A. Šándor: Prečo Putin nechce rokovať so Zelenským a kedy sa skončia boje
08 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Andora Šándora (Život v Česku)

Každým ďalším dňom vojny na Ukrajine pribúda obetí, zničených miest a množstvo utečencov. Z rétoriky Vladimíra Putina je pritom veľmi ťažké, ak nie nemožné, odhadovať ďalší vývoj konfliktu. Bezpečnostný expert Andor Šándor sa napriek tomu pokúsil odhadnúť postup Ruska v najbližších dňoch. Pre ŽivotvČesku.cz tiež popísal, ako dlho ešte boje potrvajú.

Špeciálna vojenská operácia na Ukrajine postupuje podľa plánu aj harmonogramu, povedal ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Odpoveď na otázku, či sú tieto vyhlásenia súčasťou taktiky, reakcií na aktuálne dianie, alebo či im Vladimír Putin skutočne verí, nie je ľahké nájsť. Rovnako je ťažké pokúšať sa o prognózy ďalšieho vývoja konfliktu.

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Možno sa len domnievať

„Čokoľvek odhadovať je v situácii, keď komentujeme niečo, o čom nemáme presnú predstavu, strašne ťažké. Obe strany vedú informačnú i dezinformačnú vojnu a my sa môžeme len domnievať, v akej situácii celá kríza reálne je," povedal pre ŽivotvČesku.cz bývalý šéf vojenského spravodajstva Andor Šándor.

„Jednou z možností je vyjsť zo slov Vladimíra Putina. Ruský prezident stále tvrdí, že v žiadnom prípade nechce ustúpiť, naopak chce dosiahnuť cieľ, ktorý si dal. To zodpovedá predpokladu, že čokoľvek iné doma nepredá, neobháji, prečo do toho konfliktu šiel. Potom môžeme čakať ďalšiu eskaláciu napätia, respektíve bojov. Rusi môžu pritlačiť pri útoku na Charkov, na Mariupoľ, aj na samotný Kyjev, čo so sebou samozrejme ponesie ďalšie obete a škody na infraštruktúre,“ myslí si Andor Šándor.

Vyšetrovanie ruského počínania na Ukrajine
Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kompromis je potrebný

Napriek tomu si odborník myslí, že v prípade nejakých ďalších rokovaní budú musieť obe strany dôjsť k nejakému kompromisu. Bez neho to jednoducho nepôjde. Zároveň ale platí, že čím viac bude Ukrajina v bojoch úspešnejšia, tým bude jej ochota ku kompromisu menšia.

Prečo ešte nedošlo k stretnutiu Zelenského a Putina?

Pomerne jasnú predstavu má bývalý šéf vojenského spravodajstva o tom, prečo ešte nedošlo k stretnutiu ukrajinského a ruského prezidenta. „Putin nechce rokovať so Zelenským, pretože Ukrajinci nechcú skloniť hlavu. Rozhodujúce podľa mňa bude, ako dopadnú bitky o Charkov a Kyjev. To určí, ako to bude ďalej na Ukrajine vyzerať. Putin môže ešte pritlačiť, vojenskú silu na to má. Stále si tiež diktuje podmienky a správa sa ako víťaz. Otázka je, či to pritlačenie nebude kontraproduktívne ," uvažuje bezpečnostný expert.

NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov
Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken, informujú... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kedy skončia boje?

Na otázku, kedy podľa jeho odhadu skončia boje na východe Európy, bezpečnostný expert najprv povedal, že to nevie nikto. Jediný, kto tuší, kedy sa tak stane, je najmocnejší muž Ruska. Vzápätí však dodal, že „je v tom celý rad faktorov, ktoré nepoznáme. Veľa informácií sú určite dezinformácie a my nevieme, aký je reálny stav. Ovplyvňovať to bude aj to, ako sa bude dariť Ukrajine. Nejaký týždeň ale boje ešte určite potrvajú. Domnievam sa a len odhadujem, že vojna neskončí o niekoľko dní, ale rád by som sa mýlil. Skôr pôjde ešte o nejaké týždne,“ dokreslil na záver situáciu pre ŽivotvČesku.cz Andor Šándor.

(Medzititulky red. HD.)

Andor Šándor: Prímerie je blízko. Rusko hľadá vinníka, ktorý ho zatiahol do umelého konfliktu
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zaskočil demokratický svet, keď oznámil, že niekto si želal, aby Rusko bolo zatiahnuté do umelo vytvoreného konfliktu na Ukrajine. Je otázkou, ako tieto slová interpretovať. Bude sa snažiť Kremeľ z... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik