Kúpite, ale nevrátite. PROBLÉMY so zálohovaním
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Pre predajne menšie ako 300 štvorcových metrov platí výnimka, nemusia sa zapájať do procesu zálohovania plastových fliaš. To však diskriminuje najmä obyvateľov vidieka, konštatujú Hospodárske noviny.

Diskriminácia vidieka

Zálohovanie PET fliaš u nás funguje necelé dva mesiace a zdá sa, že zatiaľ je najmä výsadou mešťanov. Obyvatelia niektorých dedín totiž narážajú na pár komplikácií.

Chýbajú automaty a okrem toho prevádzky nie sú dostatočne veľké na to, aby obaly odoberali zamestnanci ručne. Ľuďom tak nezostáva nič iné, len putovať aj desiatky kilometrov s „batohom plastu“ na najbližšie odberné miesto.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nie sú kapacity

Jedným z významných prevádzkovateľov na slovenskom vidieku je spoločnosť COOP Jednota. Práve tam sú väčšinou predajne s rozlohou menšou ako tristo štvorcových metrov, čiže sa na ne nevzťahuje zákonná povinnosť zabezpečiť zber spomínaných obalov. Zákazníci sú tak často svedkami situácie, keď je im pri nákupe záloha naúčtovaná, odovzdať prázdnu fľašu však nie je možné, podotýkajú Hospodárske noviny.

Najčastejšie je za tým nedostatok skladových priestorov prevádzok. Napriek tomu reťazec avizuje, že počet predajní, ktoré sa do systému zapájajú, rastie a sieť plánujú ešte rozšíriť.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Zálohované obaly môže prevziať aktuálne viac ako 800 predajní. Zákonná povinnosť zálohovať sa týka 321 predajní, ostatné sa zapájajú dobrovoľne. Tieto čísla sa budú zvyšovať,“ uviedol Branislav Lellák, riaditeľ obchodnej sekcie.

Zväz obchodu o probléme nedostatku miest na vrátenie vie a potvrdzuje pozitívny trend, že počet zapojených predajní rastie. „Naši členovia zriadili zatiaľ 770 takýchto dobrovoľných miest, čo je takmer dvojnásobok oproti povinne zriadeným miestam, ktorých je 421,“ povedala Nadežda Machútová, prezidentka organizácie.

Európa ako obeť súboja dvoch veľmocí?
Vladimír Palko sa vo svojom statuse venuje poslednému vývoju na Ukrajine, evakuácii na Donbase, reakcii Ruska na americkú odpoveď na ruské výzvy a k prehláseniu Bidena, že Putin už urobil rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu. Vývoj na Ukrajine Ruská... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Aspoň nákupná poukážka

​Ambíciou je mať ich 1 200. Ako pozitívum vnímajú možnosť pre distribútora, ktorý má menší obchod než spomínaná rozloha, nevyplatiť zákazníkovi zálohu za obal v hotovosti, ale dať mu nákupnú poukážku.

Túto pripomienku totiž akceptovalo ministerstvo životného prostredia. „Menšie predajne si tak budú môcť vykryť aspoň sčasti zvýšené prevádzkové náklady,“ dodávajú obchodníci.

Označovanie písmenom „Z“

Označovanie vratných obalov písmenom „Z“ spôsobilo výrobcom nemálo vrások. „Museli sme na všetkých produktoch, ktoré máme na Slovensku, a tých je vyše sto, vymeniť čiarové kódy. Vďaka tomu dokážu obchodníci aj skenery odlíšiť starý a nový obal,“ tvrdí Michal Čubrík, manažér pre vonkajšie vzťahy Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Omikron versus delta v slovenských nemocniciach
Omikron versus delta v slovenských nemocniciach: Omikron síce do nemocníc posiela ľudí v menej vážnom stave, lôžka sa však naďalej plnia. Záchranári aj počas tretej vlny pandémie majú plné ruky práce a tisíce výjazdov, píšu Hospodárske... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Závisí to od zákazníka

Podľa  rezortu životného prostredia sa ročne uvedie na náš trh približne 1,3 miliardy plastových fliaš a plechoviek od nápojov, pričom cieľom zálohového systému je vyzbierať aspoň 90 percent všetkých obalov v obehu do roku 2025.

V tomto roku zákon stanovil métu vyzbierať na recykláciu aspoň 60 percent. Záleží, samozrejme, aj na zapojení spotrebiteľov. „Počas januára sa celkovo na trh dostalo 25 miliónov zálohovaných nápojových obalov,“ dodáva rezort.

Počet vyzbieraných kusov za január teda predstavuje necelú desatinu, to je stále na míle vzdialené od ambiciózneho tohtoročného cieľa, dodávajú na záver Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.