SČK vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne
08 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovenský Červený kríž (SČK) vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne. Upozorňuje, že jeho používanie má presne stanovené pravidlá.

Na území SR môže tento znak využívať SČK a delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža a Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ich zamestnanci, budovy, vozidlá a iný majetok. Používať ho zároveň môže Vojenská zdravotnícka služba a vojenské zdravotnícke vozidlá a zariadenia.

"Prosíme všetkých, ktorí s úmyslom pomáhať označujú svoje vozidlá, tovar či personál znakom červeného kríža, aby odstránili a nepoužívali tento mimoriadne dôležitý symbol. Má totiž nielen označovaciu, ale aj ochrannú funkciu v čase vojny," vysvetlila Silvia Kostelná zo SČK.

Do Levíc na Kvapku krvi pre Ukrajinu prišli desiatky darcov
Podujatie Kvapka krvi pre Ukrajinu v Leviciach sa podľa organizátorov stretlo s veľkým záujmom. Ako informovali, v utorok prišlo do športovej haly darovať krv viac ako 150 ľudí. Z kapacitných a časových dôvodov nebolo možné vybaviť všetkých... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Neoprávneným používaním sa ochranná hodnota tohto symbolu podľa SČK znižuje, čo má za následok ohrozenie bezpečnosti zraniteľných skupín a ľudí, ktorí im poskytujú pomoc.

"Pravidlá používania znaku vytvorilo Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca a sú univerzálne platné," upozornila Kostelná s tým, že znak červeného kríža je jedným zo svetovo najznámejších symbolov, no jeho používanie má veľmi presne stanovené pravidlá.

Britský premiér chváli Vyšehradskú štvorku
Britský premiér dnes (8.3.) v Londýne rokuje s Vyšehradskou skupinou, informuje Guardian. V našej misii máme jasno, skonštatoval na Twitteri. Britský premiér Boris Johnson dnes v Londýne rokuje s Vyšehradskou skupinou - Poľskom, Maďarskom,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik