Ponuka práce pre Ukrajincov tu je. Sú tu však aj komplikácie
08 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Keď sledujeme reportáže, v ktorých dostávajú slovo ukrajinskí utečenci, vlastne skôr utečenkyne, takmer všetky hovoria, že potrebujú na Slovensku normálne žiť a teda chcú prácu.

Nechcú len sedieť a s natiahnutou rukou čakať, čo im kto dá, informuje portál babskeveci.sk

Prvé pracovné ponuky

Portál uvádza, že pracovné ponuky vhodné pre Ukrajincov už sú zverejnené. Aj zamestnávatelia potvrdili, že prvých záujemcov už majú tiež. Problémom sú však požiadavky úradov, ktoré zamestnať ľudí hneď nevedia. Firmy teda žiadajú pomoc od ministra práce.

Na Slovensku zostanú

Štatistika hovorí, že o dočasné sídlo na Slovensku požiadalo už 5 000 utečencov z Ukrajiny. Mnohí sa zamestnať chcú, lebo vedia, že ostanú dlhšie. Prílev utečencov sa však nezastaví. Prvých cca 250 ponúk práce určených pre nich sú na stránkach už zverejnené. Je v nich cca tritisíc pracovných miest prevažne v Bratislavskom kraji.

O aké ponuky ide

Žiadaní sú hlavne ľudia vyučení v odbore. Okamžite by mohli nastúpiť murári alebo kuchári. Mnohí z nich nemajú potrebné doklady a firmy žiadajú o zjednodušenie procesu. Ministerstvo tiež potvrdilo, že pracuje na zjednodušených podmienkach pre Ukrajincov vstupujúcich na trh práce. Rozhodovať o nich má vláda už tento týždeň.

Igor Matovič: "Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva"
Portál spravodajskej televízie TASR.TV prináša tlačovú konferenciu ministra financií, podpredsedu vlády SR Igora Matoviča. Témou konferencie je ekonomická pomoc dôchodcom. Výplata 13. dôchodku skôr Minister Igor Matovič začína konferenciu... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik