neho podal kolega Ľuboš Blaha (Smer-SD). J. Šeliga sa k... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik