MDŽ - spolitizované ľudské práva
08 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Medzinárodný deň žien, to nie je politik s úsmevom rozdávajúci karafiáty svojim voličkám. A nie je to ani podnapitý kolega, ktorému kolegyňa "musí" naliať, lebo veď jej gratuloval k MDŽ.

Tento sviatok má ďaleko hlbší význam a hlbšiu históriu.

8. marec

Ako MDŽ ho stanovila OSN k výročiu štrajku 40 tisíc krajčírok z New Yorku, ktorý uskutočnili v roku 1908. Štrajkom chceli dosiahnuť zrušenie desaťhodinového pracovného času, zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok.

Pridalo sa tiež volebné právo

Spočiatku sa demonštrácie konali na konci zimy, tradične v nedeľu. Ešte stále sme v USA. Prvá medzinárodná ženská konferencia sa konala v Kodani a nemecká socialistka Clara Zetkinová presadila, aby to bol medzinárodný sviatok, ale ešte stále bez určenia dátumu.

Volodymyr Zelenskyj vystúpi na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prostredníctvom videokonferencie vystúpi na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu. Oznámil to predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC. Hoyle... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Po Prvej svetovej

V roku 1917, pred februárovou revolúciou sa v Petrohrade konala veľká demonštrácia. Keďže Rusko fungovalo podľa iného kalendára, tento deň v ostatnom svete pripadol na 8. marec. Sviatok sa rýchlo rozšíril a mal rôzne podoby od politicko-feministicého protestu až po apolitickú alternatívu Dňa matiek.

V nemecky hovoriacich krajinách sa prvý krát MDŽ konal v roku 1911 a v roku 1913 ho prijalo aj cárske Rusko. 

V Česko Slovenskej republike (ČSR) sa prvýkrát konal v roku 1921. O rok neskôr už boli oslavy a demonštrácie masové - vlastne dnes si pripomíname storočnicu masového prijatia MDŽ na našom území.

Od roku 1975 je pripomínaný ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.

Nedeľné večery budú patriť tancu
Krásne nalíčené dámy vo výpravných róbach, elegantní páni a veľa tanca. Na slovenské obrazovky sa po piatich rokoch vracia tanečná súťaž Let´s Dance. Noc plná tanca a napätia Ako v každej podobnej súťaži, aj tentokrát tomu nebolo inak. Iní však... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik