Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
20 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda

Obrnené transportéry

Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť už v júni. Favoritom by mohli byť vozidlá zo Švédska. Navyše ďalších 332,2 milióna eur má ísť aj na kolesové transportéry.

Ako sa pochválil minister obrany Jaroslav Naď,  „roky zanedbávaná modernizácia Ozbrojených síl je o krok bližšie k plneniu našich záväzkov“. Rezort obrany eviduje štyri ponuky na predaj 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV). Predložili ich Maďarsko, Švédsko, Poľsko a Španielsko.

Slovensko nakúpi aj 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 (BOV8×8) a po zhruba polstoročí tak za 2,071 miliardy eur pozemné sily obmenia veľkú časť svojej ťažkej vozovej techniky. Podľa ministerstva tieto dva modernizačné projekty vytvoria kostru ťažkej mechanizovanej brigády.

Podľa minister by výsledkom akvizície pre pozemné sily by mala byť moderná bojová technika pre celkovo päť práporov. Súčasná technika pozemných síl je technologicky a morálne zastaraná a údržba náročná.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tri kľúčové parametre

Pre bojovú techniku sú kľúčové tri parametre, a to palebná sila, balistická ochrana a pohyblivosť. So súčasnou technikou už spĺňame len pohyblivosť, pretože čo sa týka palebnej sily, použitia modernej munície a účinku na cieľ, nenapĺňame štandardy ani v rámci Severoatlantickej aliancie, vysvetlil pri začatí tendrov veliteľ Pozemných síl OS SR Ivan Pach.

Rezort obrany odovzdal ešte 30. septembra 2021 požiadavky na prihlásenie do súťaže až 33 krajinám. „Súťaž na novú techniku pre pozemné sily sa rozbieha vynikajúco,“ ohlásil vlani 2. novembra minister Naď. „K 31. októbru sme už dostali vyjadrenie od ôsmich krajín, ktoré vyrábajú pásovú techniku a rovnako od ôsmich krajín vyrábajúcich kolesovú techniku, že majú záujem zapojiť sa do súťaže a v najbližších týždňoch pošlú svoje oficiálne ponuky, informoval Naď.

Ďalší cudzí vojaci do východnej Európy
Kanadská vláda podľa CBC zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy, informuje ria.ru. Priorita „Posilnenie našej prítomnosti na východnom krídle NATO, najmä ako súčasť (vojenskej misie vo východnej Európe ) Operation Reassurance, je na... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nakoniec ale záujem nebol až taký veľký

Svoje oficiálne ponuky poslalo dokopy len osem krajín. O dodanie osemkolesových transportérov prejavilo záujem Česko, Fínsko, Rumunsko, Španielsko a USA, pričom niektoré z krajín dodali viacero technických riešení. V projekte pásových bojových obrnených vozidiel zas v stanovenom termíne predložilo ponuky Maďarsko, Švédsko, Poľsko a Španielsko.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer zdôraznil, že zapojenie domáceho priemyslu by malo byť minimálne 40 percent z celkovej ceny akvizície.

Prečo uprednostnil ruské tanky pred americkými?
Irak má v úmysle kúpiť veľkú sériu ruských tankov T-90 namiesto amerických M1A2 Abrams, informuje avia.pro Rozhodol sa pre ruské Po porovnaní schopností amerických tankov M1A2 Abrams a ruských tankov T-90 sa iracké úrady rozhodli zakúpiť novú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Proces preselekcie

Na jar bude prebiehať proces preselekcie. Na základe vyhodnotenia kritérií rezort vytvorí zoznam troch najlepších záujemcov v každej kategórii. Potom budú vozidlá otestované v domácich vojenských podmienkach a rezort obrany následne pripraví odporúčanie vláde. Už v marci by ministerstvo chcelo predložiť vláde na schválenie projekt osemkolesových transportérov a do konca júna aj pásové bojové vozidlá.

Predpokladaná cena 152 kusov pásovej techniky je 1,739 miliardy eur s DPH, v prípade 76 kusov bojových obrnených vozidiel rezort predpokladá cenu vo výške 332 miliónov eur. Finálna suma však vyplynie až z medzinárodnej súťaže.

Dorazili ďalšie americké stíhačky
Stíhačky F-35 amerického letectva dorazili na leteckú základňu Spangdahlem v Nemecku. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Ide o posily pre východné krídlo NATO, píše echo24.cz. Lietadlá sú z 34. stíhacej letky na základni Hill v americkom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bodovať by mohlo Česko

V súťaži o osemkolesové transportéry by mohlo zabodovať aj Česko. Skupina zbrojára Michala Strnada Czechoslovak Group by mohla uspieť so svojím vozidlom Pandur 2. Spoločnosť avizuje možnosť presunúť na Slovensko výrobu podvozkov a časom aj celých vozidiel pre silové zložky.

Tender na pásové transportéry

Väčší balík peňazí, a teda aj tvrdší konkurenčný boj možno očakávať v tendri na pásové transportéry. V tomto projekte majú najväčšiu šancu Nemci s vozidlom Lynx KF41 od spoločnosti Rheinmetall (prihlásená maďarskou vládou), vozidlo Ascod rakúskej zbrojovky Steyr a španielskej firma Santa Bárbara Sistemas vyrábané spo- ločnosťou General Dynamics (GDELS) a Švédi s vozidlom CV90 od spoločnosti BAE Systems, dodáva denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Nákupná horúčka: Ľudia v Kyjeve vo veľkom nakupujú zbrane (VIDEO)
Obchody so zbraňami v Kyjeve praskajú vo švíkoch. Tešia sa z vysokého obratu, píše de.euronews.com. Ľudia kupujú, kupujú, kupujú Outdoorové oblečenie, ale aj bundy s bojovými nápismi a militárie – to všetko dopĺňa sortiment obchodov so zbraňami... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.